Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Εμβολιασμός των μαθητών για ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Εμβολιασμός των μαθητών για ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 των παιδιών 12-17 ετών, συστήνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία με  στόχο την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο.

Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι «όλοι οι παιδίατροι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλη ειδικότητα την προσφορά των εμβολίων στη προφύλαξη λοιμωδών και άλλων νοσημάτων. Γι΄αυτό δεν πρέπει να υπάρξει διστακτικότητα από κανένα παιδίατρο για τους εμβολιασμούς».

Προς τους γιατρούς συνιστάται να υπενθυμίζουν «τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου και όχι τις σπανιότατες παρενέργειες των εμβολίων, που ήδη οδήγησαν στην αχρήστευση ενός εμβολίου, πολύ αποτελεσματικού». Μετά λύπης η Εταιρεία σημειώνει ότι η πολυπόθητη συλλογική ανοσία «δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιασθούν».

Προβλήματα ανέκυψαν από την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτική, στις νεαρές ηλικίες καθώς και την ελλιπή εφαρμογή μέτρων προφύλαξης. Εξαιτίας αυτών ήδη υπάρχουν δεδομένα για την αυξημένη εισαγωγή στα νοσοκομεία νέων ατόμων. Πλέον εκτιμάται πως «η ανοσία τείχους πλέον είναι μάλλον αδύνατη, διότι θα πρέπει να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη άνω του 90%».

Στα δε παιδιά τονίζεται η εμφάνιση του μετά COVID-19 πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομου με θνησιμότητα 1,7%. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία  ήδη έχει ταχθεί υπέρ της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer (τώρα κυκλοφόρησε και η Moderna) για παιδιά 12-17 ετών, από τις 3 Μαΐου, όταν ξεκίνησε και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ.  Μάλιστα φρόντισε για την ενημέρωση του κοινού  με τη διοργάνωση διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης (webinar) και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Όμως μέχρι τώρα έχουν υπερτονιστεί οι τυχόν παρενέργειες, οι οποίες αναλογούν περικαρδίτιδα -μυοκαρδίτιδα 12 περιπτώσεις στο 1.000.000, που αυτό-ιώνται σε 5-6 ημέρες. Φυσικά και οι 3 προαναφερθείσες χώρες συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τηνΕλληνική Παιδιατρική Εταιρεία έπρεπε να έχει ακολουθηθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ που στις 15 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 3.000.000 δόσεις εμβολίων σε παιδιά 12-17 ετών. «Τότε έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει και εμείς για να αξιοποιήσουμε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (πριν τις διακοπές), γιατί όπως είναι γνωστό, στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν κάνουν τους μήνες αυτούς ούτε τα εμβόλια ρουτίνας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι παιδίατροι ισχυρίζονται πως κακώς υπερτονίζονται οι περικαρδίτιδες ως παρενέργειες των mRNA εμβολίων, αλλά θα έπρεπε να αναδεικνύονται οι θάνατοι και οι περικαρδίτιδες από COVID-19. Όπως τονίζεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ο εμβολιασμός όλων των παιδιών 12-17 ετών και να επεκταθεί και στα παιδιά 5-12 ετών, για να βρεθούν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο.