Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓ. Ρέτσος: Ο πόλεμος δεν έφερε ακυρώσεις στον τουρισμό – Ελπίδες για...

Γ. Ρέτσος: Ο πόλεμος δεν έφερε ακυρώσεις στον τουρισμό – Ελπίδες για καλή σεζόν

Την άποψη πως μολονότι πάγωσε τις κρατήσεις, εντούτοις δεν έφερε ακυρώσεις υποστήριξε χθες για τις επιπτώσεις του πολέμου στον ελληνικό τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ στην Αθήνα.

Ο κ. Ρέτσος παρ’ ότι τόνισε ότι και φέτος ο τουρισμός κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω όλων των έκτακτων γεγονότων με αποκορύφωμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντούτοις εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι μπορεί φέτος να έχουμε μια εξαιρετική σεζόν, αν καταγραφεί αποκλιμάκωση της πολεμικής κρίσης έως το τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με την έως τώρα πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως ο κλάδος έκλεισε με ισχυρό momentum το 3ο τρίμηνο του 2021, ενώ και η χρονιά φέτος ξεκίνησε δυναμικά, έως ότου ξεκίνησε η πολεμική εισβολή.

Τόνισε ότι από τις αρχές του 2022 ο τουρισμός έδειξε δυναμική καθώς η εξέλιξη των κρατήσεων ήταν πολύ θετική και μολονότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις μειώνονται οι πιθανότητες, δεν αποκλείεται να δούμε από φέτος την ολική επαναφορά του τουρισμού στα επίπεδα του 2019.

Αυτό φαίνεται και από τα προγραμματισμένα slots των αεροπορικών εταιρειών που είναι πολύ αυξημένα και πολύ πιο πάνω από τα αντίστοιχα του 2019, ενώ τόνισε πως αρκετές αγορές του εξωτερικού έχουν καλό momentum, όπως η βρετανική και η αμερικανική με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι κρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν δυναμική, καθώς είναι και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ήρε τους περιορισμούς κατά την πανδημίας του Covid – 19.

Επίσης, ισχυρή δυναμική δείχνει η αγορά της Αμερικής καθώς από πέρυσι υπήρξαν εννέα απευθείας πτήσεις κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ και φέτος θα είναι αντίστοιχες και περισσότερες. Και η αγορά της Σκανδιναβίας φαίνεται ότι πάει καλά, ενώ και η γερμανική αγορά που είναι συντηρητική θα δείξει τις επόμενες εβδομάδες πως θα πάει. Πάντως από την TUI τα μηνύματα είναι πολύ θετικά.

Ερωτηματικό αποτελεί η αγορά της Πολωνίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το σκέλος του οδικού τουρισμού, αν κατά πόσο δηλαδή οι δυνητικοί επισκέπτες από τις βαλκανικές κυρίως αγορές και φέτος θα ταξιδεύσουν προς Ελλάδα.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της πορείας του τουρισμού στη διετία της πανδημίας, ο κ. Ρέτσος επισήμανε πως το 2020 χάθηκε το 75% του τουριστικού εισοδήματος, το 2021 χάθηκε το 40%. Πέρυσι, στις αρχές της άνοιξης του 2021 θεωρούσαμε επιτυχία να πιάσουμε το 40% των εσόδων του 2019, όμως κατόπιν η εικόνα ανατράπηκε προς το καλύτερο, οπότε φτάσαμε στα 10,6 δισ. ευρώ εισπράξεις και σχεδόν στο 60% των εισπράξεων του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους, σημειώνοντας ότι έχει τριπλασιαστεί για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και απειλεί την βιωσιμότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι πολύ αναβαθμισμένο και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υποβαθμίζεται, είτε με συγκρίσεις με την τουρκική αγορά, είτε με μειωμένες τιμές που δεν αντικατοπτρίζουν την αξία του brand.

Για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) επισήμανε πως υπάρχουν γκρίζες ζώνες και μια νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται, αφήνοντας πολλά παράθυρα για αυθαιρεσίες ορισμένων που πλέον κάνουν… κατάχρηση αυτής της ιδιότυπης αγοράς, καθώς υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργούν ολόκληρα ξενοδοχεία με δεκάδες δωμάτια.

«Αυτοί λειτουργούν σε καθεστώς χωρίς φόρο διαμονής, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς οι εργαζόμενοι να υπάγονται στις κλαδικές συμβάσεις, μιλάμε για πλήρη στρέβλωση ανταγωνισμού», τόνισε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ