Στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις (ιδιαίτερα) των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας πως «η επίθεση γοητείας του κ. Ερντογάν προς τους δυτικούς και στους γείτονες εδώ στην περιοχή δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμενε και ήταν φυσικό να μην τα έχει γιατί επί του εδάφους η τουρκική πολιτική δεν έχει αλλάξει και τώρα έχει μια συνολική αλλαγή προς την ένταση».
«Αυτό το δείχνει και η απόφασή του να μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να ξαναεισβάλει στην Συρία και να τα βάλει με τους Κούρδους εκεί που έχουν εξοπλίσει και υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αλλά και εδώ στο Αιγαίο. Τον εκνεύρισε ιδιαίτερα η επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, οι επαφές του όχι μόνο με τον Μπάιντεν αλλά και με την ηγεσία του Κογκρέσου και όλα αυτά που έχουν ειπωθεί έκτοτε αλλά και το γεγονός ότι παραμένει εκτός όχι μόνο του F35 αλλά και των F16» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ενόψει των εκλογών ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να συσπειρώσει την βάση του, να στρέψει την προσοχή μακριά από τα οικονομικά και τα υπόλοιπα αδιέξοδα στο εσωτερικό και να καθυποτάξει την εξωτερική πολιτική. «Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια στις εσωτερικές πολιτικές του ανάγκες. Περί αυτού πρόκειται, γι’ αυτό και μεσομακροπρόθεσμα πυροβολεί τα πόδια του. Πυροβολεί η Τουρκία το δικό της συμφέρον, αλλά βραχυπρόθεσμα θεωρεί ο ίδιος ότι έχει κάποια αποτελέσματα, να φανεί ισχυρός, ότι κάνει κουμάντο στο ΝΑΤΟ, ότι τα βάζει με τους Αμερικανούς, ότι αυτονομείται» ανέφερε ο ίδιος.
Ερωτηθείς ο κ. Καιρίδης εάν οι δυτικοί ηγέτες δείχνουν να ανέχονται τον πρόεδρο Ερντογάν, απάντησε πως είναι αλήθεια αυτό. «Έχουμε παράπονα και διεκδικούμε το περισσότερο. Είναι μια γενικευμένη γεωστρατηγική αμεριμνησία της Ευρώπης που την είδαμε και στην Ρωσία διότι είχαμε όλες τις ενδείξεις, το 2008 με την εισβολή στην Γεωργία, στην Κριμαία και στο Ντονμπάς το 2014, αλλά είχαμε αυτόν τον εφησυχασμό, τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν οι Βαλτικές, οι Πολωνοί, οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Η παλαιά Ευρώπη, ιδίως η Γερμανία δεν είχε την εγρήγορση, την διάθεση, τα εργαλεία, είχε καλοσυνηθίσει να κρύβεται πίσω από τους Αμερικάνους όλα τα προηγούμενα χρόνια, να μην επενδύει στην Άμυνα. Όμως για πρώτη φορά έχουμε κάποια δεδομένα, κυρίως στο Κογκρέσο με το οιονεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν, γιατί δεν είναι μόνο το F35. Ότι με αυτή την τεράστια κρίση αντί να την παρακαλούν την Τουρκία, παρακαλεί η ίδια για ανταλλακτικά είναι μια μεγάλη αλλαγή και οφείλεται στην διάρρηξη της σχέσης ιδίως με το Κογκρέσο» υποστήριξε ο κ. Καιρίδης.