Η ενεργειακή κρίση θα καθυστερήσει μόλις 1-2 χρόνια την απολιγντιτοποίηση στην Ελλάδα, καθαρά για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, απόρροια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα τοποθετημένη από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας -για παράδειγμα- ότι διαθέτει σταθμό LNG. «Όμως σίγουρα η κατάσταση που διαμορφώνεται θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλη την Ευρώπη, έτσι και για την Ελλάδα».
Ο κ. Στάσσης μίλησε για μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανέλυσε ευρύτερα τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία στοχεύει να καταστεί πιο πράσινη και πιο ψηφιακή. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ ήταν ίδιος και πριν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, απλώς πλέον γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος, σημείωσε ο κ. Στάσσης, υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές κατευθύνσεις: «πιο φιλικοί στο περιβάλλον και πιο φτηνοί». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ΔΕΗ θα επισπεύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, ενώ έμφαση δίνει και στην παραγωγή υδρογόνου.
Τέλος για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ευρώπης και της Ελλάδας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσε ότι «η Ελλάδα διατρέχει τον μικρότερο κίνδυνο. Και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επάρκειας». Ρωτήθηκε επίσης για τον τρόπο αντιμετώπισης του εγχώριου ενεργειακού συστήματος σε ένα ενδεχόμενο βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση «αν κοπεί το αέριο σε όλη την Ευρώπη η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα πάλι θα έχει τα μικρότερα προβλήματα και ίσως χρειαστεί τότε να περιορίσουμε την κατανάλωση των βιομηχανικών χρηστών».