Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Παπαστεργίου: «Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή,...

Δ. Παπαστεργίου: «Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα»

Την 17ετών εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Τρικάλων επικαλέστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου για να υπογραμμίσει πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Green Deal με θέμα «Ψηφιοποίηση και Έξυπνες Πόλεις» ο υπουργός επεσήμανε ότι για να γίνουν πιο ανθρώπινες, πιο βιώσιμες οι πόλεις «η λύση δεν είναι να κάνουμε πιο μεγάλους δρόμους, να αυξήσουμε την χωρητικότητα στα αυτοκίνητα. Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα». Όπως, πρόσθεσε, «δεν είναι θέμα τεχνολογίας, ούτε κυρίως θέμα υποδομών το πώς θέλουμε να ζήσουμε. Η όποια μας απόφαση πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με την κοινωνία. Καμιά λύση δεν είναι copy paste, καθώς κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, παθογένειες».

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το παράδειγμα των Τρικάλων ο υπουργός τόνισε ότι έπαιξε ρόλο ήταν ότι ήταν μια πόλη που ήταν φιλική στο ποδήλατο. «Φτιάξαμε ποδηλατοδρόμους από και προς βασικούς προορισμούς». Όσον αφορά στα ακραία πλέον καιρικά φαινόμενα τόνισε ότι «θέλουμε έναν καινούργιο σχεδιασμό για την διαχείριση των υδάτων. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δουλέψουν γρήγορα». Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών να συνδυάσουμε καιρικά φαινόμενα και ποσότητες βροχής που πέφτουν σε συγκεκριμένες λεκάνες απορροής, ενώ επανέλαβε τη σημασία της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο θέμα της έγκαιρης ειδοποίησης και ανίχνευσης πυρκαγιών με στόχο να ελεγχθούν και κατόπιν να ενταχθούν στην πολιτική προστασία στην μάχη της πυρόσβεσης. Το σημαντικό ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου είναι «αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, ζούμε, σκεφτόμαστε δεν θα αλλάξει τίποτε και οι πόλεις μόνες τους ποτέ δεν πρόκειται να αυτορυθμιστούν. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και θέλει ορθολογισμό, αλλά και βλέμμα στο μέλλον». Λέξεις κλειδιά είναι «η κοινή προσπάθεια, συναντίληψη, πολύ διάλογο με την κοινωνία γιατί αν δεν πείσουμε τους πολίτες μας να έρθουν μαζί μας να μας εμπιστευτούν και να κάνουν κομμάτι της ζωής τους το όραμά μας δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε τίποτε». 

Από τον Ιανουάριο με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου η ταλαιπωρία της πολύμηνης αναμονής θα τελειώσει, καθώς θα γίνεται ψηφιακά και αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι να τηρήσουμε την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το 2025 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Θα φτιάξουμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ έναν διαδραστικό χάρτη πάνω στον οποίο λαμβάνοντας δεδομένα από το ΤΕΕ, την ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο θα μπορεί πλέον ο πολίτης να εντοπίζει το ακίνητο το οποίο είναι δικό του ή θεωρεί ότι είναι δικό του και θα περάσουμε σε μια εποχή όπου η κτηματογράφηση θα είναι μία ατομική υπόθεση». Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης θα υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να κάνει ο πολίτης γρήγορα την δουλειά του και θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπει ποιες είναι οι προθεσμίες που τον αφορούν, ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει. «Και αυτό σε συνδυασμό με τις αγοραπωλησίες οι οποίες θα παίρνουν μεταγραφή σε μια μέρα θα φέρει μια τάξη στον χώρο της κτηματαγοράς».

Στην τοποθέτησή του ο επ. καθηγητής ΕΜΠ εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, και Χάρης Δούκας επεσήμανε ότι «είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα που είναι διασυνδεδεμένο με συσκευές, όχι μόνο κινητά, αλλά σπίτια, μπαταρίες, αμάξια. Και όλα αυτά έχουν μια μορφή διαδικτύου που μπορεί κανείς να παρακολουθεί και να ελέγχει και βεβαίως και οι άνθρωποι είναι διασυνδεδεμένοι πια με το διαδίκτυο». Παράλληλα, ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία «πώς να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τις γειτονιές περισσότερο ανθρώπινες και να δημιουργήσουμε συνθήκες αλληλεγγύης και όχι να σχεδιάζουμε πράσινους, γυάλινους, αποστειρωμένους κόσμους περιορισμένης και διαβαθμισμένης πρόσβασης, το πράσινο να μην είναι lifestyle, ελίτ, αλλά να είναι δικαίωμα για όλους τους κατοίκους». 

Ο Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικός Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε ότι «βλέπουμε την συνάφεια μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας ζωής που αναζητούν οι πολίτες και της ποιότητας των υποδομών και των μεταφορών που διατίθενται. Σε αυτές τις επιθυμίες και ανάγκες, ο κλάδος των κατασκευών με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης». 

Ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης, δικηγόρος της DTK Law Firm κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με τις ομάδες μηχανικές της γειτονιάς, αλλά και την εργαλειοθήκη δικαίου, η οποία «πρέπει να προσδιορίζεται τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού της πολης, σε επίπεδο γειτονιάς σε επίπεδο κτιρίων και σε επίπεδο διοικητικών μεταρρυθμίσεων»

Ο Χρήστος Ταραντιλης EY Ελλάδας αναφέρθηκε στο πλήθος των εφαρμογών που μπορούν να προσφέρουν στον τομέα της υγείας, στο περιβάλλον, στην ενέργεια,στην γεωργία ακριβείας, στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια αλλά και στην πολιτική προστασία. 

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Μαντάς, Head of Smart Cities, OTE Group ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να είναι βιώσιμες οι μητροπόλεις και για να τείνουν να μοιάζουν περισσότερο με αυτόνομες πολιτείες χρειάζεται στρατηγική και ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ρεαλιστικές προοπτικές».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ