Στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Σλοβενίας αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την υποδοχή στην Βουλή των Ελλήνων της Προέδρου Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar.
Ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε πως επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003, υπογράφηκε η Συνθήκη προσχώρησης στην ένωση 10 νέων κρατών – μελών μεταξύ των οποίων και η Σλοβενία ενώ τόνισε πως οι σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών επεκτείνονται στο ΝΑΤΟ, σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς αλλά και στην αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων Ελλάδας – Σλοβενίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι χώρες μας και οι λαοί μας, κυρία Πρόεδρε, συνδέονται ιστορικά με στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, πιστεύουμε εξίσου στο Διεθνές Δίκαιο και αντιστεκόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε αναθεωρητικές λογικές που οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σλοβενία έχουμε αποφασίσει ότι μόνο με τις συνεργασίες, τις συμμαχίες και τη συμμετοχή στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς μπορεί να επιτευχθεί η σταθερότητα στον κόσμο μας. Έτσι σήμερα, εικοσιένα χρόνια μετά τη Συνθήκη Προσχώρησης της Σλοβενίας στην ΕΕ που υπογράφτηκε στην Ελλάδα, πάνω στις κοινές μας αξίες βασίζεται και η αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων Ελλάδας και Σλοβενίας για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της των επενδύσεων, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού. Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση για την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του Ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας ενώ αναφέρθηκε στα περιθώρια ανάπτυξης της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, των ανταλλαγών και της κινητικότητας φοιτητών, ερευνητών και επιστημόνων.