Στην απειλή βίας εναντίον νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Γρηγόρης Τσάλτας. Γι’ αυτό και όπως επισήμανε, η Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, θα πρέπει να πάρει κάποια μέτρα νόμιμης άμυνας αυτών όλων των εδαφών.
Μιλώντας για τα τρία διαφορετικά καθεστώτα αποστρατικοποίησης που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης είπε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει το πρώτο καθεστώς που αφορά τα Στενά, όπως αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης, όπου για να είναι αποστρατικοποιημένα επιβαλλόταν να είναι αποστρατικοποιημένα και τα τέσσερα νησιά που βρίσκονται μπροστά στα στενά, δηλαδή η Ίμβρος, η Τένεδος, η Λήμνος και η Σαμοθράκη. Αυτό το καθεστώς ήρθη όχι με πρόταση, με πίεση της Τουρκίας, με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 και παρέσυρε ολόκληρο το κεφάλαιο αποστρατικοποίηση αυτής της συγκεκριμένης περιοχής».
Και όπως τόνισε, υπάρχει το παράλογο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των δικών μας νησιών και όχι των στενών του Βοσπόρου. Αναφερόμενος στα Δωδεκάνησα και στη μη συμμετοχή της στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων – ως ηττημένη- υποστήριξε ότι δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται το οτιδήποτε.
«Η ίδια η συνθήκη περιλαμβάνει και άλλα θέματα τα οποία αφορούσαν την Ιταλία, τα οποία δεν έγιναν σεβαστά και πολύ σωστά δεν έγιναν σεβαστά και ουδείς κατήγγειλε τη συγκεκριμένη συνθήκη», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τα αίτια που οδήγησαν στην σημερινή ελληνοτουρκική κρίση, με αφορμή και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Τσάλτας εξήγησε ότι έχει σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
«Επειδή αυτό το θέμα δεν μπορεί να το κερδίσει η Τουρκία με τίποτε, μεταχειρίζεται μέχρι σήμερα τη μέθοδο του ανατολίτικου παζαριού, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μια σειρά δήθεν ελληνοτουρκικών διαφορών, ώστε να την αναγκάσει να καθίσει σε ένα τραπέζι πολιτικών διαπραγματεύσεων χωρίς προσφυγή σε δικαστήρια για να μπορέσει να λύσει τα τα περιβόητα αυτά ελληνοτουρκικά προβλήματα» είπε.
Τόνισε, μάλιστα, ότι όλα τα θέματα που βάζει η Τουρκία στην ατζέντα των συζητήσεων «είναι αμιγώς θέματα κυριαρχίας και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο κ. Τσάλτας αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση με την ΑΟΖ της Αλβανίας καλώντας την ελληνική πλευρά να κάνει κάποια κίνηση για να ξεκολλήσει. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Έτσι λύνουν τα κράτη τις διαφορές τους. Μοναδική περίπτωση casus belli είναι μόνο στην Τουρκία και στο Αιγαίο. Άρα θα πρέπει και στη συγκεκριμένη περίπτωση να μπορέσουμε να απεγκλωβισούμε την όλη αυτή διαπραγμάτευση πριν πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούμε» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Και όπως είπε, «θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε και κάποιο δάκτυλο Τουρκίας στη συγκεκριμένη περίπτωση».