don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Γίνεται του “πλαφόν”, οριοθετήσεις στη θάλασσα… δύσκολο άθλημα, πήραν τα όρη και τα… νησιά οι τραπεζίτες, οι προειδοποιήσεις Τσινάβου, οι Γερμανοί για την Alpha,…family matters, οι άμοιροι ευθυνών και ο Ρέτσος και… και ουδέν νεώτερον από Λεμεσό

*Διαφώνησαν στο ότι συμφωνούν και είπαν να ξανά συναντηθούν, σήμερα Πέμπτη-αύριο Παρασκευή, εκ νέου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει συμβιβασμός στη βάση της πρότασης του Βερολίνου-για αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από το αέριο- ή σύμφωνα με την πρόταση των 15- για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού αερίου γενικά. Πάντως η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε-το αναμενόμενο- τη…Σολομώντεια λύση της προσωρινής επιβολής πλαφόν. Είπαμε, εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην συνέχιση της (κοινής) θερινής ώρας. Στα ουσιώδη θα συμφωνούσαν.

*Λέγαμε από χθες, ότι εμείς στην DeA παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο “τουρκο-λιβυκό”. Μετά την αρνητική θέση της Ουάσιγκτον σειρά είχε-χθες- το Βερολίνο. Πάντως ο γνώστης Κώστας Βενιζέλος προτείνει (slpress) ως “ισοδύναμο τετελεσμένο” αποτροπής την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Θα πείτε, εδώ η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει στην αυτονόητη, Ν.Δ της Κρήτης, καν.

*Μου αρέσει να ακούω παράγοντες να μιλούν… γαλλικά στους Γερμανούς. Όπως λ.χ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τελευταία. Επί της ουσίας: και με τις ενεργειακές “πλάτες” της Μόσχας- επί μία 50ετία- αλλά και με τις αμυντικές των ΗΠΑ-χωρίς να εισφέρει στις εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ-. 

*Πήραν τα… όρη και τα… νησιά, που λένε. Οι μεν της Alpha Bank περιοδεύοντας στην Δυτ. Ελλάδα και Ήπειρο -από Πάτρα σε Ιωάννινα- με επικεφαλής τον Βασίλη Ψάλτη. Στην ευρύτερη περιφέρεια Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας το team της τράπεζας επιτελεί πολύ καλά δουλειά, στο private investing. Οι δε της Eurobank στην ειδυλλιακή Νάξο, καθώς η τράπεζα συμμετέχει στο Naxos Project. Η παρουσίαση έγινε το απόγευμα της Τρίτης, με την Eurobank να υλοποιεί σειρά δράσεων που αφορούν από έξυπνες συναλλαγές, υπηρεσίες για Ναξιώτες επιχειρηματίες μέχρι για ψηφιακούς νομάδες. Να απολαμβάνεις το περίφημο “αρσενικό Νάξου” πίνοντας ντόπιο κίτρο, κάτω από την Πορτάρα και να στέλνεις την εργασία σου στο Βερολίνο. Πόσο δίκιο είχε ο Βασίλης Κικίλιας. Στους 22ο το θερμόμετρο-χθες Τετάρτη- στο νησί, στους 10ο στο Βερολίνο.

*Αναχρηματοδότηση των δανείων της Attica Συμμετοχών, μέσω διμερών συμβάσεων, ύψους συνολικά 210 εκατ. Μεταφορά του δανειακού βάρους (λήξεων 2022-2023) σε βάθος 5-7ετίας. 

*Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αποφάσισε η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Θα αποκτηθούν έως 1.653.256 ίδιες μετοχές με κατώτατη τιμή τα 3 και ανώτατη τα 11 ευρώ. Σχεδόν 42% χαμηλότερα του “υψηλού 52 εβδομάδων” η μετοχή “ταλαιπωρείται” από την αρχή του έτους. Συνεχείς οι προειδοποιήσεις του Παναγιώτη Τσινάβου για υπέρβαρα κόστη, από ζωοτροφές, πρώτη ύλη μέχρι ενεργειακό, μεταφορικό. Δεδομένης της θεαματικής εξαγωγικής επέκτασης της εισηγμένης το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. 

*Είδα την έκθεση της Deutsche Bank για την Alpha Bank. Θηριώδες το (δυνητικό) περιθώριο ανόδου για τη μετοχή, καθώς φτάνει το 87% (από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή). Το μεγαλύτερο από τις συστημικές. Προλαβαίνει να φτάσει το 10% του μ.κ το Reggeborgh αγοράζοντας σε αποτίμηση της τράπεζας, μόλις 2,01 δισ. Η ομάδα ανάλυσης του γερμανικού οίκου εκτιμά το ΝΙΙ-καθαρό έσοδο τόκων- αυξημένο κατά 15%, με “…περιθώριο περαιτέρω ανόδου εάν η ΕΚΤ συνεχίσει την επιθετική πολιτική της…” σημειώνεται χαρακτηριστικά. Στις 27 Οκτωβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την 1-2 Νοεμβρίου της Fed. Γίνεται καλή δουλειά από την ομάδα Ψάλτη, εάν κρίνουμε πως η πρόβλεψη για καθαρά έσοδα τόκων τα ανεβάζει στο 1,4 δισ. ευρώ το 2023 αντί του 2024 της αρχικής εκτίμησης.

*Συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών η διοίκηση Στάσση. Και νέα άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 5,58 ευρώ.

*Κάτι κινείται, επί τέλους, στο μέτωπο της Viohalco. Κρατώ τη νέα συμφωνία της Hellenic Cables/Cenergy Holdings στη Γερμανία. Από τα σημαντικά έργα το Ostwind 3, με την παραγωγή των καλωδίων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και η παράδοση μέσα στο 2025. Δημήτρης Κυριακόπουλος=εγγύηση. Για όποιον έχει επισκεφθεί τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα.

*Στο 6ο Συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών, η Ελλάδα Μετά” μίλησαν διάφοροι, για τα δε δεινά του τόπου παράγοντες λ.χ. Γιώργος Προβόπουλος, Γιώργος Ζαννιάς, Γκίκας Χαρδούβελης, Απόστολος Ταμβακάκης κ.α. Και το σταματώ εδώ. Άμοιροι ευθυνών, παντελώς. 

*Αντιθέτως θα σταθώ στον Γιάννη Ρέτσο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επιβεβαιώνεται (και δικαιώνεται) ως προς τις προβλέψεις του για τουριστικά έσοδα κοντά στα 19 δισ. Σαν την καλύτερη μουσική θα πρέπει να ακούστηκε στα αυτιά των Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη.

*Εκδηλώσεις, εξασφαλίστε προσκλήσεις. Στις 17 Οκτωβρίου η πανηγυρική της Lamda Development, με φυσική παρουσία του Δρ Σπύρου Λάτση. ΤΑ εγκαίνια. Στις 18 Οκτωβρίου, κάτι σε πιο humble, η εκδήλωση της Dimand παρουσία του Δημήτρη Ανδριόπουλου για τα νέα γραφεία (βλέπε Dialectica). H εταιρεία, που ξεκίνησε το 2015 με 3 ( ! ) εργαζόμενους σε Αθήνα και Λονδίνο, με μότο το Navigate the future with Confidence έχει εξελιχθεί σε ένα team 500+ με στόχο τους 1.200+ το 2025. Στον κατάλογο των FT με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, στον τομέα Information Services. Μία ματιά στο dialecticanet.com. Εάν διέθετε την στοιχειώδη φαντασία η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα είχε απευθυνθεί… χθες σε εταιρείες αυτής της φιλοσοφίας. Σιγά τώρα…

*Θυμίζω, στο μ.κ της εισηγμένης Dimand- μετά τα ηχηρά exits-entries- το LatsCo family office (της Μαριάννας Λάτση) με 5,35% και το Orasis (George Elliott). Θυμίζω, τέλη Ιουλίου το exit της Μαριάννας Λάτση από την Lamda Development/project Ελληνικού. Θυμίζω, η αποχώρηση της είχε γίνει σε τιμές 15,6% χαμηλότερα της αμκ των 650 εκατ. και μόλις τρία 24ωρα μετά την “πρώτη” διαπραγμάτευσης του 7ετούς ομολογιακού, μέσω του οποίου είχαν αντληθεί άλλα 320 εκατ. Για αυτό και είχε χαρακτηρισθεί, κάπως… άτσαλη (η αποχώρηση).

*Να υποθέσω, πως στα εγκαίνια της 17ης Οκτωβρίου θα είναι δίπλα στον Σπύρο και την Εριέττα. Τι την πιάνει ώρες-ώρες την στήλη, α, πα! πα!.    

*Τέτοιο μεθοδικό μάζεμα στα χαρτιά των εταιρειών πληροφορικής έχω να δω από την εποχή Μητσοτάκη (τον Μανώλη εννοώ, μην παρεξηγηθώ). Οι παλαιότεροι θα με… εννοούν. Με εντολές “πατητές” στο κλείσιμο της συνεδρίασης, μέρες τώρα. Μου το υπέδειξε γνώστης, το παρατηρώ έκτοτε και όντως. Τώρα για το πότε, τι να σας πω… μόλις εφοδιαστούν με… κηροζίνη. Ενδεικτικά ο γνώστης μου έλεγε, πως έβαλε εντολή για 1.300 Perf στα 3,31 (-4,62%) και ως το επόμενο refresh όχι μόνο είχαν ανέβει οι αγοραστές στα στο 3,46 αλλά είχαν εξαφανιστεί και οι πωλητές. Αντιλογισμός.

*Ενδιαφέρουσα η ανάλυση της Piraeus Securities για Jumbo και κλάδο. Σημειώνει το εξαιρετικό team της χρηματιστηριακής “…η υποαπόδοση της Jumbo δεν δικαιολογείται, λόγω των ισχυρών θεμελιωδών και της υψηλής μερισματικής απόδοσης. Η είσοδος της PepCo στην ελληνική αγορά δείχνει πως δημιουργεί περισσότερο ανταγωνιστικό τοπίο, κυρίως όμως στον τομέα ένδυσης-υπόδησης και λιγότερο της Jumbo…”

*Περίμενα μέχρι το βράδυ να μ’ ενημερώσουν από την Λεμεσό, αλλά μ’ “έστησε” η πηγή. Συνεδρίαση της ΕΚΤ (και για ζητήματα ισολογισμού της Κεντρικής). Θα επανέλθω.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask