Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουμε. Η κυβέρνηση, δια της αρμοδίας Υπουργού κυρίας Γκάγκα, ετοιμάζεται να υιοθετήσει την πρωτοφανή θέση ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι και βρεθούν σε rapid test θετικοί, δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι νοσούν!
Και αυτό την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν διαγνωστεί είτε θετικοί είτε αρνητικοί στα rapid test, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική όταν κάνουν το μοριακό.
Για αυτό ας αφήσουν το γαϊτανάκι με τα τεστ, τα οποία οι ίδιοι οι κυβερνώντες με απόφαση του Υπουργού κ. Θάνου Πλεύρη, για μια σειρά από λόγους είχαν αποφασίσει ότι κάποιος για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης δεν μπορούσε να έχει κάνει μόνο rapid test είτε γιατί κάποιοι αετονύχηδες το πλαστογραφούσαν είτε γιατί το pcr είναι πιο αξιόπιστο.
Κατανοούμε και αυτό επιβεβαιώνεται από τις …ουρές που σχηματίζονται εδώ και ημέρες στα διαγνωστικά κέντρα, ότι η πίεση είναι μεγάλη, και ότι είναι προτιμότερο και πιο οικονομικό ένα…γρήγορο τεστ, αλλά αυτό έχει ενέχει ποσοστά αστοχίας. Αποτέλεσμα η διασπορά στην κοινωνία να είναι μεγαλύτερη.
Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να την κρύβουμε, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί από τους πολίτες.
Διότι το πρόβλημα ,δεν είναι αυτός που θα βγεί λανθασμένα θετικός, αλλά αυτός που θα βγεί λανθασμένα αρνητικός και θα συνεχίζει…χαλαρά να μεταδίδει τον ιό.
Εδώ και εβδομάδες, εδώ στο finupnews, έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εναρμονιστεί η τιμή του μοριακού και του rapid σε πολύ χαμηλότερα ποσά. Και ιδίως το πρώτο να συνταγογραφείται από τα Ταμεία. Οχι βέβαια στις τιμές που είναι σήμερα, αλλά σε πολύ χαμηλότερες.
Διότι δεν μπορεί στην Κύπρο να είναι 20 ευρώ και στην Ελλάδα 60. Αυτό είναι αισχροκέρδεια. Αρκετά έχουν θησαυρίσει κάποιοι με την πανδημία. Είτε αφορά τις μάσκες, είτε τα αντισηπτικά, είτε τώρα τα τεστ.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει εδώ και τώρα αποφάσεις. Πιο χαμηλή διατίμηση στις τιμές των τεστ, και συνταγογράφηση των μοριακών, τουλάχιστον στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο rapid τόσο για αυτόν όσο και για αυτές που οι επιστήμονες θεωρούν “στενές” επαφές του.
Διότι το κόστος για τους πολίτες είναι πολύ μεγάλο και δεν αντέχεται.
Το ξαναγράφουμε μπας και ευαισθητοποιηθούν κάποιοι. Τα 60 ευρώ είναι πολλά χρήματα και για μια οικογένεια τα 240 ευρώ, καταπίνουν σε πολλές των περιπτώσεων τουλάχιστον το ένα τρίτο του μισθού.
Για αυτό πρέπει οι κ.κ. Μητσοτάκης, Πλεύρης να το ξανασκεφτούν και τώρα που η Όμικρον καλπάζει να αλλάξουν τις αποφάσεις τους.
Στο κάτω – κάτω και 20 ευρώ να πάνε το μοριακό, πάλι οι εταιρείες θα βγάζουν πολλά. Κυρίως δε θα φύγει η δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών ότι τα τεστ που κάνουν είναι… τρύπια και να επιλέγουν έτσι να νοσούν στα… κρυφά, με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία και το ΕΣΥ.