Το ζήτημα της επικείμενης αφαίρεσης της φωτογραφίας ταυτότητας από τον κλάδο των φωτογράφων, έθεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, καθώς εκτιμάται από τους επαγγελματίες ότι θα πλήξει σοβαρά μεγάλο μέρος των φωτογραφείων.
Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό το επιμελητήριο, παρουσιάζεται το μείζον αυτό ζήτημα για σημαντικό αριθμό μελών του -άνω των 1.000- και ζητείται συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικότερα και να αναζητηθούν λύσεις.
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπροσωπεί άνω των 1.000 επιχειρήσεων που ανήκουν στον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει αποδέκτες της διαμαρτυρίας των μελών του επιμελητηρίου αναφορικά με το ζήτημα της φωτογραφίας ταυτότητας και της επικείμενης αφαίρεσής της από τον κλάδο των φωτογράφων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας έχουν γνωστοποιήσει οι εκπρόσωποι του κλάδου, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί ένα σοβαρό ποσοστό της δραστηριότητας και του τζίρου των φωτογραφείων. Τυχόν αφαίρεση της δραστηριότητας αυτής από τα φωτογραφεία, θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού εξ αυτών.
Συγκεκριμένα, με βάση την από Φεβρουαρίου 2023 σχετική ΚΥΑ, οι αρμόδιες Αρχές (αστυνομικά τμήματα) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τους πολίτες που προσέρχονται να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Δηλαδή μια αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα που έως σήμερα καλύπτεται πλήρως από τον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων.
Μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν θα παρέχεται από όλα τα αστυνομικά τμήματα αλλά από μερίδα αυτών, όπως συμβαίνει σήμερα με τα διαβατήρια. Συνεπώς θα επιβαρυνθεί και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, αφού οι επιλογές τους θα μειωθούν δραστικά.
Η βίαιη αφαίρεση σημαντικού και κρίσιμου όγκου εργασιών από τα φωτογραφεία, χωρίς καμία πρόνοια για αποζημίωση αυτών, θα έχει σειρά από δυσμενείς συνέπειες, άμεσες και έμμεσες.
- ‘Αμεσα μεγάλος αριθμός φωτογραφείων θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στην αποπληρωμή επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει, σε ρυθμίσεις οφειλών του παρελθόντος που εξυπηρετεί, με προφανές αποτέλεσμα την πτώχευση σωρείας επιχειρήσεων.
- Σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές θα οδηγηθεί στην ανεργία.
- Θα υπάρχει μείωση της εμπορικής δραστηριότητας και του εισπραττόμενου ΦΠΑ.
- Σημαντικός αριθμός νέων φωτογράφων που σπουδάζουν σε τμήματα του ΠΑΔΑ και σε σχολές φωτογραφίας θα αντιμετωπίσουν ένα αδιέξοδο, καθώς η φωτογραφία της ταυτότητας είναι δεδομένο επί δεκαετίες στον κλάδο και ξαφνικά εξαφανίζεται. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση ενός τόσο σημαντικού όγκου εργασιών από τον κλάδο θα πρέπει να συμβεί μετά από διαβούλευση και συναίνεση, προς αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών που προβλέπονται από μια τέτοια ενέργεια».