Στο γεγονός ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση που οδηγεί σε «τυφλές» αντιδράσεις που ουσιαστικά στρέφονται κατά της υγιούς μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΗΑΠΕ με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), οι δύο φορείς αναφέρθηκαν σε όλες τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας μας, στους σκοπέλους, στις προκλήσεις και στα στοιχήματα.
Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι θα είναι μια πρόκληση η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για project, διαγωνισμούς και εν γένει διαδικασίες καθώς η αγορά «τρέχει» με μεγάλες ταχύτητες.
Από εκεί και πέρα, επισήμανε με έμφαση τις ευθύνες της Πολιτείας για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε διάφορα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας ότι (η Πολιτεία) δε θα πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα και άθελά της να υπονομεύει τους στόχους που η ίδια θέτει σε ό,τι αφορά τα project αιολικών πάρκων. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε και το μεγάλο έλλειμμα σωστής ενημέρωσης της κοινωνίας για τη χρησιμότητα των ΑΠΕ και όλα όσα σχετίζονται με αυτές.
Επίσης στάθηκε στο θέμα των καθυστερήσεων των projects για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας πως χάνουμε ενέργεια διαρκώς, ενώ ο πρώτος διαγωνισμός για τέτοιο έργο αποθήκευσης «τρέχει» αυτή την περίοδο, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς αρκεί – όταν ολοκληρωθεί – μόνο για δύο ώρες αποθήκευσης την ημέρα.
Έτσι, επειδή δεν έχουμε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ορυκτά καύσιμα, συντηρώντας το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και όλα τα άλλα αρνητικά που έχει αυτή η διαδικασία, επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Επιπλέον δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και για την ευθύνη της κοινωνίας που αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν «τυφλά» σε διάφορα πράσινα ενεργειακά έργα, χωρίς πρότερη γνώση ή έρευνα, παρασυρόμενη και παραπλανημένη από την παραπληροφόρηση που διαχέεται στα διάφορα δίκτυα ενημέρωσης ή… παρα-ενημέρωσης.
Εδώ επανέφερε το θέμα της ευθύνης της πολιτείας, που δεν έχει εξηγήσει η ίδια, απλά και συστηματικά, τα οφέλη για την κοινωνία που προκύπτουν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, αλλά ούτε έχει εξασφαλίσει ακόμα την έγκαιρη και τακτική πληρωμή των ανταποδοτικών τελών στους κατοίκους των κοινοτήτων που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.
H συνδρομή των αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μείγμα
Ξέχωρα από τα ανωτέρω, οι ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ έδωσαν στοιχεία για τη συνδρομή των αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, είχαν την εξής προσφορά:
Παρήγαγαν μέσα σε ένα έτος (2022) το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Εάν αυτή η ενέργεια παραγόταν από φυσικό αέριο, θα έπρεπε να εισάγουμε 2,13 bcm (δις κυβικά μέτρα) περισσότερο αέριο, δηλ. πρόσθετη ποσότητα ίση με το 35% των ετήσιων εισαγωγών αερίου πριν τον πόλεμο.
Την περίοδο που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα αιολικά πάρκα διασφάλισαν 4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για επιδοτήσεις ρεύματος. Αυτό είναι πάνω από το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν στους καταναλωτές μέσω του ΤΕΜ.
Δηλαδή, χωρίς τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, η κρίση των τιμών ενέργειας θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές.
Τα αιολικά μας πάρκα εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα δηλ. από το 74% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί, από άποψης CO2, με 11,5 εκατ. στρέμματα δάσους, φυτεμένα με πάνω από 510 εκατ. δέντρα.
Κάθε έτος τα αιολικά πάρκα προσφέρουν το 3% των εσόδων τους στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα το 2020 (έτος για το οποίο έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΝ), διέθεσαν 23,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που τα φιλοξενούν.