Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕίναι κερδισμένος ή χαμένος ο Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία;

Είναι κερδισμένος ή χαμένος ο Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία;

«Το αν είναι κερδισμένος ή χαμένος ο Πούτιν είναι ανάλογο του ποιοι είναι οι αντικειμενικοί του σκοποί. Αν θεωρήσουμε ότι ήθελε να κάνει μια παρέμβαση για να εξασφαλίσει τις αυτονομημένες περιοχές, να αλλάξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία δε θα μπει στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, φαίνεται πως είναι μακριά ακόμα. Αν θέλει να καταλάβει όλη την Ουκρανία ή μέρος της ώστε να την αποκόψει από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα. Επομένως για να πούμε αν ο Πούτιν προχωράει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά του, θα πρέπει να ξέρουμε τους αντικειμενικούς του στόχους», Αυτό τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Φοβάμαι ότι όλο αυτό δε θα τελειώσει γρήγορα, γιατί κανείς δεν κάνει πίσω. Ούτε ο κ. Πούτιν, ούτε η κυβέρνηση Ζελένσκι, γιατί έχει ηθική και πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Οι προοπτικές δεν είναι καλές. Οι διαβουλεύσεις γίνονται σε κλίμα που δίνει την αίσθηση ότι και οι δύο προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Και οι δύο πλευρές πάνε με τελεσίγραφα και παραμένουν κάθετες στις θέσεις τους. Θα πρέπει να υπάρχει διέξοδος, κάποια περιθώρια και στις δύο πλευρές να κινηθούν, και ιδιαίτερα στους Ρώσους που φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό που ξεκίνησαν», προειδοποίησε.

«Η στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα δεν έχει αξία, ίσα – ίσα ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Σχολιάζοντας το θέμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «Όλοι καταδικάζουμε την προσπάθεια της Ρωσίας να επιβάλει την άποψή της με στρατιωτικά μέσα, είναι καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ωστόσο, επειδή οι συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται, η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι συνεχής. Για τη στρατιωτική βοήθεια μπαίνει το ερώτημα του κατά πόσο βοηθάει στην αποκλιμάκωση και αν έχει και ουσιαστική συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος. Θεωρώ ότι σε αυτή τη βάση η στρατιωτική βοήθεια δεν έχει αξία, ίσα – ίσα ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Δεν ξεκινάει η ανάλυση της κατάστασης σήμερα. Η κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και το θέμα της Ουκρανίας έχει περάσει πολλά στάδια. Οι ενέργειες που έχουν γίνει δεν είναι οι καλύτερες. Η ΕΕ ενεργοποίησε κάποια αντανακλαστικά που μακάρι να είχαν ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Ο οπλισμός που στέλνεται δεν έχει φτάσει και δεν είναι εύκολο να φτάσει. Είναι μια συμβολική κίνηση που δείχνει ότι υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης στο ίδιο θέμα.

«Ο Πούτιν έχει αφήσει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι για τα πυρηνικά όπλα»

Μιλώντας σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε από τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει τελικά πυρηνικά όπλα, με την παγκόσμια αγωνία να κλιμακώνεται μετά και το βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή ο κ. Πούτιν έχει αφήσει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Οι κουβέντες για τα πυρηνικά, μπορεί να είναι φραστικές, απειλές που αιωρούνται, μπορεί να θεωρούμε ότι οι πιθανότητες να προκύψει τέτοια εμπλοκή είναι ελάχιστες, αλλά υπάρχουν και η ανησυχία πρέπει να υπάρχει. Αν φτάσει ο Πούτιν στο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αυτή θα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη».

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να μείνει στη μέση στο ουκρανικό»

«Ο Ερντογάν είναι ένας από τους μοναδικούς ηγέτες που μιλάει και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία. Οι σχέσεις του και με τις δύο χώρες είναι αρκετά δυνατές, με τη Ρωσία να έχει το μεγάλο κομμάτι. Προσπαθεί και θα προσπαθεί να είναι κάπου στη μέση, ώστε να μη χαλάσει τις σχέσεις του, αλλά και να μην εκτεθεί απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι σίγουρο ότι οι βλέψεις του δεν αλλάζουν, οι δηλώσεις του δε μαλακώνουν, και ο στόχος του είναι συγκεκριμένος και ενεργός», σχολίασε ο κ. Αποστολάκης αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο.

«Νομίζω ότι με τον τρόπο που αντέδρασε η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και έχει σύστημα ενόπλων δυνάμεων που δεν μπορείς να το παραβλέψεις, η κατεύθυνση στο να αυξάνει η αποτρεπτική μας ικανότητα είναι θετική και σωστή. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν μετράει τα πράγματα, προβάλει την κατάσταση στα δικά του μέτρα, αλλά δε θεωρώ ότι τον παίρνει ακόμα να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του», πρόσθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ