Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Καιρίδης: Δεν μπορεί ο Μενέντεζ να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία...

Δ. Καιρίδης: Δεν μπορεί ο Μενέντεζ να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία και οι εταίροι μας να σφυρίζουν αδιάφορα

Για την ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο βουλευτής της ΝΔ και Διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης.

«Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη στις ολομέλειες των δύο νομοθετικών σωμάτων της πανίσχυρης Αμερικανικής Δημοκρατίας είναι ένα γεγονός από μόνο του», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο ταξίδι του εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου καθώς και ότι γίνεται παραμονή της αλλαγής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διότι από τις 3 Ιανουαρίου η Πελόζι παραδίδει, παραδίδει την προεδρία στους Ρεπουμπλικάνους, «οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι στη συνέχιση της βοήθειας που αφειδώς δίνει η Αμερική στην Ουκρανία για να αντιστέκεται, όπως το κάνει επιτυχώς, στη ρωσική εισβολή».

Όσον αφορά στην προμήθεια από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία, των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως μια συστοιχία Πάτριοτ, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα άρδην, αλλά είναι κάτι σημαντικό και δείχνει και μια αλλαγή στη στάση, καθώς μέχρι τώρα δίνονταν στους Ουκρανούς, σοβιετικής και ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης όπλα, τα οποία ξέρουν να χειρίζονται ενώ τώρα, στον βαθμό που ο πόλεμος διαρκεί και υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στα προηγμένης τεχνολογίας δυτικά όπλα, υπάρχει ακολούθως και η δυνατότητα να τους δίνονται και τα πιο προχωρημένα, όπως είναι οι Patriot.

Δεν είναι ατελείωτα τα αποθέματα, προσέθεσε ο κ. Καιρίδης και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν νέες παραγγελίες στις στρατιωτικές βιομηχανίες. Εδώ υπάρχει και μια σύγκρουση Ευρώπης-Αμερικής. «Το 80% της βοήθειας προέρχεται από τους Αμερικανούς. Οι Ευρωπαίοι μιλούν συχνά πολύ, αλλά στην πράξη δεν κάνουν τα αντίστοιχα. Υπάρχει μια διελκυστίνδα εντός ΝΑΤΟ για το πώς θα βοηθήσουν οι Δυτικοί περισσότερο τους Ουκρανούς, καθώς ο πόλεμος φαίνεται να είναι διαρκείας. Δεν είναι κάτι το οποίο τελείωσε σε μερικές εβδομάδες» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι το 80% της βοήθειας προέρχεται από την Αμερική έχει να κάνει με αυτό που λένε ορισμένοι ότι οι ΗΠΑ, είναι η μόνη κερδισμένη χώρα από τον πόλεμο, ο κ. Καιρίδης αντέτεινε ότι δεν φταίνε οι ΗΠΑ για τα λάθη της Ευρώπης και για το γεγονός της υπερ-εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις εκκλήσεις περί του αντιθέτου των Αμερικανών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Αναφέρομαι κατεξοχήν στη γερμανική πολιτική, στην πολιτική Μέρκελ που άφησε όμηρο την Ευρώπη, η οποία πάρα πολύ γρήγορα σήμερα επιχειρεί να απεξαρτηθεί, με τεράστιο βέβαια κόστος για τον ευρωπαίο καταναλωτή. Δεν φταίει η Αμερική που οι Γερμανοί έκλεισαν τα πυρηνικά τους εργοστάσια και εξαρτήθηκαν ακόμα περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ούτε φταίει που στην Ευρώπη, λόγω περιβαλλοντολογικών περιορισμών δεν εκμεταλλευόμαστε το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, όπως το κάνουν αφειδώς στην Αμερική και έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ούτε βεβαίως φταίνε οι Αμερικάνοι που οι Γερμανοί δεν είχαν ούτε έναν τερματικό σταθμό επαναεροποίησης υγροποιημένου αερίου για να μπορούν να εισάγουν από την παγκόσμια αγορά υγροποιημένο φυσικό αέριο και να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό και δευτερευόντως το νορβηγικό που έρχεται με αγωγούς. Άρα ναι, οι Αμερικανοί είναι πιο καλά θωρακισμένοι απέναντι σε όλο αυτό το κακό και υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ότι θα πληγεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα δούμε μεγάλες επιχειρήσεις ενεργοβόρες, να μεταναστεύουν στην Αμερική λόγω ενεργειακού κόστους. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης, συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο και στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Μπομπ Μενέντεζ στη μακρινή Αμερική που να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία εδώ στην περιοχή και τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας να σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν μπορεί η Αμερική που βρίσκεται 7.000 χιλιόμετρα μακριά, το Κογκρέσο της να είναι ευαισθητοποιημένο και να καταλαβαίνει εδώ το παιχνίδι του Ερντογάν και αυτοί που είναι δίπλα και έχουν υποστεί τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα του Πούτιν, να είναι παντελώς αδρανείς και αδιάφοροι, κάποιοι από αυτούς, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Άρα δεν φταίει η Αμερική για τη δικιά μας ομφαλοσκόπηση και αδράνεια και εφησυχασμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, αναφερόμενος στην ΕΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ