Ρεκόρ διετίας καταγράφουν φυσικού αερίου ωθώντας τις χονδρικές τιμές ρεύματος στα ύψη, αλλά και συνακόλουθα τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των τιμολογίων ρεύματος τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, φτάνοντας σε υψηλά δύο ετών. Συγκεκριμένα, οι τιμές στο ολλανδικό TTF ξεπερνούν στα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας, σε ένα μήνα, καταγράψει άνοδο άνω του 16%.
Ο καιρός αλλά και το ύψος των αποθεμάτων επηρεάζουν, παράλληλα, το ύψος των τιμών. Έτσι, τα αποθέματα έχουν μειωθεί ταχύτερα από το συνηθισμένο, με την πληρότητά τους να βρίσκεται στο 49%, σε σύγκριση με το 67% την ίδια περίοδο πέρυσι. Κι όλα αυτά όταν η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025, έχει περιορίσει περαιτέρω την προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Να σημειωθεί ότι με βάση το πρακτορείο Reuters, η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό από την Ασία για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Οι επενδυτές σπεύδουν να εξασφαλίσουν προστασία από τις αυξανόμενες τιμές, υποδηλώνοντας προσδοκίες για περαιτέρω διαταραχές στην προσφορά.
Εξάλλου οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξημένος ανταγωνισμός για τις προμήθειες LNG μεταξύ Ευρώπης και Ασίας συμβάλλουν στην αβεβαιότητα της αγοράς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις τρέχουσες συνθήκες να υποδηλώνουν πιθανές προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές στο άμεσο μέλλον.
Το ρεύμα
Στο φόντο αυτό, οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Χθες κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Για σήμερα Τετάρτη η τιμή στην Αγορά Επόμενης Μέρας έφτασε στα 182 ευρώ την μεγαβατώρα από 113 ευρώ την μεγαβατώρα μόλις πριν από 4 ημέρες, στις 8 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση της τάξης του 61%. Σε σχέση με την τιμή της Τρίτης η άνοδος είναι της τάξης του 14.1%.
Να σημειωθεί ότι η μόνο στη Βαλτική καταγράφηκαν πιο υψηλές τιμές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί, στη Λετονία η τιμή για σήμερα είναι στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που στην Κεντρική Ευρώπη η τιμή κυμαίνεται από 150 – 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στην Ελλάδα το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στο φυσικό αέριο με το μερίδιο να είναι στο 54%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με το ποσοστό τους να φτάνει στο 27% ενώ στην τρίτη θέση είναι ο λιγνίτης με το μερίδιο να ανέρχεται στο 6%. Τα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν το 2% και οι εισαγωγές έφτασαν στο 1,5%.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τις 11 πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 141,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα αρκετά υψηλότερα από τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που έκλεισε στα 135,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επίπεδα και τους λογαριασμούς Μαρτίου αν δεν υπάρξουν ανατροπές, και ως εκ τούτου να απαιτηθεί εκ νέου η επιδότηση των νοικοκυριών προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρας να κινηθεί στα επίπεδα των 14-15 λεπτών.