Τα εμβόλια στα παιδιά 12-15 ετών εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτικά όπως και όλα τα εμβόλια άλλωστε. Παράλληλα οι πολίτες ηλικίας 18-29 ετών, θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα εμβόλια, ενώ από τις 7 Ιουνίου και μετά, που θα έρθουν οι νέες παρτίδες, θα ξεκινήσουν ξανά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπης Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικης Σχολής Αθηνων κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβαθμίας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλεους, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου απο το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» στην Ελλάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ομιλίας εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης 44χρονης γυναίκας από την Κρήτη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, εξαιτίας της θρόμβωσης που προκλήθηκε μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού, με εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι η 44χρονη ανήκε στα πέντε περιστατικά που διερευνούσε η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.
Η κυρία Θεοδωρίδου στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών τονίζοντας ότι: « Το CDC αλλά και πριν από 3 ημέρες ο ΕΜΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15» είπε και συνέχισε: «Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθης ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα».
Η έγκριση του ΕΜΑ, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.
Η κυρία Θεοδωρίδου, μάλιστα, δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.
«Πρωταρχικός στόχος του ΕΜΑ παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδιά θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια.
Θεμιστοκλέους: Πόσα εμβόλια περιμένουμε το επόμενο διάστημα
Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών και τις παραδόσεις εμβολίων ενώ όπως είπε μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100.000 εμβολιασμοί και συνολικά 5.570.000 εμβολιασμοί. Αναλυτικά ως σήμερα:
-3.630.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34,5% του πληθυσμού)
-2.040.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 19,44% του πληθυσμού)
Όσον αφορά τις δόσεις ανά εταιρεία και τη χρήση τους, μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί:
-4.268.000 δόσεις από τη Pfizer από τις οποίες έχουν χορηγηθεί οι 3.900.000 (ποσοστό 91,65%)
-613.700 δόσεις από τη Moderna από τις οποίες έχουν χορηγηθεί οι 545.015 (ποσοστό 89%)
-1.351.000 δόσεις από την AstraZeneca από τις οποίες έχουν χορηγηθεί οι 949.000 (ποσοστό 70,3%)
-132.000 δόσεις από την Johnson & Johnson από τις οποίες έχουν χορηγηθεί οι 104.000 (ποσοστό 79%).
Επίσης είπε ότι το Σάββατο έγιναν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στα άτομα 30-34 ετών.
Μέχρι σήμερα, έχει κάνει τη μία δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού θα έχουν εμβολιαστεί το 29%.
Την Πέμπτη 3 Ιουνίου θα παραληφθούν 78.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για να προωθηθούν ξανά στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.