Η σταθεροποίηση, παρότι σε υψηλά επίπεδα, του τέταρτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα και η αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, δίνουν το στίγμα της επιδημίας κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη εξαιτίας του καύσωνα και των πυρκαγιών, εβδομάδα που διανύουμε.
Νέοι, ανεμβολίαστοι και η κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη Δέλτα «οδηγούν» την επιδημία και δημιουργούν δυσχερείς συνθήκες στο ΕΣΥ. Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση, οι μεταδόσεις συνεχίστηκαν με ταχύτητα και μέσα στα σπίτια προς τους μεγαλύτερους και τοιυς πιο ευάλωτους, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της τον Ιούλιο.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.800 θετικά κρούσματα, με το 1/3 στην Αττική και το 13% στην Κρήτη. Στο ΕΣΥ οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν πλέον τους 1.600 και το τελευταίο 24ωρο έγιναν 230 νέες εισαγωγές, “σπάζοντας” το όριο των 217 που είχαν γίνει μερικά 24ωρα νωρίτερα. Ο αριθμός των ασθενών σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από τη μονάδα, αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.
Πως οικοδομείται το τείχος ανοσίας
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό, σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό, ότι χθες από τους περίπου 42.000 εμβολιασμούς, οι 12.340 ήταν για την πρώτη δόση. Ο ρυθμός των εμβολιασμών καταγράφει σημαντική επιβράδυνση, με τα ημερήσια ραντεβού να έχουν υποδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών. Περίπου 3,3 εκατομμύρια ενήλικες παραμένουν απροστάτευτοι έναντι του κορωνοιού, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη “δεξαμενή” των μεταλλάξεων όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Πλέον είναι σαφές πως οι ανεμβολίαστοι αποτελούν και την κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.
“Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελεί την πηγή περισσότερο από 90% των ατόμων, που οδηγούνται στο νοσοκομείο καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που καταλήγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία” επισήμανε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, στην επιδημιολογική αναφορά του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου λόγω των πυρκαγιών, αντί για τη συνήθη “ζωντανή” τηλεοπτική ενημέρωση.
Πως προστατεύει το τείχος ανοσίας
Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει, υπογράμμισε ο ειδικός. Και εξήγησε πως το διαπιστώνουν οι ειδικοί: ” ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν”.
Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε τη σημασία της προστασίας του εμβολίου τόσο για την υγεία καθενός όσο και για τη δημόσια υγεία και ανέφερε πως ο κορωνοιός θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη.
“Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε. Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια. Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είτε είναι 70άρης είτε 50άρης;” παρέθεσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Απηύθυνε έκκληση στους πολίτε να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού εμβολιαστικό ώστε να είναι θωρακισμένοι για τον χειμώνα. “Όσοι διστάζατε μέχρι στιγμής, τώρα είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού με το εμβόλιο. Αν κάνετε το εμβόλιό σας τώρα, θα έχετε την καλύτερη δυνατή ανοσία μέσα στο χειμώνα. Θα προστατέψετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία. Εμβολιαζόμαστε τώρα για να έχουμε έναν καλό και πιο ξέγνοιαστο χειμώνα. Κάθε μέρα που περνάει μετά τον εμβολιασμό κτίζεται την άμυνά μας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η κυριαρχία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα
Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίζεται σε ποσοστά ίσα ή μεγαλύτερα του 50% σε εννέα Περιφέρειες για το διάστημα 5-18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη αναδείχθηκε κυρίαρχη και για την περίοδο 5 – 27 Ιουλίου 2021, αφορώντας τα 540 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 683 δειγμάτων. Ακολουθούν η Άλφα (βρετανική) με 113, η Βήτα (νοτιοαφρικανική) με 30.
Αν και η μετάλλαξη Άλφα επικρατεί στη χώρα σε ποσοστό 68,75%, τον μήνα Ιούλιο οπότε ξεκινούσε μια νέα περίοδος ελευθερίας με το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας και επιστροφή δικαιωμάτων σε εμβολιασμένους πολίτες, το πλέον μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει ετοίμαζε το τέταρτο επιδημικό κύμα.
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με 87,76% αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία της μετάλλαξης Δέλτα από τον Ιούλιο, γεγονός που εξηγεί και το βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο σε νησιά – κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς των νέων κυρίως όπως αποτυπώνεται καθημερινά στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικά σε Σαντορίνη και Πάρο με τις 14 και 29 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, έχουν ανιχνευθεί συνολικά 81 κρούσματα της μετάλλαξης.
Μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίζεται επιπλέον σε Κρήτη (85,42%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (83,33%), Πελοπόννησο (70,79%), Αττική (69,48%) και Στερεά Ελλάδα (65,75%).
ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ