don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Επίδειξη δύναμης από Μόσχα, η μετοχή της Coca Cola Hellenic, νέα επεισόδια MEGA-NOVA, η Fitch για το εγχώριο banking, οι magnificent 3, οι διαψεύσεις της AVAX και οι έξι που ενδεχομένως θα γίνουν πέντε

*Πυροσβεστική: 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. Σοβαρότερες σε Κουβαρά, Λουτράκι…μόλις 17 Ιουλίου, “μαύρη” η χθεσινή μέρα. Δύσκολη η νύχτα με συνεχείς αναζωπυρώσεις, δυστυχώς.

*Η Μόσχα “παγώνει” τη συμφωνία για τα σιτηρά. Διαβάζω στο finup πως, η Ρωσία μπλόκαρε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγες ώρες πριν την λήξη της, προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις στην προσφορά και αυξήσεις στις τιμές τους. Von der Leyen: καταδικάζω σθεναρά την κίνηση της Μόσχας να τερματίσει την συμφωνία για τα σιτηρά. Δεν έφαγε, χθες βράδυ ο Βλαδίμηρος…τόσο ελάχιστη…

*Loulis Mills και όμως μία ελληνική εταιρεία (ex Μύλοι Λούλη) είναι “εντός παιδιάς”. Μέρα παρά μέρα οι μεταφορτώσεις από το λιμάνι της Σούρπης. Όποιος έχει περάσει από την περιοχή (εγκαταστάσεις στη Σούρπη/Μαγνησία) ή Κερατσίνι, Θήβα καταλαβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος όμιλος είναι το απόλυτο under value play του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

*Η κρατικοποίηση από τη Μόσχα θυγατρικών της Danone, της Carlsberg αλλά και οι προειδοποιήσεις Putin και άλλες… πυροδότησαν ένα μίνι sell off στη μετοχή της Coca Cola Hellenic, στο Λονδίνο. Στο μείον 3,25% στο City όταν ξεκινούσε η συνεδρίαση στην Αθήνα. Ισχυρό πτωτικό gap, με συγκριτικά αυξημένες εντολές. Αφορμής δοθείσης οι short ακολούθησαν σε άλλα 4-6 blue chips. Με μόλις 8 εκατ. τζίρο το μείον 0,75% του ΓΔ έγινε μείον 1,85% σε μόλις 10′. Για τόσο “ρηχή” αγορά μιλάμε. Η ισχυρή άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με την λήξη των ΣΜΕ Ιουλίου την Παρασκευή έβαλαν σε πειρασμό τους πωλητές. Στα 78,6 εκατ. η αξία συναλλαγών από τα 101 εκατ.-μέσος όρος- της προηγούμενης εβδομάδας. Σε Alpha Bank, Πειραιώς και Jumbo τα 27 εκατ., τόσο “ρηχή” αγορά.

*Στην YellowJersey έχει αναθέσει ο Γιάννος Κοντόπουλος το rebranding του ΧΑ. ΟΚ η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΧΑΕ, αλλά για να αποδειχθεί αναπτυγμένο το ΧΑ χρειάζεται άλλα-πολλά περισσότερα- από επικοινωνιακού χαρακτήρα επανασχεδιασμό logos e.t.c. Με μόλις 20 εισηγμένες να ξεπερνούν-σε χρηματιστηριακή αξία- το όριο του 1 δισ., με την αποτίμηση συνολικά στα 90 δισ. και τους 4 συστημικούς ομίλους να αποτιμώνται 20 δισ. τι θα μπορεί να διεκδικήσει- ως αναπτυγμένο- το ελληνικό χρηματιστήριο.

*Νέα επεισόδια στην κόντρα MEGA/Μαρινάκη-NOVA/Σταθόπουλου, ωστόσο στην χθεσινή ανακοίνωσή της NOVA είδα να καταλήγει με το ότι, είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση. Κραυγαλέα σιγή ασυρμάτου από αρκετά Μέσα. Σαν να μην υφίσταται το θέμα. Οι παλαιότεροι έλεγαν: και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

*Θετική μεν η Fitch για το εγχώριο banking, αλλά και με προειδοποιήσεις ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. Βλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο 6μηνο.

*RTRS: Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το ΤΧΣ τις πωλήσεις μετοχών του στις συστημικές τράπεζες, ανέφεραν στελέχη του κλάδου στο Reuters. Το ποσοστό του Ταμείου στην Eurobank, 1,4% του μ.κ, θα είναι το πρώτο που θα πουληθεί. Η δεύτερη πώληση θα αφορά, πιθανότατα, ένα 20% του μ.κ της Εθνικής, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Η πώληση του μεριδίου στην Alpha Bank (9% του μ.κ) και Πειραιώς (27% του μ.κ) θα ακολουθήσει μέσα στο 2023 ή αρχές του 2024. Αυτά σύμφωνα με το Reuters. Γνωστά ωστόσο.

*Δεν πέρασε απαρατήρητη η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς χαμηλότερα του 4%, στο 3,894% με κλίση χαμηλότερα.

*Οι 3 Σωματοφύλακες των Long: Mytilineos στα 33,30 ευρώ, Jumbo στα 27,62 και Aegean στα 12,08 ευρώ. Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι magnificent 3.

*Εξακολουθεί να παίζει δυνατά το σενάριο για τις νέες ταυτότητες. Για τη μετοχή της Space Hellas ήταν ημέρα αποκοπής 0,1314/μτχ (μέρισμα) και όμως το “χαρτί” έκλεισε με άνοδο 1,35% στα 9 ευρώ.

*ΟΚ η AVAX απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διέψευσε φήμες-σενάρια για πώληση της. Και έτσι είναι, πλην όμως από την επομένη κιόλας όση προσφορά βγαίνει απορροφάται από…Hoover, σε όλο και υψηλότερες τιμές. Με 2,99% στα 1,724 ευρώ, με άνοδο 102,82% στο 3μηνο. Σίγουρα ο Χρήστος Ιωάννου δεν συζητά. Ούτε ο ένας Κωνσταντίνος-ούτε ο άλλος, ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι. Και η “εσωτερική μεταβίβαση” μειοψηφικής συμμετοχής του πρώτου στους άλλους 2, αλήθεια σε τι τιμή έγιναν οι “πωλήσεις”. Τι ψάχνουμε, θα πείτε. Εδώ δεν ενδιαφέρονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

*Αλλά 27 έμειναν και στα 500 εκατ. η αποτίμηση της Intrakat. Οι δηλώσεις Εξάρχου για πρωταθλητισμό έστειλαν κόσμο στο “ταμείο” και με ελάχιστο ρίσκο. Άνοδος 53% σε ένα μήνα. Από τον Ηλία Γκότση η διάθεση-σχεδόν- του 1% του μ.κ. (στο 14,75% πλέον η συμμετοχή του). Ο αγοραστής;

*Έξι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές για την “Αττική Οδό”. Στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να είναι πέντε.

*Attica Bank: Μία ωραία ατμόσφαιρα. Ο…πέμπτος πόλος, που έλεγαν.

*“Ήρθαμε για να μείνουμε…”, το μήνυμα του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου στο προσωπικό της NOVA

*Επιπλέον 7,4 εκατ. ίδιες μετοχές του ΟΤΕ ακύρωσε η διοίκηση του Οργανισμού. Για να δούμε που το πάνε οι της Deutsche Telekom. Πάντως η συμμετοχή της έφθασε το 52% του μ.κ. Στο 1,2% αυξήθηκε το ποσοστό του Δημοσίου και στο 6,3% του e-ΕΦΚΑ. Ακυρώνοντας σταθερά ίδιες μετοχές, ενισχύονται τα έσοδα (από μερίσματα) που εισπράττουν ο βασικός μέτοχος DT αλλά και οι μικρότεροι μειοψηφίας όπως ο e-ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.

*Σχεδόν 40% για τη μετοχή της Δομικής Κρήτης, από την  ημέρα που επισημοποιήθηκε η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στην εταιρεία. Συζητήσεις γίνονται και με ακόμη 2-3 μικρότερες του κλάδου. Σε υψηλά 13ετών η ΔΟΜΙΚ, ελέω Κούτρα.

*Με 72% στο 3μηνο “τρέχει” η μετοχή της Lavipharm. Διαγραμματικά ακολουθεί το turn around story που προηγείται, την Alumil. Περίπτωση ενδεικτική όπου οι τραπεζίτες συμφώνησαν με τον βασικό μέτοχο και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επαναφορά της εταιρείας σε τροχιά ανάπτυξης. Και δεν είναι τυχαία περίπτωση η Alumil, από τα καλύτερα brands διεθνώς. Αυτή την φορά ο Γιώργος Μυλωνάς δεν επανέλαβε λάθη του παρελθόντος, με αποτέλεσμα το “χαρτί” να είναι στα 3,01 ευρώ.

*Πολύ πιο δύσκολη η πειθώ των σούπερ-μαρκετάδων στις πιέσεις της κυβέρνησης εξ’ αιτίας των διψήφιων αυξήσεων. Καλή ήταν η κυβερνητική στήριξη την περίοδο της πανδημίας, έσοδα-κέρδη ρεκόρ για τους ισχυρούς του κλάδου αλλά τώρα ΔΕΝ… Και μάλιστα φύλαγαν για αμέσως μετά τις εκλογές νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων και υψηλότερες χρεώσεις σε παροχή υπηρεσιών. Πρώτη και…καλύτερη η “Σκλαβενίτης”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask