Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί μπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο για το «πράσινο ομόλογο» 

Γιατί μπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο για το «πράσινο ομόλογο» 

Το σχέδιο να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού ομολόγου δεν είναι καινούργιο. Έχει ενσωματωθεί και πέρυσι και πρόπερσι στο ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Είναι πιθανό ότι σχετική αναφορά θα υπάρξει και φέτος. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι και του χρόνου δεν θα ανάψει… πράσινο για το πράσινο ομόλογο. Ο λόγος; Έρχεται μια χρονιά με πολύ περιορισμένη εκδοτική δραστηριότητα. Το πιθανότερο είναι ότι θα περιοριστούμε στην άντληση 8 δις. ευρώ μέσα από δύο νέες εκδόσεις ομολόγων αλλά και 10 επανεκδόσεις.

Είναι λογικό λοιπόν να μην θέλει ο εκδότης να μπλέξει με μια διαδικασία να συντάξει κατάλογο έργων που θα μπουν στο «βιβλίο» της έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου καθώς η δουλειά μπορεί να γίνει εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: η Ελλάδα έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της. Να αντλήσει και το τελευταίο ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια που εξασφαλίζει και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ. Και αν είναι γεμάτα αυτά τα δύο προγράμματα με «πράσινα έργα». Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, θα ήταν και στην πράξη πολύ δύσκολο να φτιαχτεί ένα ελκυστικό πακέτο έργων το οποίο οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν. 

Αυτό πάντως δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του σχεδίου. Η λύση είναι εκεί διαθέσιμη και σε τεχνικό επίπεδο, οι προετοιμασίες έχουν γίνει. Ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε τι θα φέρει ο χρόνος… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ