O πρώτος στόχος του 2022 ο οποίος αναθεωρείται επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτός του πληθωρισμού. Με τη συμπλήρωση μόλις ενός μήνα το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι το ποσοστό του 1% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό είναι πλέον πολύ χαμηλό ως εκτίμηση για τον μέσο όρο της χρονιάς.
Πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναθεώρησε τον στόχο στο 1,5-2%. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ΑΕΠ, ταχύτερη μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ αλλά και –αυτό είναι και το κυριότερο- μεγαλύτερη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ο στόχος του 1,5-2% συνιστά τον μέσο όρο για ολόκληρο το 2022. Αύριο το πρωί, η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τις επιδόσεις για τον πρώτο μήνα του χρόνου και αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία το ποσοστό του εναρμονισμένου δείκτη για την Ελλάδα. Ένα ποσοστό εναρμονισμένου που θα πλησιάζει στο 5% (σ.σ έκλεισε στο 4,4% τον Δεκέμβριο) θα στείλει τον πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ ακόμη και πάνω από το 5,5% καταρρίπτοντας ρεκόρ 11-12 ετών.
Δυστυχώς, οι παράγοντες που προστίθενται στην εξίσωση είναι πολλοί: εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε πλέον και τις μεγάλες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο οι οποίες ήδη πέρασαν στην τιμή της αντλίας. Η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε ήδη τα 1,82 ευρώ και η τάση είναι ανοδική. Το υγραέριο κίνησης έσπασε και το φράγμα του ενός ευρώ, πετρέλαιο κίνησης πωλείται πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο και η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει στείλει πλέον την μέση πανελλαδική τιμή του λίτρου πάνω από τα 1,2 ευρώ στην πιο κρίσιμη καμπή του χειμώνα.
Η αναθεώρηση του ετήσιου στόχου από τον υπουργό Οικονομικών συνιστά παραδοχή ότι το φαινόμενο δεν θα αποκλιμακωθεί πλέον όσο γρήγορα πιστεύαμε πριν από μερικούς μήνες. Όλα δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια αλλά και πιέσεις στα υπόλοιπα προϊόντα, θα συνεχιστούν για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο και η μείωση του ποσοστού του πληθωρισμού θα αρχίσει να επέρχεται όταν πλέον στο β’ εξάμηνο, θα αρχίσουμε να συγκρίνουμε τις υψηλές τιμές του 2022 με τις υψηλές τιμές του 2021. Η μεταβολή των τιμών θα σταματήσει, ο μέσος πληθωρισμός του έτους θα αρχίσει να μειώνεται αλλά οι τιμές θα παραμένουν ακριβές. Διότι, ως γνωστόν, άλλο πληθωρισμός, και άλλο ακρίβεια.