*Σε προεκλογικό ρυθμό η Wall Street, προσώρας οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζουν όσο άλλοτε την στάση των traders. Περισσότερη σημασία φαίνεται να δίνουν λ.χ. στις δηλώσεις των επικεφαλής πολιτειακών Fed για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, τα αποτελέσματα τρίτου 3μηνου παρά η παρόξυνση της κατάστασης στη Μ.Α. Έτσι, όταν το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης αναφέρθηκε σε ομαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι long πήραν το “όπλο” τους.
*Με τη Fed να μειώνει πρόωρα τα επιτόκια, ο κίνδυνος να επανέλθει ο πληθωρισμός γίνεται ισχυρότερος. Εύλογο το ερώτημα πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ σε όλο αυτό το στήσιμο. Και μάλιστα όταν οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτικές IRA, λειτουργούν την οικονομία/επιχειρήσεις τους με ενεργειακά κόστη υποπολλαπλάσια των ευρωπαϊκών. Να δούμε από αρχές 2025 όταν η Ευρώπη θα έχει να διαχειριστεί ακόμη πιο ακριβά κόστη στην ενέργεια, καθώς λήγει η περίοδος της transit διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου. Το επέβαλαν οι ΗΠΑ, το αποδέχθηκαν οι των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να μεταφέρουν παραγωγή, έδρα κ.λ.π όχι εκτός Ελλάδος, αλλά εκτός Ευρώπης. Από τον όμιλο TITAN Cement International, Metlen μέχρι Cenergy Holdings ακόμη και Flexopack. Κάτι σαν “ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…” δυστυχώς, με την φθίνουσα πορεία δύσκολα αναστρέψιμη. Από την…Σκύλλα (Ούρσουλα) στην…Χάρυβδη (Κριστίν) η…Οδύσσεια δεν προοιωνίζεται το αίσιο τέλος της Ομηρικής.
*FITCH: Αναμφίβολα θετική η απόφαση του οίκου να θέσει το ΧΑ σε watch list αγορών με προοπτική ένταξης στην κατηγορία των Αναπτυγμένων. ΟΚ κατανοητό το πανηγυρικό κλίμα της ανακοίνωσης του υπ.Οικ, αλλά από την άλλη η απόλυτη σιγή όσον αφορά στις επίμονες αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, τους servicers e.t.c πως να εξηγηθεί; Υφίσταται ή όχι θέμα, που προφανώς και υφίσταται.
*Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τους Άραβες. Στα 17,68 με άνοδο 1,73% και συναλλαγές 125 χιλ. Η τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 1,797 δισ. θα πρέπει να θεωρείται deep under value, έστω ακολουθώντας την τελευταία έκθεση της Euroxx που (30/9) έδινε τιμή-στόχο τα 26 ευρώ, προτάσσοντας την ελκυστικότητα του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και δύναμης πυρός ύψους 2 δισ. για νέες ευκαιρίες. Ήδη ο όμιλος μπαίνει ακόμη πιο δυνατά στο πεδίο των ΣΔΙΤ.
*Πολλά τα ενδιαφέροντα από την χθεσινή έκδοση “πράσινου ομολόγου” που εξέδωσε η Metlen. Αρχικός στόχος η άντληση 500 εκατ. με επιτόκιο στο 4,5% με συγκρατημένα αισιόδοξη την διοίκηση, κυρίως λόγω της διεθνούς συγκυρίας στο γεωπολιτικό πεδίο. Ωστόσο, το γεγονός πως από την πρώτη ώρα είχε καλυφθεί ήδη η έκδοση για να φτάσει με επιταχυνόμενη ροή να ξεπεράσει τα 2,4 δισ. είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιτοκίου στο 4,125% και τελικά στο 4%. Η δε κάλυψηΧ4 plus οδήγησε την διοίκηση να αντλήσει 750 εκατ. για αυτό και προχωρά σε ολοσχερή εξόφληση υφιστάμενων τίτλων (senior 500 εκατ. με επιτόκιο 2,4% λήξης 2024). Πρακτικά, ως investment grade asset η Metlen για ονόματα όπως Intesa SanPaolo, Northern Trust, Lombard Oddier, Krediet Bank Luxemburg, Liechtensteinische e.t.c) σε μία συγκυρία που ο οίκος Moody’s δεν έχει την αποδώσει ακόμη για την ελληνική οικονομία. Μόλις 2 οι εισηγμένοι στο ΧΑ που έχουν ανάλογη αντιμετώπιση (από τα funds ως investment grade) OTE- αλλά με βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom και την “πλάτη” μίας Deutsche Bank- και Metlen- αμιγώς ελληνική εταιρεία. Για αυτό και η χθεσινή έκδοση του green bond θεωρήθηκε ως ακόμη ένα εδραίο βήμα στην πορεία της εισηγμένης προς το Λονδίνο και την ένταξη στον FTSE100. Συντονιστές οι BNP Paribas, Citigroup, HSBC (Joint Global Coordinators), με το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για το πως “τιμολογούν” τα ξένα σπίτια συγκεκριμένα ελληνικά assets την-σχεδόν- πλήρη κάλυψη του bond από funds που επενδύουν (βάσει σχετικής ρήτρας) σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα.
*Στην περίπτωση της Cenergy Holdings οι τελευταίες αναφορές των επικεφαλής (Αλέξη Αλεξίου, Αλέξανδρου Μπένου) ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν πως έχει η κατάσταση. Περίπου τρεις φορές δυσκολότερο και αργότερο να προχωρήσεις μια επένδυση στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η επωδός τους. Υλοποιεί μεθοδικά την στρατηγική είσοδό της στην ίδια αγορά, ολοκληρώνοντας επιτυχώς αμκ 200 εκατ. Πολλαπλά τα οφέλη σε επιχειρηματικό/οικονομικό επίπεδο, για μία εταιρεία που παράγει στις ΗΠΑ, εξάγει από την αμερικανική αγορά με όρους του (μέχρι τώρα) μοναδικού αποθεματικού νομίσματος διεθνώς και με όρους εταιρικής διακυβέρνησης…έτη φωτός μπροστά από την Ευρώπη, συνακόλουθα την Ελλάδα.
*Στο συν 7% την Τρίτη, στο μείον 10,25% χθες Τετάρτη, ο λόγος για την Τράπεζα Κύπρου. Από την ημέρα εισαγωγής σταθερά χαμηλότερα, με εξαίρεση την Τρίτη-συνεδρίαση που το CarVal πούλησε το 3% στα 4,2 ευρώ. Το…ωραίο, η συναλλαγή έγινε γνωστή μέσω Jefferies, καθώς η νεο-εισηγμένη ούτε στο ΧΑ εδέησε να γνωστοποιήσει την πώληση, ούτε η Κεφαλαιαγορά ήταν ενήμερη. Ωραίοι οι κουμπάροι, αλλά υπάρχει ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, δεν γίνεται να (ξε)πουλούν funds ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας και να μην βγαίνει καν γνωστοποίηση στην ΕΧΑΕ. Ως οφείλουν. Άραγε που είναι ο επικεφαλής, ο οποίος περιχαρής την ημέρα εισαγωγής εκφωνούσε τους συνήθεις πανηγυρικούς.
*Ενθουσιασμένος από τη συνεργασία με την Alpha Bank δηλώνει από την Αθήνα ο CEO της Unicredit. Στην Ελλάδα τα αμοιβαία της ιταλικής τράπεζας. Τα τετ α τετ με Χατζηδάκη – Στουρνάρα. Η DeA έχει αναφερθεί σχετικά (στα νέα προϊόντα, στην επίσκεψη του Ιταλού κ.λ.π από την προηγούμενη εβδομάδα).
*Το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, πλωτούς σταθμούς όπως αυτός της Αλεξανδρούπολης και εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, ενισχύεται διαρκώς, παρά τις δυσκολίες απεξάρτησης από τη Μόσχα. Επιβεβαιώνεται από την παρουσία τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χθεσινό workshop που διοργάνωσε στην Αθήνα η Κομισιόν, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι πωλητές, αγοραστές και καταναλωτές LNG, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ. Η αναφορά και μόνο στην παρουσία επιτελικών των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global στην Αθήνα είναι ενδεικτική, για τους γνώστες του παρασκηνίου. Για να δούμε…