Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Το +488% το 12μηνο και το «πράσινο» ζύγισμα στις αγορές

ΔΕΗ: Το +488% το 12μηνο και το «πράσινο» ζύγισμα στις αγορές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας κάνει ένα μνημειώδες ράλι +488,71% από το χαμηλό της 16ης Μαρτίου 2020 έως χθες, η μετοχή της ΔΕΗ αποτέλεσε το πιο πετυχημένο στοίχημα ανάκαμψης από τo ναδίρ που βύθισε την αγορά το πρώτο σοκ του Covid-19 πριν από ένα χρόνο. Η αγορά «πόνταρε» στο γύρισμα της Επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό, τέτοια που δεν συναντώνται συχνά, ειδικά για μετοχές του FTSE 25.

Η εταιρεία, που έως πριν από είκοσι μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, δείχνει να κάνει το μεγάλο comeback. Η εικόνα της ΔΕΗ άρχισε να αλλάζει από το καλοκαίρι του 2019 και αμέσως μετά τις εκλογές, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και το «τρέξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών εξυγίανσης της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019 η μετοχή είχε κατέλθει στη ζώνη του 1,20 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ! Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο.

Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά και «πράσινης», που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές. Αυτό λοιπόν που επιδοκιμάζει η αγορά είναι το ευρύτερο ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού και τροχοδρόμησης σε βιώσιμη λειτουργία, μέσα από ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικής βελτίωσης αλλά και αλλαγής του μείγματος επιχειρηματικής λειτουργίας.

Το ομόλογο και η ρήτρα αειφορίας

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η Επιχείρηση βγήκε χθες στις αγορές μετά από μια 7ετία «απομόνωσης» από τα διεθνή κεφάλαια, φιλοδοξώντας να παίξει ξανά με ανταγωνιστικούς όρους, αλλά και να… ζυγίσει τις δυνάμεις και το εκτόπισμά της.

Η έκδοση των 500 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που εκδίδει ελληνική εταιρεία, και το πρώτο που εκδίδεται από επιχειρηματικό σχήμα της Ευρώπης που δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα ΑΑΑ. Η κίνηση της ΔΕΗ έρχεται δύο χρόνια μετά τους αστερίσκους που είχε θέσει για την πορεία της επιχείρησης η S&P, αξιολογώντας την εταιρεία στην CCC.

Ο στόχος της ΔΕΗ είναι τριπλός, σύμφωνα με παράγοντες και αναλυτές της αγοράς. Να στηρίξει τη ρευστότητά της με ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο, εν όψει του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, να προσελκύσει υψηλής στάθμης επενδυτικά σχήματα αλλά και να ανοίξει το δρόμο για μια πολύ καλή πορεία του χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται δηλαδή για ένα ευρύτερο… ζύγισμα της ΔΕΗ υπό τα νέα δεδομένα, ένα στοίχημα για το πως θα κριθεί από τα ποιοτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, υπό το πρίσμα του μετασχηματισμού που υλοποιεί.

Οι εκτιμήσεις για το επιτόκιο παραπέμπουν σε «κλείσιμο» περίπου στο 4%, όμως δεν αποκλείεται προς το τέλος (Πέμπτη ολοκληρώνεται) λόγω των προσφορών το επιτόκιο να υποχωρήσει μερικώς. Οι δύο προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων της Επιχείρησης είχαν γίνει προ 7ετίας, με επιτόκιο 5,5%.

Η… καινοτομία του εν λόγω ομολόγου αειφορίας είναι ότι σε περίπτωση που η εταιρεία, δεν καλύψει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, το επιτόκιο δανεισμού επιβαρύνεται με ένα ποσοστό της τάξης του 0,25% έως 0,50%. Ουσιαστικά η ΔΕΗ προτάσσει τη δέσμευσή της για τη συνεπή «πράσινη» στροφή, με ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, αύξηση μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος 3,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιχείρηση στοχεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Bloomberg

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg χθες, οι πωλήσεις ομολόγων με στόχους βιωσιμότητας έχουν απογειωθεί στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά τους τελευταίους μήνες. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν τα λεγόμενα margin ratchets, τα οποία προβλέπουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν μικρότερο τοκομερίδιο αν επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή μεγαλύτερο αν δεν τους επιτύχουν.

Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές βλέπουν πολλά ομόλογα να εκδίδονται φέτος με τις τιμές τους να συνδέονται με τις επιδόσεις των εταιρειών όσον αφορά στόχους βιωσιμότητας. Τουλάχιστον οχτώ τέτοιες εκδόσεις έχουν τιμολογηθεί έως τώρα το 2021 -μεταξύ άλλων των Kloeckner Pentaplast, Flender GmbH και Asda Group Ltd- έναντι τριών όλη την περασμένη χρονιά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ