Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚΛΙΜΑΓ. Μανιάτης: Κορυφαία η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με «μπροστάρισσα»...

Γ. Μανιάτης: Κορυφαία η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με «μπροστάρισσα» την Ελλάδα

Ο Γιώργος Μανιάτης καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ  ανέφερε για την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οτι «Η Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια είναι στις δέκα καλύτερες χώρες του κόσμου στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Στις εγκαταστάσεις αιολικών είμαστε στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης μαζί με τη Γερμανία».

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ανέφερε:

«Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που επειδή είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος. Είναι πολύ πιο εύκολο απ΄ότι στο παρελθόν να δημιουργηθούν εστίες έντασης ή ακόμη και εστίες πολέμου», είπε και επισήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει να το σταθμίσει αυτό, καθώς είναι οικονομικός κολοσσός αλλά πολύ μικρός παίκτης στα γεωπολιτικά».

«Αυτό που συμβαίνει και στην Ουκρανία και στην στη Μέση Ανατολή είναι η απόλυτη ανυπαρξία, η ουσιαστική γεωπολιτική και αμυντική ανυπαρξία της Ευρώπης» επισήμανε.

«Οικονομικά πραγματικά έχει βοηθήσει την Ουκρανία και προσπαθεί να βοηθήσει και στη Γάζα» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε «Δυστυχώς η Ευρώπη βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε νέες προκλήσεις. Το κακό είναι ότι όπως φαίνεται μέχρι και σήμερα έχει ασθενείς πολιτικές ηγεσίες σε επίπεδο Βρυξελλών».

Και ευχήθηκε «μακάρι μετά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στα κράτη μέλη, μακάρι να έχουμε μια πολύ ισχυρότερη Ευρώπη».

Ωστόσο για την κλιματική κρίση σημείωσε πως « Στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως Ευρωπαίοι.Τραβάει μπροστά και σέρνει από πίσω της και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτή η συμμαχία έχει βοηθήσει να ακολουθούν σε κάποιο βαθμό και οι άλλες χώρες, οι μεγάλοι ρυπαντές δηλαδή, που είναι κυρίως η Κίνα και δευτερευόντως η Ινδία». « Και η Ελλάδα πάει καλά στα θέματα κλιματικής αλλαγής» επισήμανε.

Όπως διευκρίνισε: Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, το 2013 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο στα θέματα και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και των εγκαταστάσεων αιολικών και στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας και έχουμε και ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και για το μέλλον. Άρα είναι από αυτά τα σημεία στα οποία μπορούμε να πατήσουμε μια αισιοδοξία και να πούμε μπορεί το 2024 να μας χαμογελάσει λίγο περισσότερο»

«Ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Νότια Ιταλία, είμαστε από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου μπορεί πολύ εύκολα να επηρεαστεί από εκπομπές ρύπων που γίνονται, στην Αυστραλία ή στην Κίνα ή στην Ινδία ή στην Κεντρική Ευρώπη» σημείωσε.

Οι πυλώνες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ως πυλώνες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σημείωσε αρχικά την μείωση το ταχύτερο δυνατόν της χρήσης ορυκτών καυσίμων και «το δεύτερο πολύ μεγάλο θέμα είναι ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τηνανθεκτικότητα των υποδομών μας, των δικτύων αποχέτευσης, των γεφυρών, των δρόμων, των σιδηροδρόμων μας».
«Είναι τεράστια αυτά τα προβλήματα και πρέπει πια και η Ευρώπη και η Ελλάδα να προχωρήσουν» ανέφερε.

Σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Νότια Κρήτη και Ιόνιο

«Η Ελλάδα και κυρίως η Νότια Κρήτη και το Ιόνιο έχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Exxon mobil ή παλαιότερα η Total έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν τα χρήματά τους προκειμένου να διερευνήσουν αν έχουμε φυσικό αέριο». 

Όπως διευκρίνισε: «σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έρευνες υδρογονανθράκων, όλα τα χρήματα τα βάζει ο ιδιώτης.
Το δημόσιο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ».

Για το οικονομικό όφελος της Ελλάδας από την εξόρυξη ανέφερε: Έχει εκτιμηθεί πριν να ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, ότι τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη και στο Ιόνιο είναι της τάξεως των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ ως ακαθάριστη αξία. Άρα μιλάμε για πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια σε ένα βάθος 20 – 30 ετών, που θα μπορούσε η Ελλάδα να τα έχει ως έσοδα και να στηρίξει το ασφαλιστικό μας σύστημα, γιατί εκεί θα πάνε τα χρήματα.

Ως πρόβλημα για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισήμανε το γεγονός πως «δεν έχουμε χωρητικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού».΄Όπως τόνισε αυτό το πρόβλημα ήταν παγκόσμιο.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ