don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Γίνεται της ΕΧΑΕ, AMK σαν το γεφύρι της Άρτας, ο μίτος ενός κορυφαίου deal, στο “κόκκινο” η πληροφορική, οι συμβιβασμοί Βερολίνου-Φρανκφούρτης και τα fish and chips της Γλασκώβης

*Εντελώς αποκαρδιωτική η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Lockdown κηρύσσει η Βιέννη, πέφτει το χρηματιστήριο μας, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Υγείας ξανά πέφτει το χρηματιστήριο μας, τα “σπάνε” οι διαδηλωτές σε Άμστερνταμ, Βρυξέλλες sell off στην Λεωφόρο Αθηνών. Νισάφι, φαντάζομαι πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχαμε 2,5 χρόνια “φιλοεπενδυτικής” κυβέρνησης. Είπε να δικαιολογηθεί (για τα αδικαιολόγητα) με το… αμίμητο της Attica Bank η διοίκηση του Χρηματιστηρίου και τα έκανε χειρότερα. Θα μου πείτε μεταβατική είναι, μέχρι να δεήσει το σύστημα να ορίσει τον επόμενο CEO. Με τον ρυθμό, που προχωρά η διαδικασία (την έχει αναλάβει η Egon Zehnder) καλό Ιανουάριο, μας βλέπω.

*Και μια, που ο λόγος για τα διοικητικά της ΕΧΑΕ και επειδή πρώτη η στήλη είχε αναφερθεί στο όνομα του Βασίλη Καρατζά με αποτέλεσμα κάποιοι να σπεύσουν να “κάψουν” την υποψηφιότητα του, θα ανταποδώσω. Για εκείνους, οι οποίοι τελευταία “φωτογραφίζουν” την Αναστασία (Νατάσσα) Στάμου. Έχω και ακόμη 2 ονόματα στο μπλοκάκι μου, που θα σας τα δώσω, εάν συνεχίσουν τα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”. Ο.Κ, guys.

*Είναι στα σκαριά ένα deal, που εάν κλείσει θα έχω να σας γράφω για εβδομάδες. Προς το παρόν, ιδού πως έχει η αλληλουχία: Η ΔΕΗ (Γιώργος Στάσσης) συζητά με την NOVA (Παναγιώτης Γεωργιόπουλος) για το ενδεχόμενο μίας win-win συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει από την προοπτική εισόδου στα telecoms μέχρι την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FTTH). Η NOVA ανήκει στο United Group, που είναι υπό τον έλεγχο της BC Partners (Νίκος Σταθόπουλος) ενώ στις “οπτικές ίνες” εμπλέκεται η ΔΕΗ- μέσω του ΔΕΔΔΗΕ- με το 49% του μκ του Διαχειριστή να είναι πλέον στο Macquarie. Είπα NOVA, να μην ξεχάσω την WIND και το… σταυρόλεξο με τον Νάσο Ζαρκαλή. Οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Γαβριηλίδη θα βοηθήσουν στο να παραμείνει στην εταιρεία; Πάντως ο Νίκος mr BCP δεν έχει αλλάξει γνώμη. Και ας τον πιέζουν (διακριτικά) κάποιοι κυβερνητικοί.  

*Κινητικότητα στο “κόκκινο” στον κλάδο της πληροφορικής. Οι της Performance είναι σε επαφές με χρηματιστές και θεσμικούς εν όψει της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Με την αμκ θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη μετάταξη της εταιρείας στην Κύρια Αγορά (ακολουθώντας τις Entersoft, Epsilon Net). Το αν θα το επιδιώξει σε αυτή την φάση η διοίκηση δεν έχει αποσαφηνισθεί, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μίας επόμενης αμκ (δημόσιας εγγραφής) κάποια στιγμή μέσα στο 2022. 

*Μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να αισθάνεται καλύτερα επειδή σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα δεν είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη; Σίγουρα όχι, διότι η ημέρα ξεκινάει με την τιμή στα 281,03 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών. Το ότι σήμερα η Ιταλία και η Γαλλία ή ακόμη και η Σλοβενία ή η Σερβία όπως και η Ρουμανία έχουν φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, δεν λέει απολύτως τίποτα. Αυτό που λέει κάτι στον Έλληνα καταναλωτή είναι ότι για τον μήνα Νοέμβριο, η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει πλέον εκτοξευτεί πάνω από τα 230 ευρώ κάτι που θα φανεί πολύ έντονα στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που θα περιλαμβάνουν μέσα τους και την ενέργεια που καταναλώθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Ειδικά ο λογαριασμός ρεύματος που θα περιλαμβάνει τις καταναλώσεις των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, θα είναι κυριολεκτικά «φωτιά» καθώς από την μία είχαμε την αυξημένη κατανάλωση τον Αύγουστο λόγω κλιματιστικών και χωρίς να υπάρχει κρατική επιδότηση παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος είχε ήδη ξεκινήσει να τραβάει την ανηφόρα, και από την άλλη, είχαμε την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά. Το άνοιγμα των φακέλων (ή των email) με τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια. Μπορεί τα μέτρα στήριξης να ανέρχονται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -στα 1,1 δις. ευρώ ανέβασε χθες τον λογαριασμό ο υπουργός Οικονομικών- ωστόσο και το κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο και λείπουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τον κατάλογο των δικαιούχων των οικονομικών ενισχύσεων. 

*Εάν πάρει, που θα το πάρει, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, θα δυσκολευτούν εκεί στη Φρανκφούρτη να βρουν modus operandi. Η Κριστίν θα τα βρει με τον Κρίστιαν; Ψύχραιμοι παρατηρητές με απολήξεις στην ΕΚΤ, όπως έρχεται εις γνώσιν μας, συνάγουν ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με το Βερολίνο, ώστε να μην πάμε σε καλβινισμούς και προτεσταντισμούς τύπου Βόλφγκανγκ και… το λασκάρισμα να παραμείνει, λόγω κυρίως της πανδημίας και την ενεργειακής κρίσης. Κοντός ψαλμός…

*Θέλετε να μάθετε ποιο φαγητό είχε την τιμητική του στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα; Να σας πούμε ότι το ανέλαβε η γιγαντιαία εταιρεία έτοιμου φαγητού Compass, που άρχισε να επανέρχεται σε κερδοφόρα λιβάδια. Η Compass που σερβίρει πάνω από έξι δισεκατομμύρια γεύματα ετησίως, κλήθηκε να θρέψει τους χιλιάδες κασεσμένους στη Γλασκώβη. Το 40% προτίμησε φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες, όμως ανάρπαστο έγινε το παραδοσιακό έδεσμα fish and chips. Η στήλη όσο και έαν έψαξε, δυστυχώς, δεν επιβεβαίωσε εάν ο μπακαλιάρος ήταν από τα νησιά Shetlands, που βρίσκονται στα αρχιπέλαγος της Σκωτίας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask