Δύο πρωτοετείς μαθητές της ειδικότητας μαγειρικής τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Ξάνθη διακρίθηκαν στον 3ο Μεσογειακό Διαγωνισμό Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Τέχνης (MCC 2025), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Φεβρουαρίου 2025 στο MEC Παιανίας στο πλαίσιο της 11ης έκθεσης Expotrof, αποσπώντας το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στις κατηγορίες «Εστιατορικό Γλυκό» και «Ριζότο», με πιάτα που είχαν στόχο να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της Ξάνθης.
Με ανακοίνωσή της, η ΔΥΠΑ δίνει συγχαρητήρια στον μαθητή Μουσταφά Γιουρούκ, ο οποίος διακρίθηκε με αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία «Ριζότο» και στη μαθήτρια Άννα Κυριακίδου, η οποία διακρίθηκε με χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «Εστιατορικό Γλυκό».
Όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ, με περισσότερες από 20 διαγωνιστικές κατηγορίες, συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία και συμμετοχή από τουλάχιστον 10 χώρες, ο διαγωνισμός έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον τομέα της γαστρονομίας.
Η ΔΥΠΑ λειτουργεί 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας πανελλαδικά. Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας προσφέρουν μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση σε ειδικότητες αιχμής στην αγορά εργασίας και είναι οι μοναδικές σχολές στη χώρα που ακολουθούν το δυικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στη σχολή με πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job training), με αμοιβή και ασφάλιση. Απευθύνονται σε νέους, ηλικίας 15-29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση (απολυτήριο Γυμνασίου).
Οι ενδιαφερόμενοι/νες μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ στη διεύθυνση: https://schools.dypa.gov.gr.