Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2025 -στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2025- απονεμήθηκαν, για τρίτη χρονιά, οι ZERO WASTE HORECA Διακρίσεις, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και βιώσιμη καινοτομία των επιχειρήσεων-μελών του προγράμματος ZEROWASTE HORECA. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με την χρηματοδότηση του The Coca–ColaFoundation και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA και η αντίστοιχη online πλατφόρμα www.zerowastefuture.gr, που απαριθμεί περισσότερα από 2.750 μέλη, στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου Καφεστίασης και Φιλοξενίας, προσφέροντας στις επιχειρήσεις τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ανακυκλώνουν περισσότερα απορρίμματα, να εξοικονομούν νερό και ενέργεια και να κάνουν τις προμήθειές τους με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, συμβάλλοντας στην οικονομική τους ενδυνάμωση.
Στη φετινή απονομή βραβεύτηκαν με Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Zero Waste Διάκριση 210 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTEHORECA στην Ελλάδα, για τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, κατόπιν αξιολόγησης της 26μελούς ανοικτής επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους της πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ, Τοπική Αυτοδιοίκηση), της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και άλλων οικονομικών και κοινωνικών φορέων.
Επιπλέον επιβραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο 11 επιχειρήσεις – μέλη του Δικτύου, οι οποίες – βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων – ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποίησαν στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και τις Zero Waste καλές πρακτικές τους.
Πιο συγκεκριμένα, με χρηματικό έπαθλο επιβραβεύτηκαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις: Elounda Hotels & Resorts (Κρήτη), Mikel The Coffee Company, Elysium Resort & Spa (Ρόδος), Sali Boutique Hotel (Αλεξανδρούπολη), Agrikies Country Retreat (Τριφυλία Μεσσηνίας), NiMa Sifnos Residences (Σίφνος), ROMEIKO WINE & DELI (Κρήτη), Phàos World (Σκιάθος), Aφrodite Garden Restaurant (Σάμος), Κτήμα Νταρακά (Χαλκιδική), The place by cocomat (Αθήνα).
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο οποίος υπογράμμισε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την εξαιρετική και καινοτόμο πρωτοβουλία της ZERO WASTE HORECAπλατφόρμας, που βοηθάει τις επιχειρήσεις HORECAνα μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη σημαντικών εθνικών περιβαλλοντικών στόχων. Η πολιτεία δεν θα μπορούσε να μην είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας».
H κα Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, το οποίο προσφέρει λύσεις, χρήσιμα εργαλεία και κίνητρα για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εμπνεύσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.»
Ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Πλατφόρμα ZERO WASTE HORECA έκλεισε τα δύο έτη λειτουργίας και έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου Φιλοξενίας και Καφεστίασης. Είμαστε περήφανοι, που η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συμβάλλει, ώστε ο κλάδος των HORECA να αναδεικνύει όλο και περισσότερο το φιλο-περιβαλλοντικό του πρόσωπο, μειώνοντας ταυτόχρονα και το λειτουργικό του κόστος. Τα αποτελέσματα της Πλατφόρμας για το 2024 θέτουν τις βάσεις για εμφανή συνεισφορά στους εθνικούς περιβαλλοντικούς στόχους και ενδυνάμωση του κλάδου.»