Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΕ - Ελλάδα: Η συμφωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ και οι ευκαιρίες...

ΕΕ – Ελλάδα: Η συμφωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ και οι ευκαιρίες για αξιοποιήση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Να σημειωθεί ότι μια ενδιαφέρουσα, για την Ελλάδα, διάσταση της όλης συμφωνίας έχει να κάνει με την προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης της Ρεβυθούσας και των FSRU που έχουν δρομολογηθεί για υποδοχή των ποσοτήτων LNG από τα τερματικά της Αιγύπτου, μέσα από εμπορικές συμφωνίες.

Επίσης, η Energean, ήδη έχει υπογράψει MOU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 BCM ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία, η οποία έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα “Αθηνά”¨και εντόπισε την “Περιοχή Ολύμπου” που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 BCM.

Να σημειωθεί ότι η “Περιοχή Ολύμπου” αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Ευκαιρίες

Μιλώντας, έτσι, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 13ουSouth Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η κ. Σάρδη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και, μάλιστα, σε ανταγωνιστικές τιμές».

Να σημειωθεί ότι πλέον η ΕΕ προσβλέπει στην Αν. Μεσόγειο για προμήθειες αερίου ωστόσο αδρανεί σε σχέση με την αξιιοποίηση των δικών της πόρων. Κάτι βέβαια που αφορά και την Ελλάδα. Κι όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς πολλά θα ήταν πιο απλά εάν είχαν προκριθεί διαδικασίες ερευνών και εξορύξεων σε περιοχές με αποδεδειγμένα στοιχεία κοιτασμάτων όπως η Ελλάδα ή και η Ιταλία που σε αντιδιαστολή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο δεν κινήθηκαν γρήγορα σε σχέση με τις έρευνες κι εξορύξεις (το λεγόμενο upstream).

Να σημειωθεί, δε, ότι π.χ. οι τιμές φυσικού στο Ισραήλ είναι έως και 5 φορές πιο κάτω από την ΕΕ, λόγω του συντονισμένου τρόπου με την οποία το Τέλ Αβιβ προώθησε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τομέα βέβαια που η Energean έχει κομβικό ρόλο.

Στο Ιόνιο

Πάντως μετά από μακρές γραφειοκρατικές διαδικασίες και την όλη πολιτική αδράνεια των τελευταίων ετών μόλις στο τέλος του χρόνου φέτος αναμένεται, μετά και την επανεκκίνση του ενδιαφέροντος της Ελληνικής πολιτείας, να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες η Energean στα ανοικτά της Κέρκυρας. Βέβαια η Ιταλία που θα μπορούσε και αυτή να δώσει το “πράσινο” φως για σεισμικές έρευνες σε όμορρη περιοχή, την ευθύνη της οποίας έχει η Energean και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερεί, χωρίς να έχει αδειοδοτήσει σεισμικές έρευνες στη δική της περιοχή, κάτι που θα εξοικονομούσε και χρόνο και βέβαια πόρους. Όπως παραητρούν γνώστες της κατάστασης τα ελλείμματα στρατηγικής παραμένουν ενεργά στην ΕΕ, παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Επενδύσεις στις έρευνες

Στο φόντο αυτό, η κα Σάρδη μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΕΝΕ τόνισε ότι παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθεί «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον». Επιπλέον, κατά την κυρία Σάρδη, εκτός της επίτευξης του στόχου για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στη συνέχεια, «είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Γηραιά Ήπειρο, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG προς την κατανάλωση».

Χωρίς αντίθεση με την “πράσινη” μετάβαση

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει το στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και πάλι τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για τη δημιουργία αγοράς υδρογόνου που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνη που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, η κα. Σάρδη αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισεκ. δολ. επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (EcoH2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ