Με δυνατό ταμείο από τις κινήσεις στο μέτωπο των συμμαχιών αλλά και με κινήσεις ισοστάθμισης ρίσκου η ΔΕΗ, με βάση όσα αναφέρουν κορυφαία της στελέχη δίνει έμφαση, πέρα από την περαιτέρω ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της, στην στήριξη του καταναλωτή. Έτσι με αιχμή την εκπτωτική της πολιτική αλλά και τα μοντέλα διακανονισμών επιχειρεί να στήσει αναχώματα για το «φρενάρισμα» μιας νέας γενιάς ληξιπροθέσμων χρεών, που στο παρελθόν είχαν απειλήσει δομικά την πορεία της επιχείρησης.
Μάλιστα, όπως τονίζουν παράγοντες της ΔΕΗ, και φέτος κεντρικός πυρήνας της τιμολογιακής πολιτικής είναι να διευκολυνθούν οι καταναλωτές. Σε σχέση με την εισπραξιμότητα των λογαριασμών, στα αποτέλεσμα του 2021 δεν καταγράφεται αύξηση αλλά αντίθετα μείωση των ληξιπρόθεσμων συνολικά, ενώ δεν εκφράζεται ανησυχία για τα νέα ληξιπρόθεσμα.
Βεβαίως παρατηρείται, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, μικρή άνοδος νέων χρεών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ειδικά σε επαγγελματίες, ωστόσο τα παλαιά είναι εκείνα που προξενούν με βάση στελέχη της εταιρίας πονοκεφάλους.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η αγορά φέτος αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δείξει σημάδια εξομάλυνσης. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας της κρίσης τονίζοντας ότι τα πράγματα στο εξής θα πάνε καθώς καταγράφεται μια αποκλιμάκωση τιμών κι έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί επιδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι εκτός απροόπτων πχ στο Ουκρανικό οι χονδρεμπορικές τιμές εκτιμάται ότι θα πέσουν περαιτέρω εντός τους έτους αλλά από το 2023 θα επανέλθουν στα επίπεδα των 70-80 ευρώ/MWh όπως ήταν προ πανδημίας.
Ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη
Πάντως βάση για τις κινήσεις αυτές στη λιανική αγορά είναι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ΔΕΗ, αλλά και η νέα στρατηγική διαχείρισης κινδύνων που ακολουθείται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου με έμφαση στους ρύπους, τη συμμετοχή σε αγορές παραγώγων αλλά και σε συντονισμένες κινήσεις στις αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος όμορων χωρών.
Όπως εξειδικεύουν στελέχη της εταιρίας, οι προβλέψεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν κι έτσι τα κέρδη EBIDTA θα βρεθούν, το 2021, στα 880 εκατ. ευρώ, κάτι που με δεδομένες τις δυσκολίες της αγοράς, θεωρείται μια άκρως σημαντική επίδοση. Μάλιστα εκτιμούν ότι το 2022 βρίσκει την επιχείρηση απόλυτα προετοιμασμένη κι έτσι θεωρείται ότι η οικονομική της πορεία θα είναι καλύτερη από την περυσινή.
Οι νέες κινήσεις
Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επενδυτικές κινήσεις. Με τον “κουμπαρά” γεμάτο καθώς προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι το τέλος του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Maquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ με την καταβολή του τιμήματος των 1,35 δισ ευρώ καθαρού, συνεχίζεται η έρευνα στη Βαλκανική αγορά και αξιολογούνται επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ με τις αποφάσεις να αναμένονται στο τέλος του έτους.
Επίσης τρέχει η συνεργασία με την RWE, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την συγκρότηση κοινοπραξίας με δύο μεγάλους διεθνείς ομίλους για την είσοδο της ΔΕΗ στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Ταυτόχρονα, με βάση το πλάνο η θερμική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023 θα μπει κανονικά στην αγορά. Επίσης παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί επισήμως ακόμη η επενδυτική απόφαση, η διοίκηση εκτιμά ότι η μετατροπή της μονάδα καύσης φυσικού αερίου και με ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης υδρογόνου με βάση τη νέα ταξινομία είναι δεδομένη. Πάντως, με βάση σχετικές αναφορές, με τιμές του ρεύματος στα 200 ευρώ/MWh είναι προφανές ότι και με ρύπους στα 95/τόνο είναι κερδοφόρα ως λιγνιτική. Επίσης ήδη τρέχει η συνεργασία με την Μότορ Όιλ για το υδρογόνο αλλά και η ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου, ενώ η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει στην επένδυση της μονάδας φυσικού αερίου, που έχει εξαγγείλει στην Κομοτηνή
Στο φόντο αυτί πηγές της ΔΕΗ, σχολιάζοντας την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, εκφράζουν βεβαιότητα για τα θεμελιώδη της επιχείρησης και την τελική αποτύπωσή τους στο ταμπλό.