Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Πλακιωτάκης: Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού πανευρωπαϊκά δεν αφορά μόνο τον...

Γ. Πλακιωτάκης: Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού πανευρωπαϊκά δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη κοινής Ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Προεδρεύοντας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό – το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η δεξαμενή ταλέντων”, με ομιλητή τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως «Η ιδέα της σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την προσφορά εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού κατά τις εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ενώ αποτελεί και αίτημα και των τοπικών κοινωνικών».

«Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκά, δεν αφορά μόνον τον πρωτογενή τομέα, όπου η παραγωγή δεν είναι μηχανοποιημένη, αλλά τις επιχειρήσεις του τουρισμού και την εστίαση, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, τις κατασκευές, τα τεχνικά επαγγέλματα, τις πωλήσεις, την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροχρόνια φροντίδα, ως και τις άκρως εξειδικευμένες θέσεις της πληροφορικής, του προγραμματισμού κτλ» εξήγησε σε άλλο σημείο ο κ. Πλακιωτάκης.

«Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ένα πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό ζήτημα με προεκτάσεις που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων για τα Κράτη-Μέλη, ενώ αγγίζουν την καθημερινότητα και την ευημερία κάθε ευρωπαίου πολίτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Πλακιωτάκης, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας επί της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με την οποία προβλέπεται αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση των δράσεων για τη μετανάστευση. «Η εξέλιξη αυτή προφανώς μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς η Ελλάδα είναι αποδέκτης σημαντικού μέρους αυτών των πόρων και βασίζεται σε αυτούς για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι πλέον «έχει γίνει συνείδηση στους ευρωπαίους πολίτες ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα σε όλες του τις πτυχές, και τις αρνητικές και τις θετικές. Θα πρέπει διαρκώς να υπενθυμίζουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δίνει λύσεις, λύσεις που προκύπτουν μέσα από τη σύνθεση και τη συνεννόηση και όχι μέσα από τη σύγκρουση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ