*Διόρθωση στην Wall Street, σε αναμονή της Fed. Χθες ξεκίνησε η συνεδρίαση-σήμερα θα ανακοινωθεί η παύση ή νέα αύξηση επιτοκίου, όμως έμφαση θα δοθεί στις δηλώσεις των αξιωματούχων. Γνωστός ο χρυσός κανόνας που λέει ότι για να αντέχει μια οικονομία να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να βυθίζεται σε ύφεση (ή αν αυτό αφορά μια επιχείρηση, να τα βγάζει πέρα χωρίς κίνδυνο πτώχευσης), πρέπει να υπάρχει ποσοστό ανάπτυξης ίσο ή μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού.
*Πως μπορεί να υλοποιηθεί η γραμμή Λαγκάρντ για δημοσιονομικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα; καθώς τα νομισματικά που εφάρμοσε η ΕΚΤ δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Πως θα γίνει αυτό σε ένα περιβάλλον επιστροφής των ανοδικών τάσεων στις τιμές του πετρελαίου πριν καν μπει ο χειμώνας, διπλάσιο ή και τριπλάσιο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων από τον ονομαστικό δείκτη και αυξημένο κόστος του χρήματος (όσον αφορά τον δανεισμό και την αναχρηματοδότησή του); Ακόμα και αν δεν υποχρεωθεί η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για «όσο χρειασθεί» θέτει αυτομάτως το ερώτημα: για πόσο ακόμα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορεί να «αντέξει» να αναχρηματοδοτεί το χρέος του με επιτόκια 4,5 μονάδες πάνω από όσο ήταν τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου;
*Βαρίδι ξανά οι τράπεζες, εν μέσω δημοσιεύματος του Reuters, που ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει βίαιες ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά στις ελληνικές, σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου ορίου ελάχιστων αποθεματικών (Minimum Reserves Requirements – MRR) από το τρέχον 1%. Τώρα, γιατί το sell off στα τραπεζικά χαρτιά σε μία ημέρα που στην Ευρώπη υπερείχαν οι αγοραστές; Αφ’ ενός τα funds που είναι τοποθετημένα “παίζουν” σε αναδυόμενη και “ρηχή” αγορά, με τζίρο 30 εκατ. πηγαίνει όπου θέλουν. Αφ’ ετέρου οι νέες χαμηλότερες τιμές διευκολύνουν όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσω της απο-επένδυσης του ΤΧΣ.
*Ισχυρή διόρθωση 3,35% στις 948,93 μονάδες. Αρνητικοί πρωταγωνιστές και οι 4 συστημικές: Πειραιώς 2,876 (-2,84%), Alpha Bank 1,342 (-4,79%), Eurobank 1,4865 (-0,87%) και Εθνική 5,494 (-5,28%). Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, ενώ στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου φάνηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση στο 2% του ποσοστού των ελάχιστων αποθεματικών, οι αγορές συνέχισαν να το θεωρούν ως έναν πιθανό κίνδυνο, επομένως τα νέα που υποδηλώνουν μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δεν είναι σαφώς θετικά για τις τράπεζες, στο 3% – 4%. Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Σταθερό το outlook. Αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s με θετικό outlook. Επενδυτική βαθμίδα για ΕΤΕ και Eurobank. Για να δούμε, θα βγούνε αγορές σήμερα;
*Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέμενε, τουλάχιστον έως σήμερα, να τηρηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία της αποεπένδυσης, αρχής γενομένης από το 1,4% της Eurobank, εν συνεχεία να ακολουθήσει η «βαριά» υπόθεση της Εθνικής και μετά να ολοκληρωθεί η πώληση του 9% της Αlpha Bank. Το θέμα όμως είναι πως, στην Alpha Bank υπάρχει ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να αυξήσει το ποσοστό του. Σε πρώτη φάση να το φτάσει στο 9,99%-όπως αρκετές φορές έχει αναφέρει η DeA- που σε επόμενο χρόνο θα το ενισχύσει σε διψήφιο της τάξεως του 15%-17% ( ; ). Θα εξαρτηθεί από την θέση που θα πάρει στην Optima Bank, λένε πηγές του περιβάλλοντος του. Ο λόγος για τον Hendrickus Holterman, δεν λέμε κάτι καινούργιο. Θα συμμετάσχει, τελικά, η Motor Oil στην αμκ της Optima Bank, όπερ…
*Το είδα σε παραχρηματιστηριακή στήλη-δεν θυμάμαι σε ποια αλλά την υπογράφω με τα χίλια- ΑΛΛΟΙ βασικοί μέτοχοι βάζουν “χέρι” στα κέρδη των επιχειρήσεων (με διάφορους τρόπους), η ΚΡΙ-ΚΡΙ ενισχύει τους εργαζόμενους της (με 1 εκατ. ευρώ), προσλαμβάνει επιπλέον 130 (συνολικά 600) και χρηματοδοτεί τους γαλακτοπαραγωγούς…για αυτό μου αρέσει ο Παναγιώτης Τσινάβος, επιπλέον του ότι τα προϊόντα του είναι μακράν τα καλύτερα…
*Είδα την εξειδίκευση των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, από τον υπ.Οικ… λέει ο Κωστής Χατζηδάκης, για…ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας….ούτε σε ιθαγενείς…
*Μαγική Εικόνα: Μαγική εικόνα θυμίζουν τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την πραγματική τους ερμηνεία που δόθηκε από το ίδιο το υπουργείο: αν δει κανείς μόνο τις επιδόσεις του οκταμήνου, θα θελήσει να ανοίξει σαμπάνια, αλλά μόλις δει και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο προϋπολογισμός εκτάκτως, ίσως τον λούσει κρύος ιδρώτας. Στο οκτάμηνο, λοιπόν, φαίνεται ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα 5,5 δισ. με μία υπέρβαση στόχου στα έσοδα της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ. Πριν αρχίσουμε όμως να ψάχνουμε τι νέα επιδόματα θα μοιράσουμε με αυτά τα λεφτά, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εξηγήσει ότι, στην πραγματικότητα, λεφτά… δεν υπάρχουν. Από τα υπερέσοδα των 3,4 δισ., σχεδόν τα μισά είναι σαν να μην υπάρχουν γιατί αφορούν εισπράξεις εσόδων του 2022. Και από τα 1,8 δισ. που είναι τα πραγματικά υπερέσοδα του 2023 ελεύθερα είναι μόνο τα 100 εκατ. γιατί 1,3 δισ. είναι οι έκτακτες δαπάνες που εντάσσονται στους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς κι άλλα 400 εκατομμύρια είναι το κόστος των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Κάπως έτσι, ενώ ξεκινήσαμε με θηριώδη πλεονάσματα και υπερέσοδα, θα καταλήξουμε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να δίνουμε μάχη για να μη χαθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
*«Δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα σε χονδρέμπορο ή λιανεμπόριο που προσπαθεί να κερδοσκοπήσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», είπε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ. Εδώ και 1,5 (και πλέον) χρόνο οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι, ο Κώστας Σκρέκας δεν ΘΑ διστάσει να επιβάλλει πρόστιμα. Α!, και κάποια στιγμή ας μας πουν πόσα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν “πληρωθεί”. Πάντως ο υπουργός, ΘΑ ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη πακέτο δράσεων κατά της κερδοσκοπίας. Και…σκιάχτηκαν…
*Κύμα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται τους επόμενους μήνες, με τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας να αποτελούν ένα μόνο λόγο για αυτά που θα ακολουθήσουν. Κατά τ’ άλλα δεν υποχωρεί, λένε, ο πληθωρισμός.
*ΧΑ: Ο τζίρος στα 87,2 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Jumbo, Εurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank), ενώ σε Εθνική, Εurobank, Αlpha Bank και Πειραιώς πραγματοποιήθηκε το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Μίνι sell off με 40 εκατ. τζίρο, peanuts για τα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια.
*Μάλλον άμεσα “κλειδώνουν” Goldman Sachs και Morgan Stanley για να αναλάβουν τον ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου στην διάθεση του 20% της Εθνικής που έχει στα χέρια του το ΤΧΣ.
*Συνέδριο της BofA για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής και των 4 συστημικών και στην Αθήνα οι διαχειριστές “πυροβολούσαν” τις μετοχές και των 4 τραπεζών.
*Ποιες οι μόλις 2 μετοχές του FTSELarge Cap, που διασώθηκαν χθες; Coca Cola HBC στα 26,40 και ΟΤΕ στα 13,43 ευρώ.
*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου η Cenergy Holdings. Αύριο, Jumbo, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ideal Holdings, Lavipharm.
*Συνεχίστηκε και χθες το “σφυροκόπημα” στη μετοχή της Alumil, με συναλλαγές 265 χιλ.τμχ νέα “βύθιση” 13,13% στα 2,25 ευρώ. Μέχρι τέλους θα το πάνε αυτή την φορά.
*Κατά τ’ άλλα, προωθούνται μέτρα για την λειτουργία των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυστηρά μάλιστα. Και…σκιάχτηκαν…
*Κάποτε ο ασφαλιστικός κλάδος είχε σημαντικούς εκπροσώπους στο χρηματιστήριο, όπως Interamerican, Εθνική Ασφαλιστική, MetroLife, Αγροτική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. Όμως, εξαγορές, συγχωνεύεις, πτωχεύσεις σχεδόν εκμηδένισαν την παρουσία του κλάδου στο Χ.Α.. Πλέον έχει απομείνει μόνο η θεσσαλονικιώτικη Interlife. Με άνοδο 6,37% της Δευτέρα, με διόρθωση 2,44% στα 4,40 ευρώ χθες, θα ευνοηθεί και χρηματιστηριακά. Προς ασφάλιση και επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ, από κτήριο, πάγια μέχρι αποθέματα.
*Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου η ενημέρωση των χρηματιστηριακών συντακτών από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο και το team του. Ελπίζω, αυτή την φορά να ακούσουμε και κάτι ουσιαστικό…