Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Κώτσηρας: Θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική το...

Γ. Κώτσηρας: Θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

«Θεματοφύλακα και άξιο πρεσβευτή της Ορθοδοξίας και του ελληνικού πνεύματος στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική» χαρακτηρίζει το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος», με αφορμή την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

«Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συμβολίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού, τη δύναμη της πίστης, τον ανθρωπισμό και την ανιδιοτέλεια. Συνιστά φάρο Ορθοδοξίας, πηγή έμπνευσης και ελπίδας, όχι μόνο για τον απανταχού Ελληνισμό και την αφρικανική ήπειρο, αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια προκειμένου να παρασταθεί στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο τού μακαριωτάτου πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.

Εξαίρει, δε, το έργο του πατριάρχη, «ενός φωτισμένου και αφοσιωμένου ιεράρχη», υπό την καθοδήγηση του οποίου, «το Πατριαρχείο επιτελεί ανεκτίμητης σημασίας ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο και χαίρει ευρείας εκτίμησης και αναγνώρισης» και τονίζει πως χάρη στο υψηλό κύρος του, το Πατριαρχείο ενισχύει την καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και συνιστά γέφυρα φιλίας με τις αφρικανικές χώρες.

«Οι Έλληνες της Αιγύπτου διατηρούν άσβεστο το ελληνικό πνεύμα»

Ο κ. Κώτσηρας χαρακτηρίζει την Αλεξάνδρεια πόλη σύμβολο για τον Ελληνισμό κι εκφράζει τη χαρά και τη συγκίνησή του, που βρίσκεται κοντά στους Έλληνες της Αιγύπτου, οι οποίοι, «παρά τις προκλήσεις των καιρών, διατηρούν άσβεστο το ελληνικό πνεύμα, αποτελώντας, παράλληλα, μια διαρκή γέφυρα συνεργασίας με τη φίλη Αίγυπτο».

«Οι ελληνικές κοινότητες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, με τη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένουν αφοσιωμένες στη διαφύλαξη και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό συνιστά πηγή αισιοδοξίας, και, παράλληλα, εντείνει το αίσθημα ευθύνης μας για τη στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού τμήματος του Ελληνισμού», επισημαίνει ο κ. Κώτσηρας.

Υπογραμμίζει, δε, πως η ενδυνάμωση των ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο αποτελεί βασική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό κάνει ειδική μνεία στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό για την περίοδο 2024-2027, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η εφαρμογή του θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου. «Επιδιώκουμε, προς αυτή την κατεύθυνση τη μέγιστη δυνατή συνεργασία τόσο με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσο και με τις ελληνικές κοινότητες», σημειώνει.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ελληνική Πολιτεία, μέσω και της ενεργούς παρουσίας της πρεσβείας και των γενικών προξενείων στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του αιγυπτιώτη Ελληνισμού, υποστηρίζοντας τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου και τις ελληνικές σπουδές και ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον Ελληνισμό. Φέρνει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας για την ίδρυση ελληνικού πανεπιστημίου της Αιγύπτου, «μια αξιόλογη πρωτοβουλία, απόρροια της ώθησης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η οποία θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου του αιγυπτιώτη Ελληνισμού».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη πως «η στενή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για την παραμονή της νέας γενιάς Ελλήνων στην Αίγυπτο, ενισχύοντας συνολικά τις προοπτικές ευημερίας της ελληνικής παροικίας», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «η στρατηγική συνεργασία και η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών μας σχέσεων δημιουργούν ευκαιρίες συνεργασίας και απασχόλησης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κώτσηρας αναφέρεται στο σύνολο της ελληνικής διασποράς, την οποίο και χαρακτηρίζει «ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο», τονίζοντας πως «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί απτή απόδειξη της επιθυμίας μας να φέρουμε τους απόδημους Έλληνες πιο κοντά στην Ελλάδα».

Αναφέρεται, μάλιστα, σε μια σειρά δράσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, καθώς και της δικτύωσης και αλληλεπίδρασης των ομογενών μας ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, κάνει μνεία στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας staellinika.com, στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων της ομογένειας, τα οποία στόχος είναι να επεκταθούν περαιτέρω σε συνεργασία με εκκλησιαστικούς, εκπαιδευτικούς και ομογενειακούς φορείς, όπως λέει, αλλά και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, ο κ. Κώτσηρας υπογραμμίζει το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών που «έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια» κι επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η διμερής συνεργασία εκτείνεται και σε περιφερειακό επίπεδο -με ιδιαίτερα επιτυχημένη την τριμερή συνεργασία και με την Κύπρο- καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διασπορά, ο κ. Κώτσηρας χαρακτηρίζει «εξαιρετικά παραγωγική» τη συνεργασία με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας πως «στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου, προωθούμε ενεργά τη δικτύωση των κοινοτήτων της διασποράς μας, μέσω της διοργάνωσης κοινών δράσεων, για την καλύτερη γνωριμία της ιστορίας και του πολιτισμού αλλήλων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». Στο πλαίσιο αυτό, κάνει αναφορά στο πρόγραμμα «Νόστος», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται συναντήσεις νέων αποδήμων των τριών χωρών και ενθαρρύνεται ο μεταξύ τους διάλογος. «Επιδίωξή μας είναι η εξέλιξη και επέκταση των υφιστάμενων σχημάτων συνεργασίας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη διασπορά, προς όφελος και των τριών χωρών», σημειώνει.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Κώτσηρας εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη. Υπογραμμίζει, δε, τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και αξιόπιστο συνομιλητή όλων των πλευρών, με ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης, και υπενθυμίζει τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της χώρας μας και προσωπικά του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως η συγκρότηση μιας task force αποτελούμενης από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ