Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα trafficking- Σώθηκαν 51 γυναίκες από τα χέρια σωματέμπορων

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα trafficking- Σώθηκαν 51 γυναίκες από τα χέρια σωματέμπορων

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση ενός διεθνικού εγκληματικού δικτύου, που αποτελούνταν από δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων προέβαιναν στην εμπορία γυναικών, προερχόμενων κυρίως από τη Λατινική Αμερική, με σκοπό την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευσή τους και την επακόλουθη νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη σύλληψη των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκπονήθηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς», που έλαβε χώρα την Παρασκευή (30/6), σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα από τα οποία 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τα υπόλοιπα προσωπικό οίκων ανοχής.

Κατά την επιχείρηση διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων, της παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, της πρόληψης και καταστολής από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται 4 ακόμη άτομα του διεθνικού δικτύου, τα οποία αναζητούνται.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν δομημένα, με ιεραρχία και διαρκή αλλά και αλληλένδετη μεταξύ τους δράση, με δραστηριότητα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κολομβία, με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, σε οίκους ανοχής και studios στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η αλληλένδετη δράση τους έγκειται στο γεγονός ότι τα αρχηγικά μέλη τους διατηρούσαν σχέσεις συνεργασίας και οικονομικών συνδιαλλαγών, ενώ άλλα δύο μέλη λειτουργούσαν για λογαριασμό και των δύο οργανώσεων ως στρατολογητές.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της υπόθεσης, που έγινε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα μέλη του κυκλώματος εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Ιωάννη Σκούρα, τα μέλη του κυκλώματος είχαν οικοδομήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με απατηλά μέσα και ψευδείς υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και υπό καλές συνθήκες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκούρας τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές κατά των άτυχων γυναικών, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Τα κέρδη που αποκόμιζε το κύκλωμα από τη δράση του ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική. Μάλιστα για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα έσοδα τους τα μέλη του είχαν προσχωρήσει στη σύσταση τριών εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, διάγοντας πολυτελή βίο.

Καταλυτική συνδρομή στην επιχείρηση για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου υπήρξε, σύμφωνα με το κ. Σκούρα, η παρουσία εκπροσώπων της INTERPOL, της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα), καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «OUR GREECE» και «Α21».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δεκατρείς οίκους ανοχής και δέκα οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 13.450 ευρώ,

• 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,

• μικροποσότητα χασίς,

• σιδερογροθιά και πτυσσόμενη ράβδος,

• δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.

• δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

• δύο καταμετρητές χρημάτων

• 10 χρηματοκιβώτια,

• πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στα θύματα του εγκληματικού δικτύου παρασχέθηκε αρωγή και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και της Interpol ευχαρίστησαν την Ελληνική Αστυνομία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στην εξάρθρωση του διεθνικού δικτύου, αναδεικνύοντας πτυχές της συνεισφοράς των Υπηρεσιών τους στην επιχείρηση και τόνισαν την ανάγκη συνέχισης τέτοιας μορφής συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ