*Μικτά πρόσημα χθες στην Wall Street, εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σήμερα, Τετάρτη. «Αν η μέτρηση του πληθωρισμού προκαλέσει έκπληξη και συνεχίσει να δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερες τιμές, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει κίνδυνος για τις μετοχές», σημείωσε η επικεφαλής επενδύσεων της iCapital, Anastasia Amoroso. Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 2,6% στα 848,6 δολ. Πλέον η Nvidia έχει περάσει σε περιοχές διόρθωσης καθώς καταγράφει απώλειες 10% με 20%. Ο δείκτης αισιοδοξίας των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων (NFIB) στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 88,5 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2012 ( ! ), σύμφωνα με τον Guardian. Αυτός είναι ο 27ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο (98).
*Επί ξυρού ακμής και οι αγορές, με το αποτέλεσμα της κάλπης σε Ευρώπη (6-9 Ιουνίου) και-κυρίως- ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) καθοριστικό για την συνέχεια (και) στις αγορές. Με όσους επαγγελματίες της αγοράς, επιχειρηματίες έχουμε συζητήσει για την “επόμενη ημέρα” στην πλειονότητά τους την εξαρτούν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, αρκετοί έχουν αρχίσει-ήδη- να λειτουργούν προληπτικά, δηλαδή αυξάνουν προβλέψεις, ενισχύουν ταμείο/διαθέσιμα, μειώνουν δάνεια/υποχρεώσεις…
*Αύριο, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, θα έχουν οι αγορές σαφέστερη εικόνα για: το εάν έχουν λάβει το μήνυμα οι κεντρικοί της ευρωζώνης και το κατά πόσον είναι εφικτή η διαφοροποίηση της Φρανκφούρτης έναντι της Ουάσιγκτον.
*Στα 85,22$/βαρέλι το πετρέλαιο, στα 2.365$/oz ο χρυσός. Νέο υψηλό για το “σημείο αναφοράς” των οικονομιών σε περίοδο δημοσίου χρέους στην…στρατόσφαιρα.
*Το πόσο “βαρύνουν” την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ, τα δυσβάστακτα κόστη χρήματος (και εξυπηρέτησής του) αποτυπώνεται ενδεικτικά στην περίπτωση της Atos. Γαλλική εταιρεία πληροφορικής- ο κλάδος από τους βαρύτερα πληττόμενους- αναζητά 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης έως το 2025, σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στους πιστωτές. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Atos στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 και θέλει να παρατείνει τις υπόλοιπες λήξεις του χρέους της κατά πέντε χρόνια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι αναζητούσε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και να μειώσει το χρέος της περίπου κατά το ήμισυ.
*Εντυπωσιακά τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία από τα 36 δισ. του ΤΑ&Α που έχουν εγκριθεί για την χώρα (δάνεια/επιδοτήσεις), έχουν εισρεύσει τα 15, αλλά στις επιχειρήσεις έχουν φτάσει τα, μόλις, 5 δισ. Τι ευθύνεται; η πλήρης απορρόφηση των φετινών κονδυλίων είναι ικανή να διαμορφώσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2%, αλλά επειδή ο πήχης μπαίνει πιο χαμηλά, η πρόβλεψη του Γραφείου αφορά σε ανάπτυξη 2,5%.
*Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προσαρμόσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για επέκταση με ρυθμό 2,9%, πρόβλεψη την οποία δεν συμμερίζεται κανένας οίκος, θεσμός ή αναλυτής εντός και εκτός. Αθεράπευτα αισιόδοξος ο Κωστής Χατζηδάκης, δίχως να επιβεβαιώνεται αρκετές φορές.
*Ημέρα ΔΕΗ η χθεσινή: Καθαρά κέρδη 485 εκατ., μέρισμα 0,25/μτχ, έργα ΑΠΕ υπό (ή και προς) κατασκευή 2,8 GW. Η διοίκηση Στάσση προβλέπει επαναλαμβανόμενα ebitda 1,7 δισ. το 2024.
*Α!, να μην το ξεχάσω, είδα χθες τα “πρωτοσέλιδα” “Αυγής” και “Εφ.Συν” να κάνουν (αντιπολιτευτική) “σημαία” τους την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μηνύματα Στουρνάρα. Για να μην τρελαθούμε εντελώς- λοβοτομή δεν μας έχει… συμβεί- επί ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούνταν ο Διοικητής, επί ημερών τους έκαναν έφοδο στην προσωπική του κατοικία, την σύζυγο του εγκαλούσαν. Ο Διοικητής τα λέει όπως τα γνωρίζει και ως οφείλει, τελεία και παύλα. Ωστόσο, είναι συγκεκριμένοι αυτοί που δεν δικαιούνται να τον επικαλούνται. Νισάφι…
*Μία καλή συνεδρίαση και χθεσινή, κατ’ αρχήν για όσους τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Παρασκευής, και δη στα τραπεζικά χαρτιά. Ενδεικτικά, για τον Τραπεζικό Δείκτη- χαμηλά Παρασκευής 1.145,69-υψηλά Τρίτης 1.235,55 μονάδες- not bad. Σε Πειραιώς (3,93), Εθνική (7,45), Eurobank (1,908) οι περισσότερες συναλλαγές, σφήνα Mytilineos (35,74) και Alpha Bank (1,654) η 5άδα.
*“Να ετοιμαζόμαστε, σιγά-σιγά: Πέμπτη 25 Απριλίου, ανακοίνωση πρώτου 3μηνου 2024 από την διοίκηση του group Mytilineos…”, σημειώναμε χθες, νωρίς το πρωί. Στη συνέχεια, η μετοχή με συναλλαγές 359 χιλ. τμχ συνέχισε 4,08% υψηλότερα στα 35,74 ευρώ. Έχω κατά νου, 2-3 πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην ενημέρωση των αναλυτών. Στην ώρα τους, γιατί η μία είναι ηχηρότερη της άλλης…απλά εσείς stay firm. Τα 33 ευρώ, όπως “μέτρησε” η DeA ήταν η στήριξη-σημείο αναφοράς.
*Είπα χθες, δεν ξαναγράφω για την Optima Bank. Είπα να…αγιάσω, αλλά με νέα άνοδο 4,67% στα 9,63 ευρώ, πως;…και με συναλλαγές 239 χιλ. τμχ. Εκτιμούσε η DeA, μέχρι τα τέλη Μαρτίου πως η τράπεζα πηγαίνει “καρφί” για τον FTSEMidCap. Πλέον, με αποτίμηση 709,6 εκατ. να υποθέσω ότι διεκδικεί με αξιώσεις θέση στον FTSE25. Mea culpa εάν ήμουν συντηρητικός, με άνοδο 24,10% σε διάστημα ενός μήνα με ξεπέρασε.
*Τι επαναφορά και αυτή χθες για τις μετοχές εταιρειών συμφερόντων Κόκκαλη. Έχουμε και λέμε: Κέκρωψ με άνοδο 17,22% στα 1,77 ευρώ, Intracom Properties (ex ΚΛΜ) με 8,39% στα 1,68 ευρώ και Intracom Holdings με 6,57% στα 3,65 ευρώ. Άκουσα διάφορα σενάρια, μεταφέρω το πιο λογικοφανές. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μέσω της Intradevelopment ελέγχει το 34,32%, αποκτά το 37,48% του μ.κ που έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φτάνει στο 71,8%. Μένει με 6,69% η Alpha Bank (το παλαιό ποσοστό του Σταύρου Ψυχάρη). Η Κέκρωψ εισφέρεται στην Intracom Properties, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρώην ΚΛΜ. Οι δε υπεραξίες εγγράφονται στην holding δηλαδή στην Intracom. Το άκουσα, το έψαξα λίγο και δεν μου το απέκλεισαν. Έχε γούστο. Πάντως στην Intracom Properties (ex ΚΛΜ) μαθαίνω πως, σχεδιάζουν μεγαλεία. Party time…
*Στα 120,7 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 70 εκατ. ( ! ) στην πρώτη 5άδα μετοχών: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Mytilineos και Alpha Bank.
*Για να δούμε τα αποτελέσματα και της Cenergy Holdings.
*ΚΡΙ ΚΡΙ: Διερευνητικά το 2024 στην αγορά των ΗΠΑ, εάν συμφωνηθεί η συνεργασία με την Walmart τότε το 2025 το Greek Frozen Yoghurt θα είναι το trend στην Αμερικανική αγορά. Ήδη ο Παναγιώτης Τσινάβος το “δοκίμασε” στην Ιταλική αγορά, όπου πηγαίνει “σφαίρα”. Και να σκεφτεί κάποιος πως, το 2001 η διοίκηση άντλησε 6 εκατ. – με την είσοδο της στην Παράλληλη Αγορά- και έκτοτε πραγματοποίησε επενδύσεις 100 δισ., το δε 50% της παραγωγής (κυρίως γιαουρτιού) εξάγεται, σε σχεδόν 50 χώρες.
*Περίεργος τι θα ανακοινώσουν οι διοικήσεις των mezzanines. Στα 0,3105 (5,43%) το Sunrise.
*Πλήθος κόσμου στην χθεσινή εκδήλωση της ΛΑΜΨΑ για τα 150 χρόνια του “Μεγάλη Βρετανία”. Πολύ καλό το επετειακό-50′- ντοκιμαντέρ, λαμπερές παρουσίες στην προβολή του στο “Παλλάς” και μετά-σε στρωμένο κόκκινο χαλί- μέχρι το εμβληματικό ξενοδοχείο-τοπόσημο και το party που ακολούθησε μέχρι αργά. Θα περιοριστώ, Θανάσης Λασκαρίδης-λιτός- Χλόη Λασκαρίδη- κατ’ εμέ η επόμενη πρόεδρος του ΣΕΤΕ-. Είπαμε profumo di Donna.
*Και τι λένε οι ειδικοί της αγοράς: Σε φάση αναμονής οι επενδυτές, περιμένοντας τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, αύριο, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας 2 συνεδριάσεις της FED με την 2η να προκρίνεται για την 1η μείωση (12 Ιουνίου) επιτοκίων. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ήτοι χωρίς Τρόφιμα και Ενέργεια παραμένει στα επίπεδα του 3,8% με την αυριανή μέτρηση να εκτιμάται στο 3,7%. Το μέγεθος αυτό απέχει σημαντικά από το 2%, που είναι ο στόχος των Κεντρικών τραπεζών, ενώ θα έχουμε μόλις άλλη μία μέτρηση για τον πληθωρισμό Απριλίου, καθώς εκείνη του Μαΐου δημοσιεύεται την ίδια μέρα με την συνεδρίαση της FED. Συμπερασματικά, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και είναι αρκετά μικρό, θα απαιτηθεί σημαντική αποκλιμάκωση του επιπέδου τιμών, τουλάχιστον χαμηλότερα του 3%, ώστε η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει με ασφάλεια σε μείωση του βασικού επιτοκίου. Ήτοι, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε μείωση τον Ιούνιο από την FED”. Αυτά, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Depolas Investment Services.