Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΓενικευμένο sell off στις αγορές και το Χ.Α. λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

Γενικευμένο sell off στις αγορές και το Χ.Α. λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

Γενικευμένο sell off λαμβάνει χώρα σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης του Covid-19 που έχει φέρει συναγερμό σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, ενώ ήδη αρκετές χώρες διακόπτουν την αεροπορική τους σύνδεση με την Αφρική.

H Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα της μετάλλαξης, απαγορεύοντας τις πτήσεις αεροπλάνων, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα περιορισμών εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχονται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Εν μέσω αυτών των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων οι επενδυτές απανταχού «κλειδώσουν» ρευστότητα και μειώνουν ρίσκα, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν σημαντικά. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,57%, ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 2,70%, ο CAC 40 στο Παρίσι -3,36%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη είναι στο -3,58% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο -2,96%.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση που θα έχει η Wall Street σήμερα σε μια συνεδρίαση μειωμένης διάρκειας λόγω της Ημέρας των Ευχαριστών, ενώ πτωτικά (άνω του 2%) κινούνται τα futures.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να προβάλει οποιασδήποτε μορφής άμυνα και αντίστασης, καθώς ως μια μικρή, περιφερειακή και πολύ ρηχή αγορά, υπερβάλει – ξανά – στην πτώση. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 4,40% έχοντας κατέλθει στις 859 μονάδες, επίπεδα που είναι χαμηλά περίπου δύο μηνών, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο τζίρος που ήδη φτάνει στα 79 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν κινείται θετικά, ενώ και στο σύνολο του χρηματιστηρίου μόνο δώδεκα μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 121 που υποχωρούν, στατιστική που είναι εξαιρετικά σπάνια για την αγορά.

Σκηνικό ξεπουλήματος έχει στηθεί στον τραπεζικό κλάδο που πρώτος αντανακλά την επιδείνωση του κλίματος με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 8,09%, την Πειραιώς -7,76%, την Εθνική -5,91% και τη Eurobank -4,65%. Μεγάλες πιέσεις 6,67% δέχεται και η μετοχή της Aegean Airlines υπό το φόβο ενός νέου απαγορευτικού κύματος πτήσεων, ενώ ισχυρές πιέσεις μεταξύ 4% και 5,5% δέχονται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Lamda Development, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

Καθολική πτώση καταγράφεται και στο χώρο του Mid Cap, όπου οι Intracom Holdings και Profiile υποχωρούν άνω του 7%, άνω του 6% χάνουν οι AVAX, Intrakat και Ικτίνος, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνουν και οι Cenergy Holdings, Έλτον, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Fourlis, Autohellas κ.α.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ