Σοκ φέρνουν στους καταναλωτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς η αγωνία για την πορεία των τιμών στην ενέργεια και σε βασικές πρώτες ύλες που παράγονται στην Ουκρανία και Ρωσία,. Προς ώρας καταγράφεται εκτόξευση των τιμών στην ενέργειας, ‘άνοδος των πρώτων υλών αλλά και βασικών τροφίμων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Ήδη το πετρέλαιο brent κινείται στο επίπεδο των 100 ευρώ/βαρέλι ενώ και το φυσικό αέριο καταγράφει τιμές άνω των 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα οι τιμές στο σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και άλλα commodities ήδη κινούνται ανοδικά μετά βέβαια ένα ράλι που έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες. Βέβαια η χρονική εξέλιξη της κρίσης είναι το “κλειδί” και όοι οι αναλυτές κρατούν στάση αναμονής ώστε να δουν εάν θα υπάρξει κλιμάκωση και επέκταση της κρίσης.
‘Ηδη, πάντως το βάρος είναι μεγάλο για το δημόσιο ταμείο. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, για κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Μόνο, δε, τον Δεκέμβριο το κόστος εισαγωγών καυσίμων αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, ή κατά 80% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και έτσι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η κρίση πέρα από την ώθηση στις τιμές καυσίμων εντείνει και την πληθωριστική κρίση με εκτόξευση τιμών σε πρώτες ύλες όπως πχ καλιούχα λιπάσματα, σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια.
Άλλωστε η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ. με τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν κυρίως ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη ,μέλι, άλευρα από την Ουκρανία. Ειδικά η μεγάλη έκθεση της ΕΕ και της χώρας μας σε μεγάλες ουκρανικές εισαγωγές καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές σε χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία και γενικότερα στην κτηνοτροφία, αναμένεται να εντείνουν την αρρυθμία που υπάρχει στις τιμές τελικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από την ΕΕ όπως π.χ χοιρινού και βόειου κρέατος, αλεύρων, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων.