Το ταμπλό δείχνει πλέον μια διαφορά της τάξεως των 15-16 μονάδων βάσης ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού και του γαλλικού 10ετούς ομολόγου με την Ελλάδα να είναι αυτή τη φορά που καταγράφει το (έστω και οριακά) υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Γιατί άλλαξε η εικόνα συγκριτικά με πριν από μερικές εβδομάδες όταν η Ελλάδα δανειζόταν εμφάνιζε λίγο χαμηλότερη απόδοση συγκριτικά με το γαλλικό ομόλογο; Το γαλλικό ομόλογο ξεπέρασε κατά περίπου 10-11 μονάδες βάσης το αντίστοιχο ελληνικό με το που προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση του 1ου 10ετούς ομολόγου της νέας χρονιάς. Οι αγορές μπόρεσαν να κάνουν σύγκριση επί πραγματικών όρων καθώς το τελικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας -αν ληφθεί υπόψη και η συνολική διάρκεια ωρίμανσης του κάθε ομολόγου- προέκυψε υψηλότερο (σε πραγματικούς όρους) συγκριτικά με αυτό της Γαλλίας η οποία επίσης προχωρά αυτό το διάστημα σε εκδόσεις νέων ομολόγων 10ετούς διάρκειας προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής: το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή επενδυτών στην αγορά ομολόγων ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Σε τέτοια συγκυρία, είναι και λογικό και αναμενόμενο το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης να κατευθύνεται προς τα ομόλογα με τον καλύτερο βαθμό αξιολόγησης. Και η Γαλλία, παρά την αρνητική συγκυρία λόγω του υψηλού της χρέους και των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, παραμένει σε πολύ υψηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια της επενδυτικής βαθμίδας συγκριτικά με την Ελλάδα.