Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γ.Πρασσάς:Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων και των παιδιών

Γ.Πρασσάς:Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων και των παιδιών


Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, με το φόβο όλων να είναι πως η νέα παραλλαγή θα αχρηστεύσει τα εμβόλια.

Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τη νέα παραλλαγή αλλά και την ασφάλεια που παρέχει το εμβόλιο στα παιδιά και στις εγκύους.

“Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι που πρέπει να ξαφνιάζει κανένα. Η μετάλαξη Όμικρον φέρεται να είναι η πρώτη μετάλλαξη που συνδυάζει τα δύο κακά που δεν θέλουμε, δηλαδή να είναι μεταδοτική και να είναι πολύ καλή στο να ανοσοκοϋπεκφεύγει από τα αντισώματα που έχουμε από τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε τα αποτελέσματα σε τι βαθμό αποφεύγουν την προσοχή των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι άχρηστα” είπε .

Ως προς την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες ο κ. Πρασσάς είπε πως είναι ασφαλής, καθώς έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet έδειξε πως όσες τρίτες δόσεις έγιναν στους δύο ή τρεις μήνες δεν έδειξαν πιθανότητες τοξικότητας.

«Είναι μία ήττα όλων μας ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, ενώ ζούμε τον θρίαμβο της επιστήμης. Κανένα εμβόλιο και καμία προσδοκία δνε ήταν τόσο ψηλά. Είναι τραγικό ότι πρέπει να υποχρεώσουμε τον κόσμο για εμβολιασμό. Οι πανδημίες είναι συλλογικές κρίσεις και δεν αρκούν ισχνές πλειοψηφίες. Για να βγούμε από την πανδημική κρίση θα χρειαστούμε τη σύμπλευση του 90% του πληθυσμού μας», είπε και σχολίασε ως δύσκολη την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Ως προς τον εμβολιασμό των εγκύων, ο κ. Πρασσάς δήλωσε πως δεν υπάρχουν αντενδείξεις και ότι ο ΠΟΥ μαζί με τις επιστημονικές γυναικολογικές κοινότητες έχουν πει πως οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, γιατί αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο σε προχωρημένες εγκυμοσύνες. Σχολιάζοντας τους θανάτους ανεμβολίαστων εγκύων είπε πως οι απώλειες αυτές είναι τραγικές ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών δήλωσε πως υπάρχει ασφάλεια

«Τι προτιμώ για το παιδί μου: να πάρει το ρίσκο του εμβολίου ή το ρίσκο της φυσικής νόσησης;», είπε και τόνισε πως το ρίσκο της νόσησης είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας γονιός για ένα τόσο σημαντικό θέμα γιατί να εμπιστευτεί το γείτονά του ή τον πνευματικό του».

Ιδιαίτερα, στον Καναδά οι ηλικίες 12 έως 18 είναι εμβολιασμένες στο 98%, ενώ από 18 έως 30 βρίσκονται στο 95%. Ο ίδιος εξήγησε πως το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών οφείλεται στο ότι οι πολίτες άκουσαν τους θεσμούς και δεν αναλώθηκαν σε αντιθετικές φωνές.

«Δεν άκουγαν ούτε τον Πρασσά, ούτε τον κανένα Πρασσά. Άκουσαν το θεσμό που επέβαλλε η κοινωνία για να μας ενημερώσει για πράγματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, να καταλάβουμε ποιο είναι το πράγμα που πρέπει να κάνουμε».

Ιδιαίτερα τόνισε πως υπήρξαν φωνές στο Οντάριο και στο Τορόντο με αντιφατικές απόψεις σχετικά με το εμβόλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα καθηγητή Πανεπιστημίου, με το τμήμα και το ίδιο το Πανεπιστήμιο να κρατούν επίσημα αποστάσεις από τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας πως όσα λέει δεν εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο.

«Όταν σκάει μία πανδημία στο είδος μας, ένα πακέτο υγειονομικού ρίσκου έρχεται στα κεφάλια μας. Για άλλους είναι μεγάλο και σε άλλους είναι μικρό. Το εμβόλιο βοηθάει το ρίσκο να είναι μικρότερο. Να είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα αυτά μας σε ότι λέει ο γείτονας, να εμπιστευτούμε όσους έχουν γνώση και στοιχεία. Αν δεν τους εμπιστευτούμε, θα πηγαίνουμε σε αγεωγράφητα νερά. Μπαίνουμε στο χειμώνα, η Ελλάδα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Δεν θα μας έρθει κάποιο κακό, είμαστε ήδη μέσα στην πανδημία», είπε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ