Τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στήριξη για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, «όμως δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του». Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θέση της επιμελητηριακής κοινότητας είναι πως «θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει απαλλαγή ή μία σημαντική επιδότηση ενοικίου για τον κλάδο της εστίασης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κόστος. Ή η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες και ένα σωρό άλλα μέτρα που θα ενίσχυαν τις επιχειρήσεις στη μάχη της επιβίωσης που δίνουν όλο αυτό το διάστημα».
Πιο αναλυτικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής:
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία έχει σχέση με την άσκηση οικονομικής πολιτικής και η δεύτερη με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας.
Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει βέβαια η δέσμευση του πρωθυπουργού για σημαντική -όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Πάγια θέση της επιμελητηριακής κοινότητας είναι ότι κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε ότι ένα μέρος του θα διατεθεί στην αγορά μέσω της κατανάλωσης. Βέβαια, για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και να δούμε κατά πόσο αυτή η αύξηση του κατώτατου δεν θα φέρει το επιχειρείν σε πιο δύσκολη θέση, θα πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας, οφείλω να πω ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Σε λίγο κλείνουμε δύο χρόνια από την στιγμή που ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας. Και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Οι επιχειρήσεις της χώρας -κυρίως οι μικρομεσαίες- έχουν πληγεί βάναυσα ενώ σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω. Θέση της ΚΕΕΕ είναι ότι με αυτά τα μέτρα όντως δίνεται μία στήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όμως δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει απαλλαγή ή μία σημαντική επιδότηση ενοικίου για τον κλάδο της εστίασης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κόστος. Ή η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες και ένα σωρό άλλα μέτρα που θα ενίσχυαν τις επιχειρήσεις στη μάχη της επιβίωσης που δίνουν όλο αυτό το διάστημα.
Μην ξεχνάμε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα των ανατιμήσεων, το οποίο θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετούς μήνες, ίσως και για όλο το 2022. Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, αναγκαίων για το καλάθι της νοικοκυράς. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ενεργειακού κόστους, επιδοτώντας κατά 75% το ποσοστό της αύξησης, γιατί με όσα ισχύουν σήμερα οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις ήδη «φορτωμένες» υποχρεώσεις τους. Και βέβαια να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης μας για αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Γιατί όσο είναι σε λειτουργία θα μπορούν να ενισχύουν τα κρατικά έσοδα. Αν όμως υποχρεωθούν να κλείσουν, τότε χάνονται και αυτά τα λίγα που θα έδιναν κάθε μήνα.
Είναι προς το συμφέρον όλων μας, της κυβέρνησης, της κοινωνίας, της οικονομίας, να παραμείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο.