Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί το bitcoin κινδυνεύει να βουλιάξει (κι άλλο) στα 20.000 δολ.

Γιατί το bitcoin κινδυνεύει να βουλιάξει (κι άλλο) στα 20.000 δολ.

Ο εφιάλτης της μεταβλητότητας ξαναπλήττει το bitcoin και, κατά συνέπεια, τη συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων. Σε περίπου 24 ώρες (σήμερα), έγιναν “καπνός” 98 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά crypto, καθώς το bitcoin βουλιάζει κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά τις 22 Ιουνίου. Αυτή η βύθιση, φυσικά, συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί το βασικό crypto έχασε περισσότερο από 6% ενώ το ether κατέρρευσε περίπου κατά 9% και το XRP κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk. Η απάντηση, είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί η “βύθιση” οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων.

Εν πρώτοις, είναι η υπόλοιπη αγορά: Εδώ, το bitcoin αποτυγχάνει να επαληθεύσει το ρόλο του ως safe haven asset, καθώς για ακόμα μια φορά ακολουθεί τον πανικό των επενδυτών στα χρηματιστήρια. Και τώρα, λοιπόν, αφότου ο Dow Jones Industrial Average είχε τη χειρότερή του μέρα από τον περασμένο Οκτώβριο, το sell-off στις παγκόσμιες χρηματαγορές ακολουθείται από ένα sell-off (και) στα κρυπτονομίσματα.

“Υπήρξε ένα ευρύ sell-off στις παγκόσμιες αγορές και τα risk assets είναι κάτω”, λέει η partner στην εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών για κρυπτονομίσματα, Annabelle Huang και συνεχίζει: “Υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα και τη δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ τα ευρύτερα risk assets έγιναν πιο αδύναμα με τα υψηλά επιτόκια. Σε συνάρτηση με την πρόσφατη αδυναμία του bitcoin, αυτό έστειλε την κρυπτο-αγορά ακόμα χαμηλότερα”.

Κι άλλες αμφιβολίες

Όμως η ανησυχία των επενδυτών για την οικονομική ανάκαμψη και το sell-off στις αγορές, δεν είναι ο μόνος λόγος που τα κρυπτονομίσματα χάνουν την αξία τους. Παρατηρούμε ότι το βασικό crypto βρίσκεται σε μια μάλλον σταθερή πτωτική πορεία, καθώς από τα υψηλά όλων των εποχών -περίπου 65.000 δολάρια- στα μέσα Απριλίου, η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί ως σήμερα κατά περισσότερο από 50%.

Σε αυτή τη βύθιση παίζει ρόλο η απαισιοδοξία που προκαλεί για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων η ολοένα και σκληρότερη στάση των κρατικών αρχών, παγκοσμίως. Μεγάλο ρόλο έπαιξε το “λουκέτο” που επέβαλε η Κίνα στο trading και το mining κρυπτονομισμάτων -γεγονός που επηρέασε την τιμή του bitcoin- καθώς επαρχίες στις οποίες γινόταν η “εξόρυξη” των crypto διέταξαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί η “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων, η διαδικασία δηλαδή με την οποία δημιουργούνται νέα νομίσματα και οι συναλλαγές bitcoin είναι πολύ ενεργοβόρα- και επιβλαβής για το περιβάλλον, κατά συνέπεια.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και άλλες χώρες, όπως το Ιράν -μετά από ένα εκτεταμμένο black out το οποίο απέδωσε στο crypto mining- απαγόρευσε τη διαδικασία, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενημέρωσε τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και fintech να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Έναν μήνα νωρίτερα, οι βρετανικές Αρχές απαγόρευσαν στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου, το Binance, να παρέχει υπηρεσίες στη χώρα, ενώ σχετικές προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει οι Αρχές σε Ιαπωνία, Καναδά και Ταϊλάνδη. Οι επενδυτές φοβούνται ότι πλησιάζει η ώρα που το bitcoin περιθωριοποιείται από τις αρχές, όχι μόνο λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών αλλά και για να “αντικατασταθεί” από τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι αναλυτές, όπως ο Vijay Ayyar του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Luno, βλέπουν “γενικότερα περισσότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα κρυπτονομίσματα και το bitcoin”. Γεγονός που γεννά φόβους ότι, σε συνάρτηση με τον πανικό στις αγορές με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τον πληθωρισμό και την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερο sell-off στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο Ayyar λέει στο CNBC ότι το sell-off θα μπορούσε να συνεχιστεί, στέλνοντας την τιμή του bitcoin στην περιοχή των 20-24.000 δολαρίων, τουλάχιστον μέχρι “να επιστρέψει η bullishness”…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ