Βασική παράμετρος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που ανέλυσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των φόρων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά τη σημερινή εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων περιλαμβάνουν:
Εισφορά αλληλεγγύης
1ον. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023 που αφορά σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενους. Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα για όλους.
Ωφελούμενοι αυτού του μέτρου θα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Παραδείγματα
Αναλυτικά, όπως είπε ο κ.. Βεσυρόπουλος, “η φορολογικής ωφέλεια που θα προκύψει για τους φορολογούμενους λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ως εξής:
Πρώτο παράδειγμα
Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Δεύτερο παράδειγμα
Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Τρίτο παράδειγμα
Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
Τέταρτο παράδειγμα
Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.
Τέλος επιτηδεύματος
Με βάση τον Υφυπουργό Οικονομικών:
2ον. Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.
Το μέτρο αυτό που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. τίθεται σε άμεση εφαρμογή.
Παράδειγμα
Έτσι, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.
ΦΠΑ ακινήτων
3ον. Παρατείνεται για άλλα δύο έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα. Το καθεστώς είναι προαιρετικό και αφορά οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2006 και μετά.
ΦΠΑ μεταφορών τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού
4ον. Παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή,σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης).
ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι
Ο κ. Βεσυρόπουλος υπενθύμισε και τους άλλους φόρους που μειώθηκαν.
Στις μειώσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
1ον. Η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% στα φυσικά πρόσωπα, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2022.
Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα της τάξης των 920 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τη μείωση αυτή την είδαν φέτος οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους.
2ον. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
3ον. Η μείωση του συντελεστή φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
4ον. Η μόνιμη, επίσης, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021.
5ον. Η επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
6ον. Η θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αντί του 22% που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Ταυτόχρονα, μειώσαμε κατά 1 μονάδα όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα.
7ον. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
8ον. Η αύξηση από την 1η/10/2021 του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές.
9ον. Την πρόσφατη, φορολογική μεταρρύθμιση του ν. 4935/2022, με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επίσης ήδη, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών. τρέχουν παρεμβάσεις τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως:
▪ η παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας,
▪ η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%, καθώς και
▪ η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2022.
Επίσης, ‘όπως είπε, στις 31 Αυγούστου 2022, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ποσό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.