Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Καιρίδης για Συρία: Είναι διαστάσεις που δεν τις έχουμε ακόμη μεταβολίσει

Δ. Καιρίδης για Συρία: Είναι διαστάσεις που δεν τις έχουμε ακόμη μεταβολίσει

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα αναφορικά με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας αρχικά πως «υπάρχει μια ελπίδα για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο ελεύθερο και δημοκρατικό. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς παρά να αισθάνεται και μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα, μεγάλη αβεβαιότητα».

«Από τη μια υπάρχει μεγάλη ελπίδα όταν ένα τυραννικό και τόσο αιμοσταγές καθεστώς, όπως αυτό της οικογένειας Άσαντ, καταρρέει, ένα καθεστώς να θυμίσουμε, που δεν δίστασε να αιματοκυλήσει πραγματικά την Συρία στην παραμικρή ειρηνική αντίδραση τότε με την Αραβική Άνοιξη το 2011 και να την οδηγήσει σε έναν φρικτό εμφύλιο που κατέστρεψε τη χώρα. Στοίχισε τις ζωές 300.000 υπολογίζεται Σύρων και ξεσπίτωσε τον μισό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εκτοπισμένος είτε στο εσωτερικό της Συρίας είτε ως πρόσφυγες στις γειτονικές κυρίως χώρες, κατ’ εξοχήν στην Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και βεβαίως εδώ στην Ευρώπη. Και εδώ στην Ελλάδα, με τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015-2016» προσέθεσε.

Προς το παρόν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα σημάδια από τη νέα κατάσταση που δείχνει πιο ώριμη και μετριοπαθής αλλά προφανώς οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ωστόσο το κοκτέιλ ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον τέσσερις δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας που βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη. Μιλάμε για τους Κούρδους στα βορειοανατολικά, για τους αντάρτες τζιχαντιστές ή πρώην τζιχαντιστές, υποστηριζόμενους από την Τουρκία στο κέντρο και στη Δαμασκό, τους αντάρτες υποστηριζόμενους από την Ιορδανία στα νότια και βεβαίως τους Αλεβίτες, που ήταν και οι βασικοί υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ στα δυτικά, στα παράλια και στα ορεινά μετά τη μεσογειακή εκεί ακτή και ενδιαμέσως σκόρπιοι κάπου στο εσωτερικό, στη συριακή έρημο, απομεινάρια του ISIS. Αυτή τώρα η ισορροπία είναι εξαιρετικά εύθραυστη, αν σκεφτεί κανείς και τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς. Από τη μια έχουμε στα βόρεια την Τουρκία, από την άλλη έχουμε στα νότια προφανώς το Ισραήλ. Έχετε δει τι γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπου η καθεμιά από αυτές τις δυνάμεις επιχειρεί να εξασφαλίσει τα νώτα της κατά το δυνατόν περισσότερο τώρα στην αναμπουμπούλα, άρα δεν μπορεί κανείς να είναι και υπερβολικά αισιόδοξος» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Μιλώντας για τον ηγέτη των ανταρτών Αλ Τζολανί, τόνισε πως είναι ο νέος «ισχυρός άνδρας». «Έπαιξε σωστά τα χαρτιά του, περίμενε την κατάλληλη στιγμή, την αποδυνάμωση του καθεστώτος και εσωτερικά από την οικονομική καχεξία, τη διαφθορά, την καταπίεση, αλλά και εξωτερικά από την πολύ μεγάλη αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ, που ήταν και το βασικό στήριγμα εν τέλει του καθεστώτος Άσαντ. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ και οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας ήταν αυτοί που ανέκοψαν την προέλαση των ανταρτών τότε, το 2015 και γύρισαν την πατρίδα προσωρινά από ό,τι φάνηκε στη συνέχεια για τον Άσαντ. Είναι Σύρος, είχε πολεμήσει στο Ιράκ, είχε φυλακιστεί στο παρελθόν, τα έσπασε με την Αλ-Κάιντα κάποια στιγμή το 2017-2018. Εμφανίζεται πιο ρεαλιστής» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο Τζιχαντισμός δεν μπορεί να κυβερνήσει τη Συρία.

Οι συνέπειες αυτού που συμβαίνει στη Συρία δεν αφορούν μόνο την ίδια τόνισε στη συνέχεια ο κ. Καιρίδης.

«Είναι διαστάσεις τις οποίες ακόμα δεν τις έχουμε μεταβολίσει, δεν τις έχουμε βάλει στο κάδρο. Αλλά αυτή την ώρα υπάρχει μια τρομερή δομική κρίση στο Ιράν. Το Ιράν έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Όλο αυτό που έχτισε τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα κατεδαφίζεται. Είτε με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, είτε με το μεγαλύτερο στήριγμά του στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο που ήταν η Συρία, τον Άσαντ. Αυτό έχει προκαλέσει μια τρομερή αναστάτωση και ενδοσκόπηση στο εσωτερικό του καθεστώτος. Κάποιοι μιλούν ότι μπορεί να έχουμε μέχρι και ανατροπή. Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς, αλλά σίγουρα στην Τεχεράνη σήμερα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις. Αν θα πρέπει το Ιράν να πάει στα πυρηνικά για να αντιδράσει και να δείξει μια πυγμή ότι ακόμα υπάρχει ως υπολογίσιμος παίκτης ή να τα βρει κατά το δυνατόν με τον Τραμπ που έρχεται μετά τις 20 Ιανουαρίου. Εν πάση περιπτώσει, το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν είναι σήμερα στην πρέσα και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το μεταναστευτικό, ο κ. Καιρίδης ανέφερε τα εξής.

«Είναι προφανές και ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ανακοινώσει, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε μια απόφαση που μένει να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή από το ΚΥΣΕΑ, ότι όταν δίνεται μια απόφαση ασύλου ή απορρίπτεται μια αίτηση ασύλου, δίνεται ή απορρίπτεται στη βάση πραγματικών δεδομένων επί του πεδίου. Μέχρι χθες ίσχυαν συγκεκριμένα δεδομένα ως προς το καθεστώς Άσαντ, τις διώξεις του και ούτω καθεξής. Σήμερα αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο, χωρίς να ξέρω την εσωτερική συζήτηση που έχει γίνει, γιατί δεν είμαι πια στο υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά πιθανολογώ, να παγώσουν οι διαδικασίες προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για να μπορέσουν να βασιστούν σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία σήμερα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα. Κατά συνέπεια, είναι μια απόφαση προσωρινή. Προφανώς οι ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν να ξαναεξετάζουν τα αιτήματα και να εκδίδουν αποφάσεις ασύλου, θετικές ή απορριπτικές. Να πούμε ότι το να μη δίνεις άσυλο δεν σημαίνει ότι δεν έχεις αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα σου και δεν έχεις ευθύνη για την φιλοξενία τους, την προστασία τους, ευθύνη και για το δικό σου συμφέρον. Διότι πρέπει να τους έχεις ασφαλείς σε δομές με τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, διότι Διαφορετικά θα έχεις έναν πληθυσμό ανεξέλεγκτο στα κέντρα των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης να μην ξέρεις τι να τον κάνεις. Κατά συνέπεια, δεν σημαίνει το πάγωμα ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίζονται όπως κάποιοι στο μυαλό τους νομίζουν, ότι άπαξ και κλείσεις τη διαδικασία, η διαδικασία έκλεισε για νομικούς λόγους, για πραγματικούς λόγους, για να προστατευτεί η αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ