*Επιχείρηση αντίδρασης χθες στην Wall Street, μετά το μίνι sell off της Τετάρτης. Από τα ιστορικά υψηλά διορθώνει η “αγορά των αγορών”, μην ξεχνιόμαστε. Και μπορεί οι συνεχόμενες δέκα (10) συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο για τον DJIA να είχε συμβεί πριν 50 χρόνια (1974), ωστόσο κοινή εκτίμηση ήταν πως χρειάζεται και λίγο “ξεφούσκωμα”. Διευκόλυνε η δήλωση Πάουελ πως, η Fed θα είναι φειδωλή με τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων, το 2025. Αλλά πόσες φορές και επί Μπάιντεν, πολύ δε περισσότερο με Τραμπ, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν άλλαξε εκτίμηση/τακτική για να μην μεταβάλλει και το επόμενο διάστημα. Όπως μου τα εξηγούσε συνάδελφος-γνώστης των US, η απερχόμενη διοίκηση επιχειρεί να “στριμώξει” την επερχόμενη, περιορίζοντας της τα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής. Ο γνωστός σας- και από την Ακτή Μιαούλη- μου έλεγε ότι, η απόσυρση του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της (ομοσπονδιακής) κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ δημιουργεί τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε “κλείσιμο” (στάση πληρωμών) τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ουάσιγκτον). Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από σφοδρή πίεση του Ελον Μασκ και υποστήριξη του προέδρου.
*Επί της ουσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά καθαρό ν/σ, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει αδικαιολόγητες δαπάνες και παράταση της αύξησης του ορίου ελλείμματος πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας (Ιούνιος 2025). Προσώρας, η θέση Πάουελ είναι: μόνο δύο περικοπές επιτοκίων την επόμενη χρονιά, αντί για τέσσερις που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Τόσο σταθερός. Αλλά γιατί αυτή η κατά 180ο στροφή; το σημειώναμε και χθες πως, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να “εργαλειοποιήσει” τα επιτόκια, πρακτικά να ανεβάσει την απόδοση των ομολόγων για να προσελκύσει ακόμη περισσότερο χρήμα από τις αγορές προς τις ΗΠΑ. Πως θα το επιτύχει χωρίς να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το, ήδη, τεράστιο (ομοσπονδιακό) έλλειμμα; με λελογισμένες αυξήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με contrarian Μέσο (zerohedge) στην FOMC της Τετάρτης υπήρξαν μέλη τα οποία ήταν αντίθετα ακόμη και με την προεξοφλημένη μείωση των 25 μ.β.
*Το ερώτημα μας (και σήμερα) είναι (όπως και εχθές) με ποιο τρόπο θα το (δια)χειριστεί όλο αυτό η ΕΚΤ. Με την Λαγκάρντ να γνωρίζει πως με υψηλά επιτόκια, “στραγγαλίζεται” έτι περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία, η επιχειρηματικότητα και με χαμηλότερα τα ευρω-ομόλογα καθίστανται ακόμη πιο λίγο ελκυστικά έναντι των US bonds. Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη.
*«Νομίζω ότι αυτή η διόρθωση μπορεί να κρατήσει για κάποιο διάστημα», ανέφερε στο CNBC ο Πολ Μικς, CEO της Harvest Portfolio Management. «Είδαμε να κατεβαίνει από τη μαρκίζα το όνομα της Nvidia, οπότε αυτό που θα ανέμενα να κάνει ο κόσμος και αυτό που θα τον συμβούλευα να κάνει, είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του». Πάντως τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις οι αγοραστές by the dip ενεργούσαν στην λογική προεξόφλησης ενός “θερμού” επενδυτικά Ιανουαρίου. Εκτιμούν πως, με επίκεντρο την ορκωμοσία Τραμπ (20 Ιανουαρίου) το παραδοσιακό January Effect θα μπορούσε να τους στείλει στο ταμείο, για διψήφιες αποδόσεις.
*Tι σημαίνουν αυτά; το ευρώ εισέρχεται σε περίοδο ακόμη μεγαλύτερης πίεσης (από το δολάριο). Διολίσθηση του ευρώ/δολαρίου γνωρίζουμε τι σημαίνει. Και όσον αφορά στα θετικά και όσον (κυρίως) τα αρνητικά. Και για να ευλογήσουμε λίγο τα “γένια μας”, που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο πιθανός “φαύλος κύκλος”; σωστά, σε στασιμοπληθωρισμό. Ποιος κεντρικός έχει αναφερθεί σε αυτό το (επικίνδυνο) ενδεχόμενο; σωστά, ο Γιάννης Στουρνάρας. Νομίζω πως, είναι και ο μόνος ο οποίος έχει περιγράψει (τεκμηριωμένα) αυτόν τον κίνδυνο. Προφανώς στα “γένια” του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφερόμαστε. Gratis. Πλέον, τώρα τα λένε και άλλοι: Politico: Η Ευρώπη ξεμένει από χρόνο. Με τον Ντόναλντ Τραμπ προ των πυλών του Λευκού Οίκου και την οικονομία της σε αποσύνθεση, το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ευημερία της δεν ρηγματώνεται απλώς, αλλά κινδυνεύει να καταρρεύσει. Στο δια ταύτα: Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ήδη αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, που πιθανώς θα προκαλέσουν περαιτέρω πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Και δεν το εκτιμά η DeA, αλλά το Politico.
*Έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε βάζει στο τραπέζι, η AfD. Δέκα εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Γερμανία και σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, CDU/CSU εξακολουθούν να προηγούνται με 31% (-1), ενώ στην δεύτερη θέση παραμένει η AfD με 20% (+1). Ακολουθούν το SPD με 17% (+1), οι Πράσινοι με 11% (-1) και η Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (BSW) με 8% και χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δίνουν την μάχη της εισόδου στην Βουλή, καθώς βρίσκονται στο όριο του 5% (+1) και η Αριστερά φαίνεται ότι δύσκολα θα παραμείνει στην Bundestag. Στην σημερινή δημοσκόπηση συγκεντρώνει 3% (-1). Εύλογο το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της κάλπης, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.
*Σας κουράζουμε, μέρες που είναι κ.λ.π. Όμως, εξ’ αρχής ο λόγος μας ήταν συγκεκριμένος, ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε χαριεντισμοί και…κοσμικά παραλειπόμενα. Γινόμαστε δυσάρεστοι, κουραστικοί, αλλά καλύτερα “ψυλλιασμένοι” και (προ) ετοιμασμένοι, παρά στην…κοσμάρα μας.
*Είχε “φαγωθεί” πως από το ένα πόστο στο Μαρούσι (ΟΤΕ) θα πάει στο άλλο/με το οποίο μάλιστα συζητούσε (Μυτιληναίος). Ο λόγος για τον Μιχάλη Τσαμάζ, ο…δράκος δεν περπατούσε και έτσι τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν διάφορα (για Κωτσόβολο). Η DeA δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν είναι βάσιμα ή όχι. Όμως, στην περίπτωση που ήταν 99,9% βέβαιη πως δεν…η θέση της στήλης ήταν ξεκάθαρη.
*Ήρθε η ώρα της επιβράβευσης και των μικρομετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανακοινώθηκε προχθές από την Masdar, η υποβολή προς έγκριση στην Κεφαλαιαγορά το Ενημερωτικό Δελτίο για την Δημόσια Προσφορά. Ο Γιώργος Περιστέρης θα συνεχίσει να ηγείται της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ της χώρας από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για μεταβατική περίοδο τριών ετών.
*Στο στάδιο της προπαρασκευής από νομικής πλευράς βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να κάνει πιο «ελκυστικό» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος να παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 (23/12) για να αποτελέσει το πρώτο ν/σ που θα επισπεύσει η κυβέρνηση το 2025. Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση από τον Γιάννο Κοντόπουλο και το team του. Στο ν/σ θα περιλαμβάνονται-πιθανότατα- και οι ρυθμίσεις για τα cryptos. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα credits πιστώνονται στην Βασιλική Λαζαράκου. Τα του Καίσαρος…
*Ποια μετοχή από τον FTSE25 Large Cap, είχε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο; σωστά του ομίλου TITAN Cement International. Ας όψεται το Trump Trade. Στα 40 ευρώ το “χαρτί”.
*MED: Τα έγραφε από νωρίς (και χθες) ο market/maker της στήλης. Θυμίζω: by the book το team Ζησιάδη, έως τα 1,23 ευρώ οι εντολές. Στα 80,6 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Με 100 εκατ. και με άλλη επωνυμία APEX στην Κύρια Αγορά, σχετικά σύντομα. Για το Q1/2025 θα το έβλεπα. Στο “ταμείο” όσοι ενημερώθηκαν. Με άνοδο 2,56% στα 1,20 ευρώ η μετοχή, με συναλλαγές 623 χιλ. τμχ, παρακαλώ. Αυτά είναι.
*Συνεχίζει η Unibios/ex ΒΙΟΣΩΛ, στα 1,61 ευρώ, με 1,58% . Έτσι όπως πηγαίνουν τα κλιματικά, σε λίγα χρόνια η διαχείριση/επεξεργασία υδάτινων πόρων θα αξίζει…χρυσάφι.
*Quest, λογικό μου ακούγεται να πάει για διανομή στους μετόχους (από το “ταμείο” της ACS). Μάλλον για επιστροφή (το συνηθίζει άλλωστε…). Όλο και κάποιοι “τσιμπολογούν” από τα 5,40 ευρώ.
*Και “κλείνουμε” με ΑΔΜΗΕ (στα 2,60 ευρώ) και Alumil (στα 4,60 ευρώ). Προφανώς και αισθάνεται δικαιωμένος ο market/maker με την ανανέωση της θητείας του Μανούσου Μανουσάκη. Και μάλιστα για 4ετία (από 3ετία). Σας τα πρόλαβε από χθες, νωρίς-νωρίς πρωί.
*Αυτά, για σήμερα. Τελευταίο triple witching 2024, και αλλαγές στους δείκτες FTSE/Russell: με entry της Optima Bank στον FTSE25 Large Cap και “έξοδο” της Autohellas προς τον FTSEMidCap.
*Καλό Π.Σ.Κ και θυμίζω πως, την προσεχή εβδομάδα έχει μόνον δύο ( 2 ) συνεδριάσεις: Δευτέρα (23/12) και Παρασκευή (27/12). Αργίες για το ΧΑ, Τρίτη (24/12)-Τετάρτη (25/12) και Πέμπτη (26/12). Τα (ξανα)λέμε Δευτέρα και βλέπουμε…