Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να «παγώσει» τον ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι και το τέλος του 2022. Και οι συνέπειες φάνηκαν αμέσως με την εκτόξευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Όχι μόνο στα «χαρτιά» αλλά και στην «πιάτσα».
Τα εργοτάξια στήνονται το ένα μετά το άλλο και οι επαγγελματίες του real estate μιλούν ήδη για την νέα άνοιξη παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Στη συνέχεια ήρθαν οι φορολογικές εκπτώσεις για όσους αναβαθμίζουν τα ακίνητά τους αλλά και οι δύο νέοι γύροι στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για να σπρώξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Και τώρα, το σχέδιο ολοκληρώνεται με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αλλά και τον μηδενισμό του φόρου για την γονική παροχή.
Μπορεί πολιτικά, το ενδιαφέρον να εστιάστηκε στο αν είναι μέτρο υπέρ των πλουσίων να μην πληρώνουν φόρο όσοι δωρίζουν ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ στα παιδιά τους. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται αλλού: στον μηδενισμό του φόρου για μεταβίβαση χρημάτων στο παιδί μας. Ποια προβλήματα λύνονται αυτομάτως;
Τα παιδιά μετατρέπονται σε υποψήφιους αγοραστές χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κάλυψης του τεκμηρίου και της «άτυπης δωρεάς». Μπορούν με νόμιμο και δωρεάν τρόπο να εξασφαλίσουν την προκαταβολή που θα τους επιτρέψει να απευθυνθούν στην τράπεζα για ένα χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο χωρίς να «φάνε πόρτα» λόγω του ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν πλέον το 100% της αξίας του σπιτιού.
Αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που απέτρεπε όσους ήθελαν να αποκτήσουν ακίνητο για επενδυτικούς λόγους, τότε καταλήγουμε στο ότι έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες για επενδύσεις στα ακίνητα τώρα μάλιστα που οι καταθέσεις έχουν αρνητικό επιτόκιο. Οι επενδύσεις στην κτηματαγορά έχουν χάσει πάνω από το 90% σε σχέση με τις χρυσές εποχές του 2005-2006.
Η ανάκαμψή τους, θα είναι το «κάτι παραπάνω» που θα σπρώξει το ΑΕΠ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.