Τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό μετά την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική το καλοκαίρι του 2006 έναντι τριών δισ. ευρώ, «κλείδωσε» πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) αποκτώντας την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν εξαιρεθεί ο ο τραπεζικός τομέας, τότε η κίνηση της ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, από καταβολής επιχειρηματικότητας! Ρεκόρ που από μόνο του μαρτυρά πολλά για το μέγεθος και το ειδικό βάρος αυτού του deal.
Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Η ΔΕΗ – και κατ’ επέκταση η Ελλάδα – αποκτά δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, θέση που είχε στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 2000, όμως πλέον την αποκτά μέσω του κλάδου της ενέργειας.
Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ οφείλει να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% – από πάνω από 63% που είναι σήμερα – και να μείνει με 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Οι απώλειες πελατών από την υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θα αναπληρωθούν από τα 3,2 εκατομμύρια πελάτες που φέρνει η εξαγορά της εταιρείας στη Ρουμανία. Επιπλέον, η ΔΕΗ άδραξε την ευκαιρία που προσφέρουν οι συγκυρίες, καθώς σπάνια πουλιέται μια εταιρεία του μεγέθους της Enel Ρουμανίας και μάλιστα σε γεωγραφική περιοχή συγγενή με την Ελλάδα.
Ποια είναι η Enel Ρουμανίας
Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει οκτώ αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.
Είναι leader στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από τρία εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας και το ισχυρότερο οικονομικό κέντρο. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Συνάμα, έως το τέλος του 2023 η Enel θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η ανάπτυξη της Ρουμανίας
Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο. Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο. Η Ρουμανία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Έχει πληθυσμό περίπου 19 εκατ. και με έκταση περίπου 240.000 τετρ. χλμ. είναι σχεδόν διπλάσια από την Ελλάδα.
Ελκυστική τιμή εξαγοράς
Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή εξαγοράς του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1,24 δισ. ευρώ (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ περίπου), θεωρείται από τους αναλυτές μια ελκυστική εξαγορά με αναπτυξιακές προοπτικές. Συγκρίνοντας με αντίστοιχες εξαγορές, η τιμή ανά τμήμα της εξαγοράς της ENEL από τη ΔΕΗ είναι χαμηλότερη από προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά.
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος.