Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΒΙΚΕΝ: Τι αναφέρει για το πλάνο των εκπτώσεων για τους καταναλωτές Μέσης...

ΕΒΙΚΕΝ: Τι αναφέρει για το πλάνο των εκπτώσεων για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

Αντιρρήσεις στον στον τρόπο υπολογισμού των εκπτώσεων για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης, που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο τροποποίησης του εγχειριδίου Χρέωσης Χρήσης Συστήματος εκφράζει η ΕΒΙΚΕΝ.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος των Καταναλωτών που συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ και στον τρόπο υπολογισμού των εκπτώσεων σε Καταναλωτές Μέσης Τάσης. 

Όπως αναφέρεται οι τροποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε συνέχεια σχετικής εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, με βασικό σκοπό τη μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών του Διαχειριστή Δικτύου στις περιπτώσεις που εντός ενός μήνα μία παροχή δεν εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή ή μεταβάλλεται ο σκοπός της χρήσης της ή ο Καταναλωτής της παροχής (ΑΦΜ) ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικότερα, εισάγεται η έννοια της «Περιόδου Τιμολόγησης» η οποία ορίζεται ως η περίοδος του μήνα αναφοράς κατά την οποία μια παροχή εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή (ή Προμηθευτές στην περίπτωση παράλληλης εκπροσώπησης), χωρίς μεταβολή του σκοπού χρήσης και υπό τον ίδιο Καταναλωτή (ΑΦΜ). Έτσι,  προτείνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

(α) Οι εκπτώσεις που αναλογούν στους Καταναλωτές Μέσης Τάσης να προσδιορίζονται βάσει των καταναλώσεων της Περιόδου Τιμολόγησης και όχι βάσει των καταναλώσεων των προηγούμενων δύο ετών και

(β) Οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος των Καταναλωτών Μέσης και Χαμηλής Τάσης να υπολογίζονται αυτοτελώς για κάθε Περίοδο Τιμολόγησης και όχι για κάθε μήνα.

Ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει ότι ο υπολογισμός των χρεώσεων για τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης παραμένουν ως έχουν. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τους καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή εκπτώσεων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και τον αντίστοιχο συντελεστή φορτίου. Ως ελάχιστα κριτήρια για την παροχή έκπτωσης τίθενται τα εξής:

(α) συνολική ετήσια κατανάλωση ≥ 13 GWh και

(β) συντελεστής φορτίου ΣΦ ≥ 0,3

Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι κλιμακούμενα βάσει συντελεστή φορτίου και ετήσιας κατανάλωσης.

Έτσι για ετήσια κατανάλωση έως 13 GWh όταν ο Συντελεστής Φορτίου είναι 0,3, η έκπτωση προσδιορίζεται στο 33%. Όταν ο ΣΦ είναι 0,6 η έκπτωση διαμορφώνεται σε 36% και όταν ο ΣΦ είναι 0,8 η έκπτωση φθάνει το 39%.

Για ετήσια κατανάλωση έως 50GWh όταν ο Συντελεστής Φορτίου είναι 0,3, η έκπτωση προσδιορίζεται στο 38%. Όταν ο ΣΦ είναι 0,6 η έκπτωση διαμορφώνεται σε 41% και όταν ο ΣΦ είναι 0,8 η έκπτωση φθάνει το 44%.

Για ετήσια κατανάλωση έως 200 GWh όταν ο Συντελεστής Φορτίου είναι 0,3, η έκπτωση προσδιορίζεται στο 43%. Όταν ο ΣΦ είναι 0,6 η έκπτωση διαμορφώνεται σε 46% και όταν ο ΣΦ είναι 0,8 η έκπτωση φθάνει το 49%.

Για ετήσια κατανάλωση έως 1.000GWh όταν ο Συντελεστής Φορτίου είναι 0,3, η έκπτωση προσδιορίζεται στο 48%. Όταν ο ΣΦ είναι 0,6 η έκπτωση διαμορφώνεται σε 51% και όταν ο ΣΦ είναι 0,8 η έκπτωση φθάνει το 54%.

Η ΕΒΙΚΕΝ

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων με επιστολή καταγράφει την έντονη αντίθεσή του κλάδου στην  αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εκπτώσεων σε Καταναλωτές Μέσης Τάσης με ετήσιες καταναλώσεις > 13 GWh τονίζοντας ότι έτσι αδικούνται πολλοί καταναλωτές Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Αρχής επί εισήγησης του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ για τροποποίηση του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος αναφέρει ότι «ως αιτιολογία των προτεινόμενων τροποποιήσεων παρουσιάζεται η μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών του ΔΕΔΔΗΕ στις περιπτώσεις που εντός ενός μήνα μία παροχή δεν εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή. Κάτι που προφανώς δεν αφορά όλους τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας (> 13 Gwh) ενώ η προτεινόμενη ρύθμιση τους αφορά όλους.

Προτείνεται λοιπόν οι εκπτώσεις που αναλογούν στους Καταναλωτές Μέσης Τάσης και ειδικότερα ο Συντελεστής φορτίου να υπολογίζεται βάσει των καταναλώσεων της Περιόδου Τιμολόγησης, δηλαδή σε επίπεδο μήνα και όχι σε επίπεδο έτους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να ισχύει για την ΥΤ.

Αποτέλεσμα ο Συντελεστής φορτίου τους μήνες, που μια βιομηχανία ΜΤ, εκτελεί συντήρηση (μειωμένη μηνιαία κατανάλωση) να υπολογίζεται μειωμένος ως προς την τιμή που θα είχε εάν ο υπολογισμός γινόταν σε ετήσια βάση.

Διότι, ενώ η μέγιστη ισχύς παραμένει η ίδια, η μέση ισχύς σε επίπεδο μηνός προφανώς μειώνεται, όταν υπάρχει μειωμένη λειτουργία το συγκεκριμένο μήνα. Με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται έκπτωση εφόσον υπολογιστεί μηνιαίος Συντελεστής Φορτίου» καταλήγει πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ