Με τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, συνέπεσαν τα εγκαίνια της εκτεταμένης ανακαίνισής της, ενός έργου που κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Εγκαινιάζοντας το έργο της ανακαίνισης η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη ανέφερε: «Η σημερινή μέρα εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ βρίσκει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα στάδιο ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη Κλινική είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή κλινική της ειδικότητας στη χώρα μας, παρέχει τις υψηλότερου επιπέδου ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και στην Βόρεια Ελλάδα. Διενεργεί όχι μόνο τακτικά χειρουργεία καρδιάς και θώρακος αλλά αντιμετωπίζει και πολλά επείγοντα περιστατικά. Είναι πραγματικά ένα διεθνές κέντρο τόσο για την έρευνα όσο και για την εκπαίδευση όχι μόνο στην καρδιοθωρακοχειρουργική αλλά και στην εξωσωματική κυκλοφορία»
Ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης από την πλευρά του σημείωσε ότι με την ανακαίνιση αυτή αρχίζει μία νέα εποχή εναρμόνισης της Κλινικής με τα ψηφιακά δεδομένα.
«Δεν ανακαινίστηκαν μόνο τα χειρουργεία αλλά η Κλινική ανακαινίστηκε και ψηφιακά. Πρόκειται ίσως για το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό χειρουργείο στη χώρα, το οποίο μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση από εμάς, ένα παγκόσμιο Κέντρο Εξωσωματικής Κυκλοφορίας το οποίο είναι η Κλινική μας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Παράλληλα επισήμανε ότι η Κλινική μπορεί πλέον να προσφέρει εκπαίδευση στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της και πρόσθεσε: «Είμαστε το Κέντρο Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στην Ελλάδα αλλά και ένα παγκόσμιο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. Κι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που κατά καιρούς έχουμε εκπαιδεύσει, από πολλές ηπείρους, από την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αμερική μπορούν πλέον διαδικτυακά να είναι μαζί μας να μπορούμε να προσφέρουμε αυτήν την εκπαίδευση με τις νέες συνθήκες »
Ο κ Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι το έργο της ανακαίνισης ξεκίνησε πριν την πανδημία λόγω της οποίας καθυστέρησε η ολοκλήρωσή του. Παράλληλα σημείωσε ότι το κόστος της ολοκλήρωσης του έργου καλύφτηκε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χορηγιών από εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια από το το υπουργείο Υγείας στο κτιριακό καθώς και του ΑΠΘ στο ψηφιακό κομμάτι του έργου.