Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔεν την... γλυτώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Δεν την… γλυτώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Ηρεμία ενόψει της επερχόμενης τρικυμίας. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κατάσταση στην Ντάουνινγκ Στριτ αυτή τη στιγμή. Μπορεί να υπάρχει… παύση στις εξελίξεις εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με τα “Partygate” στην περίοδο του κορωνοϊού, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει.

Η αστυνομία έχει στείλει στον Μπόρις Τζόνσον δυο σελίδες με ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει, σχετικά με την προσωπική του ανάμιξη στα “Partygate”. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αστυνομία έχει στοιχεία και μαρτυρίες που ενοχοποιούν άμεσα τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ λέγεται πως τα στοιχεία είναι τέτοια που θα καταστήσουν τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ… αδύνατη.

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει και το κυρός του, όχι μόνο στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά και μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα. Εκτός από τους υποστηρικτές της παραμονής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν και γνωστοί Ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Ιαν Ντανκαν Σμιθ και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι τον θεωρούν πλέον «βαρίδι» για το κόμμα τους και του ζητούν να παραιτηθεί.

Μάλιστα, απήχηση στον κόσμο είχαν οι δηλώσεις που έκανε εναντίον του Τζόνσον και ο πρώην πρωθυπουργός, Σερ Τζον Μέιτζορ. «Ο Μπόρις», είπε, «έχει “χαμηλώσει” πολύ τα επίπεδα της ηθικής και δεν πρέπει να ηγείται του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης. Να φύγει αμέσως».

Από την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το θέμα του “Partygate”, κάτι που ως ένα βαθμό, το έχει πετύχει, έστω και προσωρινά, αναλαμβάνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα. Επιπλέον, ανακοίνωσε και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην επαρχία.

Ωστόσο και παρά τις συγκεκριμένες ενέργειες του Τζόνσον, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέρες του Μπόρις Τζόνσον είναι… μετρημένες. Την εκτίμηση αυτή την διαισθάνονται και ορισμένοι επίδοξοι διάδοχοι του στην κυβέρνηση με πρώτο τον, ινδικής καταγωγής, υπουργό των οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην προτίμηση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, με δεύτερη την υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Σημειώνεται πως ο Σουνάκ είναι γαμπρός δισεκατομμυριούχου Ινδού επιχειρηματία και έχει την άνεση να ξοδεύει χρήματα για τον άτυπο προεκλογικό του αγώνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ