Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16

Γιατί η Τουρκία “καίγεται” για τα F-16

Για τις τελευταίες ελληνοτουρκικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα για το μπλόκο των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16 μίλησε στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα ή ασκεί πιέσεις και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κι αυτό έχει παίξει κάποιο ρόλο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξύπνησε ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά στη Δύση. Έτσι δημιουργεί και μία είδους αναλογία ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ρωσία του Πούτιν.

Σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Στερν που περιγράφει τον Ταγίπ Ερντογάν ως «εμπρηστή και αδίστακτο» και αναφέρεται στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα μέχρι και τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, ο κ. Κλάψης υπενθυμίζει ότι η τουρκική στρατηγική έχει βάθος πολλών ετών, με δομικό χαρακτηριστικό επιθετικότητας και αναθεωρητισμού, το οποίο στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. «Δεν είναι κάτι που θα περιμέναμε από έναν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε ο αναλυτής, σχετικά με όσα γράφει στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Νομίζω ότι δείχνει και μία κόπωση από την τριβή με τον κύριο Ερντογάν. Καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι και η συναναστροφή με τον Τούρκο πρόεδρο, με παράδειγμα το τρίωρο βίντεο που ισχυρίζεται ότι του επιβλήθηκε να δει από τον κύριο Ερντογάν, στα όρια του ψυχολογικού βασανισμού», είπε ο κ. Κλάψης, σχολιάζοντας ότι «δίνεται εικόνα ότι ο ηγέτης της Τουρκίας δεν στέκει πολύ καλά από ψυχολογική άποψη».

Σχετικά με την επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ , ο Αντώνης Κλάψης επισημαίνει ότι οι συμμαχίες έχουν ήδη αποδώσει θετικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με απτό παράδειγμα την οριοθέτηση έστω και μερική, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν ανέχεται την κατάσταση στη Λιβύη.

Κλείνοντας ο κ. Κλάψης, αναφέρει ότι «οι συνεργασίες έχουν και αποτελέσματα σε στρατηγικό και σε οικονομικό επίπεδο με προοπτική και ενεργειακής αναβάθμισης και δεν είναι τυχαίο ότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί να τις αναιρέσει με κάποιον τρόπο, χωρίς φυσικά να το καταφέρνει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ