Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΔιαδικτυακή συνάντηση του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau και του Ελληνικού...

Διαδικτυακή συνάντηση του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau και του Ελληνικού ναυτιλιακού cluster

Μια διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/12/2021 ύστερα από πρωτοβουλία του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau και της εταιρίας XRTC Business Consultants, με την υποστήριξη της China Classification Society και τη συμμετοχή του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και εκπροσώπων του ναυτιλιακού cluster.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από Κινεζικής πλευράς οι κ.κ. Yang Chao (Deputy Head of Pudong New Area/Deputy Director of Shanghai Free Trade Zone), Wang Yong (Representative of the Investment Promotion Center of the Lingang Special Area of the Shanghai Pilot Free Trade Zone Management Committee), Sun Yougang και Yuan Zhifeng (Deputy Directors of Lujiazui Administration Bureau), Captain Zhang (V-Ships China), Tang Minjie (Deputy General Manager of Shanghai Branch of CCS). Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιριών και οργανισμών.

Ο Γιώργος Ξηραδάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου των ναυτιλιακών κέντρων Ελλάδας και Κίνας ύστερα από την μακρά περίοδο της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε. Ευελπιστώντας ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα επιφέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι  βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η λέξη κλειδί είναι η «επανεκκίνηση».

O κ. Yang Chao στο καλωσόρισμά του έκανε μια εισαγωγή για την πρόοδο στην κατασκευή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου της Σαγκάης, καθώς και τις σχετικές πολιτικές της Κεντρικής Κυβέρνησης της Κίνας για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης της Νέας Περιοχής Pudong, καλώντας τους Έλληνες πλοιοκτήτες να επενδύσουν στο Pudong.

Ο κ. Wang Yong παρουσίασε τα καινούρια σχέδια του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau  σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των προϊόντων που μπορεί να παρέχει η πρωτεύουσα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κίνας το Shanghai Pudong New District, όπου εκατοντάδες μεγάλες εταιρίες με ενεργητικό δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν την έδρα τους μαζί με χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εταιρίες υπηρεσιών και εμπορίου όπως και χρηματιστήρια.

Το Pudong αποτελεί έναν κόμβο παγκοσμίου επιπέδου που αποτελείται από λιμάνια, αεροδρόμια και ακτές έχοντας συγκεντρώσει 10.400 εγχώριες και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες που συμμετέχουν σε ολόκληρη τη ναυτιλιακή αλυσίδα υπηρεσιών. Η ετήσια δυναμικότητά του για το 2020 είναι 39,09 εκατομμύρια TEU, κατατάσσοντας το λιμάνι της Σαγκάης στην πρώτη θέση ως το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο για 11 συναπτά έτη.

Περισσότεροι από 100.000 αλλοδαποί έχουν εγκατασταθεί στο Pudong, μια περιοχή που έχει προσελκύσει, τον μεγαλύτερο αριθμό κεντρικών γραφείων πολυεθνικών εταιριών (359), τη μεγαλύτερη κλίμακα ξένων επενδύσεων (περίπου $9,4 δις μέσα στο 2020) καθώς και τις υψηλότερες αποδόσεις σε αυτές.

Η Pudong πρωτοστάτησε στην προώθηση της κατασκευής μιας πιλοτικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη χώρα. Είναι η περιοχή της Σαγκάης στην οποία η κινεζική κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού και ναυτιλιακού κέντρου και ενός διεθνούς ναυτιλιακού και που θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην Pudong.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Πατέρας αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των δύο λαών και στην συνεργασία τους στο ναυτιλιακό τομέα η οποία πάντα ήταν  επωφελής και για τις δυο πλευρές βασιζόμενη στην κοινή αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη. Η μακρόχρονη συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών με τα κινέζικα ναυπηγεία καθώς και η επιτυχημένη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία τον ανέβασε στην 5η θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης λιμένων αποδεικνύουν ότι οι μελλοντικές συνεργασίες με την Κίνα μπορεί να βασίζονται μόνο στην επιτυχία.

Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η εταιρία του έχει μεγάλη εμπειρία από τη συνεργασία της με την Κίνα αφού έχει ολοκληρώσει την κατασκευή 35 πλοίων έχοντας επίσης ιδρύσει έναν μεγάλο αριθμό εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Στο γενικότερο πλαίσιο, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν χτίσει περίπου 1.300 πλοία συνολικής αξίας $60 δις. Επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ξένος επενδυτής αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο νομικό πλαίσιο της χώρας αφού παρά το γεγονός ότι το Αγγλικό Δίκαιο είναι αποδεκτό, οι αποφάσεις των Αγγλικών δικαστηρίων δεν γίνονται δεκτές. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και οι Κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων. Ως παράδειγμα ανέφερε την Cosco και την εγκατάστασή της στην Ελλάδα ενώ διατύπωσε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε τέτοια προβλήματα με αποφασιστικότητα προκειμένου να τα επιλύσουν και να συνεχίσουν την συνεργασία τους.

Ο κ. Χάρης Βαφιάς καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικτυακής συνάντησης, τόνισε ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν οι δύο μεγάλες ναυτιλιακές χώρες να βελτιώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, εκδήλωσε την πεποίθηση ότι ο διάλογος μεταξύ του ΝΕΕ και του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau αλλά και όλης της ναυτιλιακής κοινότητας θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε θα δώσει μεγάλη ώθηση ανάπτυξης στις διμερείς ναυτιλιακές σχέσεις, σε μία εποχή που τα στελέχη της αγοράς προετοιμάζονται για τις νέες συνθήκες συνεργασιών στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την πανδημία.

Η XRTC Business Consultants είναι πρωτοπόρος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κυρίως στον τομέα χρηματοδότησης και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών τόνισε ο κ. Ξηραδάκης ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει χώρος για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος από την πανδημία στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Αντιπρόεδρος του Ν.Ε.Ε κ. Γιώργος Αλεξανδράτος εκδήλωσε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη διαρκή και γόνιμη συνεργασία τόσο των δύο χωρών η οποία όπως υπενθύμισε άρχισε από τη θάλασσα όταν οι Έλληνες πλοιοκτήτες μετέφεραν με τα πλοία τους στη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) αγαθά, παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη στον λαό παρά το εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι δυτικές χώρες μετά την ίδρυση της ΛΔΚ. Προσκάλεσε δε τους εκπροσώπους του Shanghai Lujiazui Financial City Development Bureau, να παραβρεθούν στην έκθεση των Ποσειδωνίων το καλοκαίρι του 2022 και να συναντηθούν με το προεδρείο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο κ. Yang Chao με ιδιαίτερη χαρά.

Στην αποφώνησή του ο κ. Yang Chao, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι οι πολύτιμες πληροφορίες που έλαβε από αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο ναυτιλιακών κέντρων. Τόνισε ότι η δημοσίευση των νέων μέτρων από την Κεντρική κυβέρνηση της χώρας για τη μεταρρύθμιση και την εξέλιξη του Pudong, καθιστούν την τελευταία, μια περιοχή όπου επιχειρήσεις απ’ όλον τον κόσμο θα μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια και υψηλές αποδόσεις. Σε αυτά τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην ανάθεση νομοθετικής εξουσίας στο Pudong.

Καλώντας τις Ελληνικές εταιρίες να παρουσιάσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια απεύθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν τη Σαγκάη τόσο στην περίοδο της Διεθνούς έκθεσης Shanghai Import Export Exhibition όσο και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία προκειμένου να ξεναγηθούν στις νέες υποδομές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ