Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή ήταν το μεγαλύτερο δώρο για τον...

Γιατί ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή ήταν το μεγαλύτερο δώρο για τον Πούτιν

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιώργος Πρεβελάκης σχολιάζοντας πως «Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι μέσα σε αυτή την εποχή πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας, αν μπορούμε να υποθέσουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη» ,προσθέτοντας πως «έχουμε φάσεις προσέγγισης και φάσεις απομάκρυνσης και επομένως πρέπει πάντα να επιδιώκουμε το θετικό και ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν αργότερα».

Ενώ αναφορικά με την πολύμηνη «ηρεμία» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σημείωσε πως «όπως την εποχή της κρίσης έπρεπε και πάλι να κάνουμε την ίδια σκέψη, ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα συνεχιστεί επ’ άπειρον, το ίδιο και όταν βλέπουμε ότι τα πράγματα πάνε προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας εναλλακτικά σενάρια για να μη βρεθούμε απέναντι σε απογοητεύσεις ή σε εκπλήξεις».

Για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις» ενώ η προσωπική του εκτίμηση είναι πως αυτή η κρίση δεν θα λυθεί γρήγορα υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως τα ίδια σχεδόν ερωτήματα διατυπώνονταν και κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα «αυτή η κρίση έχει εγκατασταθεί και δεν βλέπουμε ορίζοντα διεξόδου». 

Αναφορικά με το τι επιδιώκει το Ισραήλ σημείωσε πως «επιδιώκει να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας για τον πληθυσμό του να μπορούν να ζουν με ασφάλεια» υπογραμμίζοντας πως «θεωρούσαν ότι κάπως είχαν βρει κάποια ρύθμιση με το να έχουν τη Γάζα αυτοδιοικούμενη από τη Χαμάς και θεωρούσαν ότι με το να τροφοδοτούν με χρήματα τη Χαμάς, τρόπον τινά την είχαν όχι εξουδετερώσει, αλλά την κρατούσαν υπό έλεγχο. Αυτό ανετράπη πλήρως». 

Παράλληλα ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως οι Ισραηλινοί αναθεωρούν όλη τη στρατηγική τους και ο στόχος τους είναι να μπορεί να ζει ο πληθυσμός τους με ασφάλεια προσθέτοντας και την παράμετρο των ακραίων Ισραηλινών, οι οποίοι επιδιώκουν να διώξουν τους Παλαιστίνιους.

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα ο κ. Πρεβελάκης υπογράμμισε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει ένα σχέδιο, αλλά διάφορα σχέδια, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «το Ισραήλ αυτή τη στιγμή ψάχνεται σε διάφορα επίπεδα».

Κλείνοντας ο κ. Πρεβελάκης σημείωσε πως «πρέπει να δούμε αυτή την κρίση σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Το θέμα δεν περιορίζεται στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν ομόκεντροι κύκλοι» υπογραμμίζοντας μεταξύ πολλών άλλων ερωτημάτων πως υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό, διότι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «αυτό που συνέβη στη Μέση Ανατολή ήταν το μεγαλύτερο δώρο για τον Πούτιν» και πρόσθεσε πως το ερώτημα που θέτουμε όλοι είναι εάν έχει βάλει και ο Πούτιν το χέρι του σε αυτή την ιστορία ή όχι, μεταφέροντας την προσωπική του άποψη πως «το μυαλό πίσω από αυτή την αντιπαράθεση είναι Πούτιν, ο οποίος μετατρέπεται σε στρατηγό του αντι-δυτικού μετώπου. Και φυσικά βλέπουμε πολύ καλά πώς η κρίση στη Γάζα τροφοδοτεί αυτό το μέτωπο».

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ