Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓ. Κοντόπουλος: Τι φέρνει ο νέος κανονισμός για τη διασπορά και το...

Γ. Κοντόπουλος: Τι φέρνει ο νέος κανονισμός για τη διασπορά και το timing της αναβάθμισης

Για τις αρχές του επόμενου έτους μετατίθεται η εφαρμογή του νέου κανονισμού του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφορικά με τις καινούριες διατάξεις για τη διασπορά, που στόχο έχουν να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα της αγοράς, να βάλουν τέρμα στις καταχρηστικές τακτικές κάποιων εισηγμένων και να δώσουν νέα πνοή σε όλο το σύστημα.

Θυμίζουμε πως το σχέδιο νόμου είχε υποβληθεί στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και στις αρμόδιες αρχές το Σεπτέμβριο του 2023 και αρχικός στόχος ήταν να εφαρμοστεί από την αρχή του 2024, όμως υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, τόσο από τις αρχές, όσο και από παράγοντες της αγοράς, εισηγμένες και χρηματιστηριακές, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να πάει πιο πίσω η εφαρμογή του.

Σκοπός του νέου κανονισμού είναι να αναγκάσει τις διοικήσεις των εισηγμένων, αλλά και όσες εταιρείες θέλουν να εισαχθούν στην οργανωμένη αγορά, να αλλάξουν κουλτούρα, να αυξήσουν τη διασπορά της εταιρείας τους και να διευρύνουν το μετοχικό αποτύπωμα, αυξάνοντας και την εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Στόχος είναι η ενίσχυση του κύρους του Χ.Α., η προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή, η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού οικοσυστήματος για τις εισηγμένες. Πλέον, με τη νέα διάταξη, οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση έως 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν διασπορά το λιγότερο έως 25%, ενώ οι εισηγμένες με πάνω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, θα μπορούν να έχουν διασπορά μικρότερη του 25%, αλλά όχι μικρότερη του 15%.

Παράλληλα, καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, ενώ μπαίνει το νέο κριτήριο όπου η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι τα 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά.

Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται σε 6μηνη βάση, ήτοι δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, ενώ σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6 +6 μηνών για αποκατάσταση. Όλα αυτά, δεν θα εφαρμόζονται αν η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Συνάμα, προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην επιτήρηση στα δύο χρόνια. Κατόπιν θα διαγράφεται.

Επιπλέον περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης στο ένα έτος, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών από 18 που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός. Το Χ.Α. θα μπορεί να αναστείλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής όταν αυτή βρίσκεται στην επιτήρηση για πάνω από δύο χρόνια, ή όταν η διασπορά είναι μικρότερη του 10% και αφού έχει περάσει η προθεσμία των 6 + 6 μηνών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες που το επιθυμούν, να κάνουν μετάταξη από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά, όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες, όπως και τα έξοδα παραμονής. Σε ερώτηση για το πόσες είναι σήμερα οι εταιρείες που αν εφαρμόζονταν άμεσα ο νέος κανονισμός θα είχαν πρόβλημα, η απάντηση των στελεχών της ΕΧΑΕ ήταν πως είναι εφτά αυτή τη στιγμή και υπό προϋποθέσεις φτάνουν έως τις δέκα.

Πότε θα αναβαθμιστεί στις ώριμες αγορές το Χ.Α.

Αναφορικά με το πότε θα αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις ώριμες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά σταδιακά, ενώ είναι μια μακρά και σύνθετη διαδικασία. Αναφορικά με τα οφέλη που θα έχει το Χ.Α. αν περάσει στις ώριμες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε πως θα φέρει καλύτερες αποτιμήσεις στις εισηγμένες, θα μεγαλώσει την «πίτα» των επενδυτικών κεφαλαίων που έρχονται στην αγορά, θα φέρει ρευστότητα και νέους επενδυτές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ